KVALIFIKACIJE

Kdo bo novi selektor?

Objavljeno 20. junij 2014 16.54 | Posodobljeno 19. junij 2014 19.56 | Piše: Drago Perko

Ženska košarkarska reprezentanca ni bila uspešna v kvalifikacijah za Eurobasket.

Nika Barič je pričakovala več zaupanja, selektor Tomo Orešnik pa trdi, da to ni bilo nikoli sporno. Foto: Aleš Černivec

Kvalifikacij za evropsko prvenstvo košarkaric prihodnje leto na Madžarskem in v Romuniji še ni konec. Kljub temu da sta še dve tekmi, je jasno, da bo slovenska reprezentanca vnovič ostala brez nastopa na velikem tekmovanju. »Cilji so bili jasno postavljeni. Bil sem tudi prvi, ki je na glas povedal, da me zanima le uvrstitev na evropsko prvenstvo,« pravi selektor Tomo Orešnik, ki mu ni uspelo pripraviti ekipe, da bi bila kos Poljakinjam in Slovakinjam. Luksemburg so naša dekleta ugnale, a te zmage ne gre opevati in izgubljati besed o njej.

Ključni so bili obračuni proti Slovakinjam in Poljakinjam. Slovenke so pokleknile. Orešnik pravi, da je manjkalo konstantnosti, preveč je bilo nihanj v obrambi ter napadu. »Slabo smo zadevali, bilo je tudi preveč spoštovanja in črnih minut. Ko smo v zaostanku, poskušamo to reševati z individualnimi akcijami,« obžaluje zapravljeno Orešnik, ki v isti sapi opozori na moč Poljske in Slovaške. To drži, ni pa zadosten alibi. Slovakinje so imele v minuli sezoni enega evroligaša, Poljska kar dva, Slovenija nobenega. Na Slovaškem so pametno kadrovali in naturalizirali vrhunsko Američanko, 27-letno Kristi Toliver.

Brez zaupanja ne gre

Kljub temu so se v našem taboru pred kvalifikacijami na glas pogovarjali o napredovanju, take ambicije je imela tudi Košarkarska zveza Slovenije (KZS), ki je vnovič zagotovila vrhunske razmere za delo, a na koncu ostala brez pričakovanega izplena. »Težko bi rekel, da smo koga podcenili ali pa precenili. A grenak priokus ostaja,« pravi Matej Avanzo, direktor reprezentance. Igralke so nekajkrat dejale, da so pogrešale zaupanje strokovnega vodstva, najglasnejša je bila zvezda ruske lige in bodoča igralka v ameriški ligi WNBA, Trboveljčanka Nika Barič. Orešnik zanika, da niso verjeli v igralke. »Od prvega dne smo zaupali vanje. Je pa res, da tudi zaradi poškodb nismo bili konkurenčni.« Opozori še, da od svojih varovank pričakuje, da tudi zadnji dve tekmi odigrajo korektno in profesionalno.

»Treba se bo usesti, premisliti, potem pa se odločiti,« pravi Avanzo, ki stopa na žogo pred preuranjenimi potezami. A bolj ali manj je jasno, da se Orešnik po tej akciji poslavlja. V položaj, kjer ni bilo popolnega zaupanja pri igralkah, je bil potisnjen prehitro in morda celo zaradi razmer. Zakaj se ni zahvalil za ponujeno, ni znano. Na ta položaj so vmes snubili tudi Gašperja Potočnika in Blaža Berganta, a sta se oba zahvalila. Košarkarska zveza Slovenije je za selektorja hotela tudi Damirja Grgiča, ki je z delom v Athletu Celje dokazal, da je moč uspeti v regiji tudi z žensko košarko. Grgič je želel delo na dolgi rok, zato se je za poziv prijazno zahvalil. Naslednje kvalifikacije za evropsko prvenstvo bodo šele leta 2016, tekmovanje pa leto zatem. Dovolj časa, da se v Sloveniji tudi v (ženski) košarki končajo delitve na naše in vaše, zaviha rokave, predvsem pa izkoristi potencial, ki ga imamo. Delo pa naj opravljajo kompetentni in za to usposobljeni.

 

Deli s prijatelji