ZLATA ŽOGA

Katerega nogometaša bi nagradili vi?

Objavljeno 12. julij 2014 10.27 | Posodobljeno 12. julij 2014 10.27 | Piše: STA, T. L.

Za zlato žogo Müller, Messi, Neymar, Robben, Rodriguez ...

Thomas Müller.

RIO DE JANEIRO – Mednarodna nogometna zveza je objavila seznam morebitnih dobitnikov zlate žoge, priznanja za najboljšega igralca nogometnega svetovnega prvenstva. Na seznamu prevladujejo igralci obeh ekip, ki sta se uvrstili v finale, torej Nemčije in Argentine. Ti se bosta v nedeljo ob 21. uri na stadionu Maracana v Rio de Janeiru pomerili za naslov prvaka.

Fifa je objavila seznam 10 igralcev, ki so v ožjem izboru za naslov najboljšega igralca prvenstva. Na mundialu 2010 v Južnoafriški republiki se je s tem naslovom okronal Urugvajec Diego Forlan. Na tokratnem seznamu so štirje Nemci in trije Argentinci: Nemci Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm in Thomas Müller ter Argentinci Angel Di Maria, Javier Mascherano in Lionel Messi.

Poleg teh so med kandidati za zlato žogo tudi najboljši brazilski nogometaš Neymar, Nizozemec Arjen Robben in Kolumbijec James Rodriguez, ki je s šestimi zadetki še vedno na prvem mestu strelcev.

Prejemnik zlate žoge bo objavljen po nedeljskem finalu, o njem pa bo odločala tehnična komisija Fife, ki ji predseduje Jean-Paul Brigger, v skupini pa so še Gerard Houllier, Raul Arias, Gabriel Calderon, Ricki Herbert, Abdel M. Hussein, Ka Ming Kvok, Ioan Lupescu, Gines Melendez Sotos, Cunejasu Mijamoto, Sunday Oliseh, Mixu Paatelainen, Jaime Rodriguez in Theodore Whitmore.

Fifa je objavila tudi nominacije za najboljšega vratarja prvenstva za nagrado, za zlato rokavico pa se potegujejo Argentinec Sergio Romero, Nemec Manuel Neuer in Kostaričan Keylor Navas.


Dosedanji dobitniki zlate žoge

1982 – Paolo Rossi (Italija)
1986 – Diego Maradona (Argentina)
1990 – Salvatore Schillaci (Italija)
1994 – Romario (Brazilija)
1998 – Ronaldo (Brazilija)
2002 – Oliver Kahn (Nemčija)
2006 – Zinedine Zidane (Francija)
2010 – Diego Forlan (Urugvaj)

 

Deli s prijatelji