NOGOMETNA

Japonskim turistom odsvetujemo Jadran

Objavljeno 14. junij 2014 13.32 | Posodobljeno 14. junij 2014 13.33 | Piše: Marko Uršič

Hrvaška je ognjeno spremljala uvodno tekmo kockastih na svetovnem nogometnem prvenstvu.

Hrvaški navijači.

Nogometni svet je razpadel na kocke! Japonski sodnik Juiči Nišimura je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva med Brazilijo in Hrvaško onečastil žogobrcarski ponos, saj je piskal po okusu kariok, poraženi igralci v kockastih dresih pa lahko zdaj le nemočno razmišljajo o pravici, ki jo deli Mednarodna nogometna zveza Fifa. Navijači v hrvaški domovini so bili zaradi kraje skrajno razočarani, na forumih pa so pustili številne zanimive pripombe.

»Japonskim turistom se priporoča, da naslednja štiri leta ne pridejo na hrvaško morje,« je zapisal navijač, ki se je podpisal s psevdonimom DeutschlandDanke. »Tudi Japonci niso več tisto, kar so bili. Če je sodnik pravi Japonec, bi moral takoj, ko je videl, kaj je naredil, pred televizijskimi kamerami napraviti harakiri,« je jankosveznanko Nišimuro moralno napeljal na obredni samomorilski ritual. O pristranskem sodniku iz dežele vzhajajočega sonca pa so na plan celo prišle zgodbice, da so, ko je nekoč oškodoval moštvo iz Konga, njegovi navijači v besu razbili kitajsko restavracijo. Tako so bili jezni, da je njihova razločljivost med posameznimi državami padla na nično stopnjo. Še bolj poseben hrvaški šaljivec pa se je odločil za naslednjo pripombo: »Zdaj bo na nedeljski maši tega Nišimuro okrcal tudi glavni hrvaški kardinal.« Nogometašem selektorja Nika Kovača je v jezi šla para iz ušes, so zapisali nekateri, gotovo pa je tudi, da japonske restavracije po Hrvaškem ne bodo več priljubljen prostor za užitje azijskih specialitet. Posebno po takšni, ki jo je serviral Juiči Nišimura. Morda se je kateri od Hrvatov že odločil: »Nikoli več v življenju ne bom jedel sušija!«

Ne Batman ne Hulk

Ognjenim so v lastni domovini sicer pripravili ognjeno spremljanje novega pohoda hrvaškega športnega ponosa po mundialski poti. V prestolnici Zagrebu, v vroči Dalmaciji, po slavonski ravnici, v Istri in Kvarnerju, a tudi drugod, kjer živijo Hrvati; povsod se je na planem ob televizijskem prenosu v kockastih dresih dihalo za Kovačeve fante. »Brazilcem ne moreta pomagati niti Človek pajek niti Človek netopir, kako naj bi jim Hulk,« so v slogu stripovskih junakov sporočili iz Krapine. Na Reki so vzdušje dvignile privlačne plesalke, dež pa je na legendarnem rokometnem igrišču v Bjelovarju pred tekmo preprečil glasbeni nastop Parnega valjaka. Povrhu jim je zaradi kratkega stika odpovedal tudi videozid in navijači so si morali zgodovinski dvoboj med Brazilijo in njihovo vrsto pogledati drugje. »Za Hrvaško smo lahko tudi premočeni,« pa so sporočili s prav tako deževnega Trga bana Jelačića v zagrebškem osrčju.

Deli s prijatelji