SP 2014

Hrvati že jutri 
igrajo finale

Objavljeno 23. junij 2014 00.09 | Posodobljeno 23. junij 2014 00.10 | Piše: D. P.

Reprezentanca naših južnih sosedov mora za napredovanje v osmino finala ugnati Mehiko.

Mario Mandžukić je najprej izsilil rdeči karton za Kamerunca Songa, potem pa zabil še dva zadetka. Foto: Reuters

»Upamo, da se je predsednik le šalil in ni mislil resno,« se je as Reala Luka Modrić odzval na besede Davorja Šukerja, prvega moža hrvaške nogometne zveze. Nekdanji kralj 16-metrskega prostora, strah in trepet vratarjev, je namreč dejal, da je lahko Hrvaška (četrtič nastopa na mundialu) svetovni prvak le v računalniški igrici PlayStation. Igralcev podcenjevanje ni razveselilo, Šuker se je poskušal izmazati iz godlje, češ da se je le šalil, Modrić pa mu je sporočil, da se s tem res ne gre šaliti. To je še en dokaz, da je bil precej boljši igralec, kot je predsednik.

Jezni na Japonca

Za Hrvati so dve tekmi in polovična bilanca. Naši sosedje še vedno bentijo, ko jim kdo omeni Japonsko, restavracije s hrano iz dežele vzhajajočega sonca pa v teh dneh v Zagrebu niso ravno dobro obiskane. Za vse je kriv japonski sodnik Juiči Nišimura, ki naj bi kockastim ukradel vsaj točko proti Braziliji. »Dajmo pokal Brazilcem in pojdimo domov,« je bil po porazu s 3:1 besen selektor Niko Kovač. Njegovi varovanci so se kmalu pomirili, a po prihodu v bazo, ki sliši na ime Tivoli, v njej biva tudi predsednik Uefe Michel Platini, so si dali duška. Nekaj igralcev je na bazenu celo odvrglo krpice in se pokazalo v adamovem kostumu, največ gole kože so razkrili Vedran Ćorluka, Dejan Lovren in Šime Vrsaljko. Vešča fotografa sta to izkoristila in čez nekaj ur so svet obšli posnetki golih zadnjic hrvaških nogometašev. »Kar napišite – to je prava sramota, kar se je objavilo. V Brazilijo smo prišli, da predstavljamo Hrvaško in damo vse od sebe. Potem pa se zgodijo take stvari. Je to normalno?« je bentil Ivica Olić.


Prehitel Robbna

Hrvaški kapetan Dario Srna (115-krat je nosil dres državne vrste) se je v slogu svojega priimka vpisal v nogometne statistike zaradi hitrosti. V enem od sprintov so mu izmerili hitrost 32,98 km/h, kar je do zdaj najhitreje na letošnjem svetovnem prvenstvu. Na drugo mesto je potisnil Arjena Robbna, ki je mimo Špancev tekel s hitrostjo 31 km/h. 
 

Selektor Kovač je na novinarske konference pred tekmo s Kamerunom prihajal kar sam, igralce pa je opravičeval, češ da so prizadeti in šokirani. »Ne morem jih privleči za ušesa do vas,« je še pristavil v kamere nacionalne televizije, ki je edina lahko dobila izjave ogorčenih žogobrcarjev. Preostali so se morali zanje obrisati pod nosom. Igralci in novinarji so se gledali kot pes in mačka. A ker je črta med sovraštvom in ljubeznijo tanka, so nogometaši po zmagi proti Kamerunu (4:0), to je bila sploh prva zmaga Hrvaške proti ekipi s črne celine, pozabili na zamere. Če verjamete ali ne – Hrvaška je zmago na svetovnem prvenstvu čakala kar 12 let. Zadnjič so slavili proti Italiji 2002. S tem uspehom so si kockasti, tako jih radi kličejo zaradi prepoznavnih dresov, odprli vrata v osmino finala.

Tekma prvenstva

Pred tem bo treba v ponedeljek premagati še Mehiko, saj le tri točke peljejo Hrvate v osmino finala. »Tekma proti Mehiki je naš finale svetovnega prvenstva. To je tekma, ko moramo zmagati,« je odločen Danijel Pranjić, ki se je po poškodbi vrnil v moštvo. »Bil sem na številnih tekmovanjih. Domov ne želim kot moralni zmagovalec. Hočem v osmino finala,« ne skriva ambicij izkušeni vratar Stipe Pletikosa (113 nastopov ima za reprezentanco). Hrvati so se zapisali v anale svetovnega nogometa tudi zato, ker imajo v ekipi kar dva igralca, ki sta rojena v Braziliji. Eduardo in Samir že gledata proti Mehiki: »Remizirali so z Brazilijo, to pove vse. Čaka nas težko delo,« se Samir ne predaja evforiji, ki je sicer tako značilna za naše sosede. 


V postelji s Severino?

Med tekmovanjem v Braziliji je na plan prišlo, da se je zaljubil predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker. Menda si posteljo deli s kar Severino Vučković. S pevko sta že dlje prijatelja, tega Severina niti ne skriva, na račun hrvaške nogometne zveze pa je prsata in dolgonoga starleta odpotovala tudi v Brazilijo. 
 

 

Deli s prijatelji