SP 2014

Hrvate je spodrezal Nišimura, z Bosanci je opravil O‘Leary

Objavljeno 23. junij 2014 11.53 | Posodobljeno 23. junij 2014 11.54 | Piše: R. T.

Nogometni reprezentanci z območja nekdanje JugoslAvije vidno oškodovala japonski in novozelandski sodnik.

Napadalec Edin Džeko je sicer v tej akciji zatresel mrežo Nigerije, a bo moral odleteti domov že po predtekmovanju. Foto: Reuters

Ko je slovenska nogometna reprezentanca leta 2002 debitirala na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, je odpotovala domov po treh porazih s Španijo, Južno Afriko in Paragvajem, njen nastop pa je zaznamoval zgodovinski spor med selektorjem Srečkom Katancem in prvim zvezdnikom Zlatkom Zahovičem. Dvanajst let pozneje svojo premiero na največjem nogometnem odru doživlja izbrana vrsta Bosne in Hercegovine, ki je v uvodnih tekmah doživela poraza proti Argentini (1:2) in Nigeriji (0:1), drugemu pa je izdatno botroval novozelandski sodnik Peter O'Leary. Zdaj je že jasno, da bodo Bošnjaki po predtekmovanju spakirali kovčke in odpotovali domov, še vedno pa imajo možnost, da si za slovo od 20. mundiala priigrajo vsaj zmago proti Iranu.

O'Leary je delil krivico

In kaj se je usodnega dogajalo na obračunu v Cuiabi? O'Leary se je očitno odločil, da bo poskušal že kar v prvem polčasu zatreti vse možnosti, da bi moštvo BiH stopilo na pot, ki vodi v osmino finala SP. V 21. minuti je Edin Džeko dosegel zadetek, toda varuh nogometnih pravil je skupaj s kolegom na stranski črti menil, da je bil bosanski napadalec v prepovedanem položaju. Posnetek je sicer to demantiral, in zdaj seveda cela Bosna obžaluje, da ob tehnologiji golove črte niso uvedli še ogleda posnetka akcije in možnosti spremembe odločitve. Tudi zato, ker je le osem minut pozneje najbolj razigrani Nigerijec Emmanuel Emineke med prodorom s hrbta podrl kapetana BiH Emirja Spahića ter podal Petru Odemwingieju za zmagoviti gol.


Srečneži in razočaranci

Skupinski del svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji še ni končan, od danes so na sporedu še tekme 3. kroga. Kljub temu pa je bilo pred sinočnjimi zadnjimi tekmami 2. kroga že znanih 5 od 16 reprezentanc, ki bodo nastopile v osmini finala. To so Nizozemska, Čile, Kolumbija, Kostarika in Argentina. Že v predtekmovanju so svoje letošnje nastope na mundialu končali branilci naslova Španci ter reprezentance Avstralije, Kameruna, Anglije in BiH, ki so izpadle po uvodnih dveh porazih.
 

Že res, da je potem vrsto selektorja Safeta Sušića pred novim zadetkom reševal odlični vratar Asmir Begović, ki je obranil pet zelo nevarnih poskusov Nigerijcev. Toda v sodnikovem podaljšku je bil še nevarnejši Džeko, po njegovem strelu je vratar Vincent Enyeama žogo srečno odbil v vratnico. »Igralci so depresivni, razočarani, tiho. Zato jim res ni bilo treba še kaj govoriti. Če bi bil priznan Džekov gol, bi to spremenilo potek tekme. Kar pa zadeva domnevni prekršek nad Spahićem, lahko rečem, da ga ni bilo, če ga sodnik ni dosodil,« je dejal selektor Sušić, ki ni hotel potencirati sodnikovih napak: »Videti je, da si je Nigerija bolj želela te zmage. Videli ste, koliko zrelih priložnosti smo zapravili, še posebno tisto v sodnikovem podaljšku. Če naši igralci ne igrajo na svoji običajni ravni, je normalno, da ne moramo premagati kakovostno izenačenega moštva.« Pri tem je v prvi vrsti mislil na glavna zvezdnika, vezista Miralema Pjanića in Džeka. Ta je bil ogorčen nad sodniki. »Morali bi zmagati, sodnika pa je lahko sram zaradi takšnega sojenja. Naša ekipa gre domov, žalostni smo, vendar bi moral kovčke spakirati tudi sodnik. Popolnoma je vplival na izid tekme, zaradi česar se vračamo domov,« je bil neposreden napadalec Manchester Cityja. Tudi mediji v BiH so ogorčeni nad sojenjem moža, ki v prostem času med drugim rad lovi ribe, zato so komentatorji izkoristili priložnost za ugotovitev, da morajo njihovi nogometaši domov zaradi nezaslišanih odločitev novozelandskega ribiča, ki je v obup spravil celo BiH. Prepričani so, da je O'Leary tokrat delil krivico in ne pravice.

Evforična Hrvaška

Takšno izkušnjo s sodnikom so v Braziliji že doživeli Hrvati, ki jih danes čaka tekma resnice. V dvoboju z Brazilijo (1:3) jih je namreč izdatno oškodoval japonski sodnik Juiči Nišimura. Val ogročenja pri južnih sosedih je splahnel po izjemni zmagi s 4:0 proti Kamerunu, kockasti pa bodo drevi ob 22.00 igrali z Mehiko za uvrstitev v osmino finala. Naši južni sosedi morajo zmagati za napredovanje, sombrerosom je dovolj že neodločen izid.

To bo pravi finale pred finalom za Hrvate pa tudi za Mehičane. V Recifeju vlada pravo obsedno stanje, saj so navijači Mehike preplavili mesto, manj številni Hrvati pa so tudi znani kot energični in vztrajni navijači. Selektor ognjevitih Niko Kovač umirja zavrele strasti: »Spoštujem Mehiko, ki je odigrala dve zelo dobri tekmi, še posebno tisto proti Brazilcem. Glavna bitka bo na sredini igrišča, kdor bo imel več žogo v svoji posesti, bo zmagal.« Tudi Ivan Rakitić, ki je odlično klubsko sezono že kronal s prestopom iz Seville v Barcelono, napoveduje podoben scenarij in hkrati opozarja rojake: »Tekme nam ni treba dobiti že v prvih petih minutah.«

Deli s prijatelji