MUNDIAL

Džekardo prvi adut bošnjaških Brazilcev

Objavljeno 10. junij 2014 16.20 | Posodobljeno 09. junij 2014 13.46 | Piše: Marko Uršič

Reprezentanca Bosne in Hercegovine bo prvič zaigrala na svetovnem nogometnem prvenstvu.

Edin Džeko po naslovu angleškega prvaka z Manchester Cityjem želi kaj doseči tudi z BiH. Foto Usatodaysports

To je zanje res sanjska (nogometna) zgodba. Nekateri so zapisali, da gredo z bojišč na svetovno prvenstvo. Gre namreč za Bosno in Hercegovino, ki bo v Braziliji prvič zaigrala na mundialu. BiH je prvo mednarodno priznano tekmo kot samostojna država, po krvavem razpadu Jugoslavije, sicer odigrala leta 1995 v Tirani proti Albaniji. V kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je bila v skupini prva, sicer z enakimi, 25 točkami, kot Grčija, a se zaradi boljše razlike v zadetkih, nič presenetljivega ob takšnem napadu, prebila na nogometni praznik štiriletja. Toda Grkom je vseeno uspelo v dodatnih kvalifikacijah. So pa denimo Bošnjaki v dodatnih izločilnih bojih za SP 2010 in Euro 2012 obakrat izgubili proti Portugalcem.

Bošnjaško slavje

Uvrstitev na mundial so proslavili predvsem bošnjaški muslimani, večina Hrvatov in Srbov v BiH pa še vedno podpira in navija za svoje izbrane vrste v sosednjih državah. Selektor Safet Sušić, nekdanji zvezdnik jugoslovanske reprezentance, klubsko pa Sarajeva in Paris Saint-Germaina, priznava, da je njegova država še vedno razdeljena zaradi političnih razlogov, a upa, da bo nastop Bosne in Hercegovine v Braziliji ljudi združil.

Na SP bodo igrali v skupini F z Argentino, Iranom in Nigerijo, glavni upi za preboj v drugi del tekmovanja pa bodo na plečih zvezdnikov Edina Džeka iz Manchester Cityja, zabil je deset zadetkov BiH od 30 v kvalifikacijah, Miralema Pjanića iz Rome in vratarja Stoke Cityja Asmirja Begovića; slednji je v izločilnih tekmah za svetovno prvenstvo na desetih tekmah v svoja vrata spustil le šest strelov. Naj omenimo, Džeko je nogomet po vojni igral v sarajevskem Željezničarju, a šele takrat, ko so igrišče Grbavica očistili min. Se pa nekateri tudi šalijo in pravijo, da če bi bil Džeko zaradi svojega žogobrcarskega mojstrstva Brazilec, bi imel priimek Džekardo.

»Imamo dva vrhunska napadalca v Džeku in Vedadu Ibiševiću ter nekaj ustvarjalnih zveznih igralcev, kot sta Zvjezdan Misimović in Pjanić, ki sta tudi napadalno usmerjena. To je izvrstni rod igralcev, ki je skupaj že nekaj časa, in vse se nam je izšlo.« Slaba točka zmajev, kot tudi imenujejo nogometno vrsto Bosne in Hercegovine, v Braziliji bi bila lahko obrambna vrsta, a Sušićevo geslo tako ali tako je: »Napad je najboljša obramba.«

Pred mundialom pa tudi pravi: »Moramo igrati na takšen način, kot smo že do sedaj. Vem, da je to tudi taktično tvegano, a menim, da bi bilo narobe, če bi poskušali igrati drugače. Vedno smo stremeli za tem, da dosežemo zadetek več od tekmecev, in to se je do zdaj tudi izplačalo. Pa tudi nepošteno bi bilo, da bi omejevali takšno nadarjenost.«

Čakajoč na uvodno tekmo

Vsi bošnjaški zmaji še posebno nestrpno čakajo svojo uvodno tekmo proti Argentini. »Argentinci so v naši skupini daleč najboljši, mi se jim želimo priključiti na drugem mestu, ki vodi v nadaljevanje prvenstva,« še meni Sušić. Brazilska sedma sila celo misli, da bi BiH lahko bila najprijetnejše presenečenje mundiala, angleški novinar James McMahon iz Mirrorja pa je brez omahovanja zapisal: »Bosna in Hercegovina je v nogometu tisto, o čemer sem vedno sanjal. Bojkotiral bom reprezentanco Anglije in na svetovnem prvenstvu navijal za zmaje.« Zaupanje v lastne moči čuti tudi vratar Begović. »V Brazilijo gremo zelo samozavestni,« je navrgel o zgodovinskem trenutku žogobrca v BiH. Edin Džeko po naslovu angleškega prvaka z Manchester Cityjem želi kaj doseči tudi z BiH.

Deli s prijatelji