SP V NOGOMETU

Brazilce spravil v obup in postal mehiški Jezus

Objavljeno 19. junij 2014 10.18 | Posodobljeno 19. junij 2014 13.56 | Piše: Rok Tamše

Vratar mehiške nogometne reprezentance Guillermo Ochoa je navdušil svet.

Guillermo Ochoa se je v končnici tekme izkazal še z obrambo po strelu brazilskega kapetana Thiaga Silve. Foto: Reuters

Tako je to v karieri nogometaša. Ko na svetovnem prvenstvu kot vratar braniš vse, kar je mogoče, in še tisto, kar se zdi že nemogoče, te od slave največjih razsežnosti loči le še to, da ti je to uspelo proti najuspešnejši reprezentanci vseh časov – Braziliji. In povrhu še na njenem dvorišču. Vse to se je izšlo 28-letnemu vratarju mehiške reprezentance Guillermu Ochoi na torkovo popoldne v Fortalezi. Mehika je proti Braziliji iztržila remi brez golov, priljubljeni Memo pa je branil naravnost bravurozno. Kot za šalo je ustavljal strele Neymarja, Paulinha, Freda, Thiaga Silve. »Brez dvoma je bila to najboljša tekma v mojem življenju,« je dejal junak, ki so ga evforični rojaki oklicali kar za mehiškega Jezusa. Fanatični ljubitelji nogometa v goreče katoliški domovini ne štedijo s pohvalami na račun vratarja iz Guadalajare, ki trenutno sploh nima kluba. Triletna pogodba s francoskim Ajacciem mu je potekla prejšnji mesec; klub je izpadel v drugo ligo, Ochoa pa s statusom prostega igralca išče nove izzive. Je sploh treba staviti, da mu ne bo manjkalo odličnih ponudb?

Srečna trinajstica

Toda ne prehitevajmo. Ochoa namreč še naprej trdno stoji na tleh in zre izključno proti naslednji tekmi. Mehika je v dveh osvojila štiri točke (še zmaga proti Kamerunu), za napredovanje v osmino finala svetovnega prvenstva pa potrebuje zgolj točko v obračunu s Hrvaško 23. junija. »Moramo naprej. Malce se lahko poveselimo s soigralci in družino, a moramo naprej, saj nas čaka še dolga pot. Hvala bogu, da sem obranil vse tiste strele, toda zdaj moram nadaljevati delo,« ostaja po že kultnem remiju 0:0 skromen in ponižen novopečeni zvezdnik svetovnega nogometa, ki na dresu nosi številko 13. Že dolgo pa je daleč od anonimneža, navsezadnje je bil z mehiško selekcijo že dvakrat na svetovnih prvenstvih, resda pa je bil tretji ali morda drugi vratar. Tokrat je selektor Miguel Herrera v njem videl nekaj več v primerjavi z rezervnim dvojcem. »V strokovnem vodstvu smo se odločili za Mema. Bil je za odtenek boljši in v prvi vrsti tudi mirnejši,« je stavo na trinajstico pojasnil Herrera.

Škandal z dopingom

Toda pred tremi leti je čuvaj mreže iz Guadalajare preživljal težko obdobje. S štirimi soigralci iz reprezentance je pred turnirjem za zlati pokal (tekmovanje za prvaka Severne in Srednje Amerike ter Karibov) padel na dopinškem testu. Izid preiskave je pokazal zaužitje anaboličnega steroida klenbuterola. Memo in tovariši so bili takoj izključeni iz reprezentance, čeprav so zatrjevali, da so nedolžni. Takrat se je po sedmih sezonah pri Americi iz Ciudada de Mexica odpravljal v Evropo, zanj sta interes pokazala tudi Manchester United in PSG, na koncu pa je ostal z dolgim nosom na reprezentančni in klubski ravni.

No, to ne drži povsem, saj so mu verjeli na Korziki, tako da je francoski prvoligaš Ajaccio postal zatočišče za ožigosanega Guillerma. »Ajaccio je bil edini klub, ki mi je takrat stal ob strani. Tam sem našel idealne razmere, počutil sem se kot doma. To nas je res trdno povezalo in zato tega nikoli ne bom pozabil,« je dejal Ochoa. Že oktobra 2011 je bil očiščen sramote, saj je preiskava pokazala, da so igralci zaužili meso, ki je vsebovalo prepovedane snovi. Podobno zagato je leto prej s svojim zrezkom doživel španski kolesarski as Alberto Contador. Evropa je za Mema res srečen kraj; v Franciji je tudi začel zvezo z mehiškim modelom Karlo Moro, lani februarja pa je na svet privekala hčerka Lucciana.

Pele zamujal in poslušal radio

Legendarni brazilski nogometaš Pele je zaradi gostega prometa v Fortalezi zamudil na tekmo med Brazilijo in Mehiko. »Zelo sem trpel. Prvi polčas sem v avtu poslušal po radiu. Promet je bil tako gost, preprosto se nismo premikali,« je dejal 73-letnik, ki je zamudil cel prvi polčas. »To je bilo zame šele drugič v življenju, da sem tekmo Brazilije na svetovnih prvenstvih spremljal prek radijskih valov. Prvič je bilo leta 1950, « je razkril Pele in takole komentiral neodločen izid: »Fantje niso igrali slabo, le zmagali niso. Dobro vemo, da na mundialih ni več lahkih tekem. Če nam bo bog naklonjen, bomo prišli vse do finala. Še naprej moramo razmišljati pozitivno.«

V povprečju 50.000 ljudi na tekmi

Ogled nogometnih tekem letošnjega svetovnega prvenstva v Braziliji je podoben tistemu izpred štirih let v Republiki Južni Afriki. Prvih 17 tekem si je v Braziliji na 12 stadionih v povprečju ogledalo 50.380 ljudi. V JAR jih je bilo na koncu 49.670 na tekmo. Rekord po povprečnem številu gledalcev na tekmo je še zmeraj s SP v ZDA leta 1994 – 69.000. 

Deli s prijatelji