SP 2014

Argentina v podaljšku premagala Švico

Objavljeno 01. julij 2014 20.00 | Posodobljeno 01. julij 2014 22.56 | Piše: STA, Mo. S.

Argentina se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem drevišnjega dvoboja med Belgijo in ZDA v Salvadorju.

SAO PAULO – Argentinska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji danes v Sao Paulu po podaljških premagala Švico z 1 : 0 (0 : 0, 0 : 0). 

Stadion: Arena Sao Paulo, gledalcev 63.255, sodniki: Eriksson, Klasenius, Warnmark (vsi Švedska)
Strelec: 1 : 0 Di Maria (118.)
Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, F. Fernandez, Rojo (od 105. Basanta), Gago (od 106. Biglia), Mascherano, Di Maria, Messi, Higuain, Lavezzi (od 74. Palacio)
Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, Inler, Shaqiri, Xhaka (od 66. Fernandes), Mehmedi (od 113. Dzemaili), Drmić (od 82. Seferović)
Rumeni kartoni: Rojo, Di Maria, Garay; Xhaka, Fernandes
Rdeči karton: /

Tekma v Sao Paulu je prinesla še sedmega četrtfinalista letošnjega mundiala, po Braziliji, Kolumbiji, Nizozemski, Kostariki, Franciji in Nemčiji pa si je preboj med osem zagotovila še Argentina, ki je odpor nogometno zelo spodobne Švice zlomila šele v izdihljajih 30-minutnega podaljška, ko je Di Maria izkoristil lepo podajo Messija in v 118. minuti dosegel zmagoviti gol. Argentina se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem drevišnjega dvoboja med Belgijo in ZDA v Salvadorju.

Previden začetek

Argentinci in Švicarji so obračun v največjem brazilskem mestu začeli zelo previdno, oboji so čakali na napake tekmecev, a jih v prvem polčasu praktično ni bilo. V tej pozicijski bitki za vsak centimeter igrišča so igralci do potankosti izpolnjevali navodila argentinskega selektorja Alejandra Sabelle in nemškega strokovnjaka na švicarski klopi Ottmarja Hitzfelda, ki je svoje varovance vodil kljub žalostni novici o smrti svojega 17 let starejšega brata Winfrieda.

V tej predstavi so manjkale tudi čarovnije Messija in Di Marie na argentinski ali Shaqirija in Xhake na švicarski strani, v prvi polovici tekme pa so si še najlepši priložnosti priigrali nogometaši iz dežela sira in čokolade. V 28. minuti je močan strel Xhake zaustavil argentinski vratar Romero, zanesljiv pa je bil tudi 11 minut kasneje po slabem lobu Drmića iz bliskovitega nasprotnega napada.

V prvem polčasu rezervirani Južnoameričani so v drugem vendarle zaigrali odločneje in začeli stiskati obroč pred tekmečevimi vrati, predvsem v zadnji tretjini tekme. Prvo pravo priložnost so si priigrali v 62. minuti, ko je po predložku Roja z leve strani in strelu Higuaina z glavo sijajno posredoval Benaglio, pet minut kasneje pa je Messijeva bomba z 20 metrov končala preko vrat. Tudi poskus z glavo rezervista Palacia v 75. minuti ni prinesel spremembe izida, prav tako Messijev strel po tleh dve minuti pozneje ne. Argentinci so do konca rednega dela pritiskali, zmagovitega gola pa v rednem delu niso dosegli.

Zmagoviti gol Di Marie

Argentinci so imeli v 30-minutnem podaljšku jalovo premoč, Švicarji pa so se izkazali s srčno in nepopustljivo, predvsem pa z disciplinirano igro v obrambi, ki je počila šele v 118. minuti, ko je Messi premešal obrambo in v ogenj poslal Di Mario, ta pa je z lepim strelom po tleh dosegel zmagoviti gol. Argentinsko veselje bi kmalu pokvaril švicarski rezervist Dzemaili, ki je v sodnikovem podaljšku najprej z glavo zadel vratnico, odbito žogo pa s kolenom refleksno spravil mimo desne vratnice srečne argentinske izbrane vrste v golavt.

Deli s prijatelji