PRIPRAVE

Zdovčevi na realnih tleh, Dragić čaka Avstralce

Objavljeno 28. avgust 2014 16.35 | Posodobljeno 28. avgust 2014 16.35 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca je na Kanarskih otokih doživela visok poraz proti svetovnim prvakom.

Goran Dragić že misli na avstralske košarkarske kenguruje. Foto: Leon Vidic

Ali je ameriška lekcija slovenski košarkarski reprezentanci koristila ali ne, je težko soditi, to bodo pokazali čas in nastopi zasedbe Jureta Zdovca na svetovnem prvenstvu. V vsakem primeru pa so aktualni svetovni prvaki vnovič, to pot zavoljo svoje superiornosti, do obisti razgalili Slovenijo, ki do torka zvečer tako visokega poraza ni doživela niti na prejšnjih dveh tekmah z reprezentanco ZDA. »Že ko smo se začeli pogovarjati o tej tekmi, sem rekel, da je morda celo dobro, da se pomerimo z najboljšo reprezentanco na svetu in da nas postavi na realna tla,« je dobro v slabem poskušal iskati selektor Jure Zdovc, ki je na parket poslal vseh ducat svojih mož. Največ, 27 minut, je dobil Zoran Dragić, najmanj Aleksej Nikolič (6) in Miha Zupan (7).

Ni žara v igri

Da bi lahko to bila igra mačke z mišjo, je bilo slutiti že pred tekmo. Četudi so Američani z drugo, morda celo tretjo postavo še vedno premočni za svet, torej tudi Slovenijo, ki si je ključen zaostanek nabrala do 18. minute prvega dela (25:43), dodaten plus pa so si priborili še v tretji četrtini (19:35). »Imeli smo nekaj dobrih trenutkov, nekaj dobro izpeljanih akcij, s preigravanjem in podajo na odprte mete, še vedno pa me moti, da v vseh igralcih ne vidim tistega pravega žara do igre. To so tekme, ko moraš uživati, ko moraš leteti po igrišču. Žal vsi moji igralci niso igrali tako,« opaža Zdovc, da vsi igralci le še niso povsem v »filmu SP 2014«. Tekmeci so našo vrsto vnovič nadskakali (36:50), spet je zatajil obrambni skok Slovenije, nekajkrat so Goran Dragić in soigralci zaspali v obrambi in pozabili na vračanje v obrambo. »To je bil pravi spektakel, tekma za gledalce, ki so zagotovo uživali v lepih potezah. Mi smo delali na naših sistemih, se držali navodil in se poskušali čim manj ozirati na tekmeca,« je svoj pogled na tekmo razkril Zoran Dragić, ki je bil s 16 točkami prvo ime Zdovčevih. »Borili smo se po najboljših močeh, nihče nam ne more ničesar očitati,« je igro reprezentance ocenil njen kapetan Goran Dragić. Zablestel je na uvodu s točkama in podajo, potem pa si je (pre)hitro nabral tri osebne napake. Povrhu vsega vnovič ni bil pri metu – 11 žog je porabil za tri zadete mete iz igre, tekmo pa je končal pri šestih točkah in eni podaji.

V avstralskem filmu

Razloga za preplah po Dragićevem mnenju ni. Goran ve, da Avstralci igrajo precej drugače, predvsem pa ne tako fizično superiorno, kot to počno Američani. »To bo druga košarka, bomo pa morali opraviti kakovosten sestanek, da spoznamo avstralske minuse in hibe,« pravi branilec Phoenixa. »To je bila tekma za prilagajanje,« pa je po tekmi dejal selektor ZDA Mike Krzyzewski. V slogu veščih diplomatov je pohvalil Slovenijo, za svoje fante pa povedal, da zmorejo več in boljše. So ga pa skorajda iz tira vrgli španski novinarji, ki so celotno novinarsko konferenco posvetili finalu prvenstva, kjer seveda vidijo svojo reprezentanco in Američane. Krzyzewski je dovolj moder, da se ni pustil ujeti na španske limanice. »Ne bom primerjal ekip, saj Špancev sploh še nisem videl na delu. Da bi igrali z njimi, je do tja še dolga pot. Zdaj sem popolnoma osredotočen na igro moje ekipe, da stori kar največ dobrega,« se je selektor vešče izvil iz primeža španskih radovednežev.

Kako se ogniti Američanom

Stephen Curry, igralec Golden Stata, pa z enim očesom že pogleduje v izločilne boje. Kakor je narejen tekmovalni sistem, se Slovenija in ZDA lahko srečajo v osmini finala (v primeru, da so Američani zmagovalci skupine C, Slovenija pa 4. v skupini D), četrtfinalu (le v primeru, da Slovenija zasede 2. mesto v predtekmovalni skupini) ali polfinalu (Slovenija zasede 1. ali 3. mesto v predtekmovanju). »Povsem mogoče je. Torkova izkušnja nam bo koristila. Prepričan pa sem, da lahko igramo še precej bolje,« je Curry poslal slabo sporočilo za slovenski tabor.

Deli s prijatelji