KJE SO DANES ASI?

Zdovc včasih le šef, danes oče

Objavljeno 31. avgust 2014 12.44 | Posodobljeno 31. avgust 2014 12.45 | Piše: Drago Perko

Današnja košarkarska reprezentanca je precej neizkušena v primerjavi s tisto iz leta 2009, ko so v njej kraljevali Erazem Lorbek, Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar.

Erazem Lorbek je bil zaradi izvrstnih tekem v dresu Slovenije izbran v prvo peterico prvenstva na Poljskem. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Košarkarska reprezentanca je sinoči na svetovnem prvenstvu odigrala uvodno tekmo proti Avstraliji, danes jo čaka Mehika. Ambicije Slovenije so visoke, letvico je vse do polfinala postavil kar selektor Jure Zdovc, ki pa je upal, da bo imel na voljo drugačno ekipo kot to, s katero je odšel v Španijo.

Poškodbe in leta so mu zdesetkali vrste. Iz treninga v trening mu je bilo jasneje, da je trener zasedbe, ki se uči in pridobiva izkušnje, leta 2009, takrat je Slovenijo popeljal do četrtega mesta v Evropi, pa je imel že izdelano pravo turnirsko, predvsem pa izkušeno ekipo. Danes prednjačijo golobradci, Zdovc pa mora biti ne le trener in selektor, ampak tudi pedagog in oče. Včasih je treba kaj večkrat povedati in pokazati, prav od tu pa izvirata občasna Zdovčeva nervoza in bes.

Kvartet še traja

Slovenija je na EP na Poljskem nastopila v postavi Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Erazem Lorbek, Primož Brezec, Uroš Slokar, Goran Dragić, Goran Jagodnik, Jurica Golemac, Samo Udrih, Matjaž Smodiš, Jaka Klobučar ter Boštjan Nachbar. Med potniki na turnir bi bil zagotovo tudi Beno Udrih, a se je poškodoval na zadnji pripravljalni tekmi.

Zdovc ima še vedno na voljo Uroša Slokarja, Gorana Dragića in Domna Lorbka, deveterice drugih pač ne. Slokar je danes nepogrešljiv pod obročem, v reprezentanci pa igra od 2005. Goran Dragić je motor ekipe, z Zdovcem imata precej različne poglede, a to za zdaj ne škodi reprezentanci. Domen Lorbek je igralec, ki ga je Zdovc vzel s seboj tudi v Turčijo, kjer sodelujeta v Gaziantepu. Jaka Klobučar je zagotovo igralec, ki je selektorju pri srcu. Prav Jure pa je bil tisti, ki je Jako, sprva je igral na položaju krila in branilca strelca, prvi postavil za organizatorja igre. To je Klobučar še danes.

Kje so danes asi?

Jaka Lakovič, ki ima 36 let, je odpotoval v Italijo, kjer bo vsaj še eno sezono igral za prvoligaški Avellino. Italijani premorejo drugi največji proračun lige, ambicij za stik z vrhom jim ne manjka. Lakovič je kljub letom še vedno sila koristen v tistih 20 minutah, ki jih dobi. Beno Udrih igra v ligi NBA, pred mesecem in pol je sklenil novo dveletno pogodbo z Memphisom, v teh dneh pa se 32-letni Šempetrčan mudi na promocijski turneji po Kitajski, kamor ga je povabil eden od športnih opremljevalcev.

Erazem Lorbek (rojen je bil leta 1984) je imel vnovič obilo smole – še eno veliko tekmovanje bo izpustil zaradi poškodbe kolena in gležnja. Za nameček so se ga odkrižali še v Barceloni, pod vprašljiva je njegova nadaljnja športna pot. S koncem kariere se spogleduje tudi 34-letni Primož Brezec, ki je imel ob koncu zadnjih dveh sezon težave z mišico na nogi. Kljub temu je po svojih močeh pomagal, da se je njegov nekdanji delodajalec, ruski Nižni Novgorod, prebil v evroligo. Še vsaj eno sezono pa bo v Barceloni igral danes 34-letni Boštjan Nachbar.

Komentator in trener

Goran Jagodnik kljub 40 letom še vedno uspešno igra v slovenskem državnem prvenstvu, kjer je sklenil novo pogodbo s Hopsi s Polzele. Med svetovnim prvenstvom bo tudi strokovni komentator Slovenskih novic. Na Polzeli bo igral še Samo Udrih, ki je bil del Zdovčevih na Poljskem.

Uspešno pa se je trenerskega posla lotil Jurica Golemac (rojen leta 1977), ki je novembra lani sedel na klop Cibone kot pomočnik Slavena Rimca. Družno sta popeljala Zagrebčane do naslova regionalne lige. Da, včasih smo imeli res ase. A tudi današnja ekipa zasluži podporo in predvsem – čas ... 

Deli s prijatelji