SVETOVNO PRVENSTVO

Zdovc opozarja junake, da ni razloga za evforijo

Objavljeno 02. september 2014 09.10 | Posodobljeno 01. september 2014 23.52 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji po uvodnih dveh zmagah na SP danes proti Južni Koreji.

Alen Omić in Klemen Prepelič sta ob prostem dnevu uživala tudi v sladoledu. Foto: Drago Perko

Po dnevu počitka se košarkarski ples pod obroči v Las Palmasu nadaljuje, v hotelu AC Iberia pa od včeraj popoldne spet velja popolna mobilizacija. Selektor Jure Zdovc se zaveda, da je s fanti prišel v ugodno situacijo, tega pa za vsako ceno ne želi zapraviti. Po dveh zmagah proti Avstraliji in Mehiki se nadaljuje slovensko popotovanje po celinah. Po Oceaniji in Južni Ameriki danes ob 20. uri sledi Azija (Južna Koreja), jutri še Afrika (Angola), krog pa se bo sklenil v četrtek z Evropo v podobi Litve.

Po dveh zmagah je Zdovc igralcem namenil prost večer, ki ga je večina s pridom izkoristila, popilo se je pivo ali dve, včerajšnje prosto dopoldne je bilo na programu spanje. Nekateri, Jaka Klobučar že, so ga izkoristili za obisk plaže. Temperature so bile več kot primerne za to, živo srebro se je povzpelo na 30 stopinj Celzija v senci. »Tu smo že osem dni, imamo že malce poln kufer drug drugega. Zato je tako druženje z navijači pametno in primerno. Mislim, da je za igralce še bolj koristno kot kakšno pivo ali kozarec vina,« je Zdovc ocenil druženje z zvestimi navijači, ki so prišli podpret reprezentanco na Kanarske otoke.

Igralci že verjamejo v uspeh

V uradnem hotelu je bilo po 12. uri sila živahno. Zdovc in njegov pomočnik Gašper Potočnik sta analizirala Korejce, igralci pa so se družili s prijatelji. »Zmagati moramo, izbire nimamo, zavedamo se svoje kakovosti,« je selektor v svojem umirjenem slogu napovedal obračun z Južno Korejo, ki velja za azijsko velesilo. S 23 medaljami na azijskih prvenstvih je vodilna na celini. V korejskem taboru si ne belijo glave s Slovenci, a upajo, da bodo lahko ponudili dostojen odpor. Zmagajo lahko edino tako, da našo reprezentanco kdo zaklene v garderobo, če smo malce zlobni. »Bistveno je, da so začeli fantje verjeti v to, kar delamo. Zdaj že vidim na obrazih igralcev tisti značilni nasmeh. Tega prej ni bilo,« je tudi Zdovc vesel, da ni več edini, ki verjame v uspeh reprezentance. A po dveh zmagah Zdovc stopa na žogo. Ne bo dovolil, da mu ekipa ponori. »Ni razloga za evforijo,« modro opozarja, potem pa nameni nekaj besed Korejcem: »Korejci so nevarna zasedba. Krasi jih hitra igra, zadevajo za tri točke. So taka ekipa, da ko eden zadene za tri, lahko to storijo vsi. Po navadi igrajo s šestimi, sedmimi igralci.« Eden tistih, ki je ves čas verjel v to ekipo, je bil zagotovo Domen Lorbek. Morda ali pa tudi zato, ker Zdovca precej dobro pozna, ne nazadnje je Zdovc vzel Lorbka s sabo tudi v turško ligo. »Pripravljalne tekme ne štejejo. Pomembne so le in samo za to, da trener vidi, kdo lahko s kom igra in kako delujemo,« Domen pojasni, zakaj je bil tak optimist, ko sta večina soigralcev in javnost že obupali nad to ekipo.

Omić je preveč pasiven

Počutje v Las Palmasu je malce skazila le hrana v hotelu, ki ni takšna, kot bi si jo vrhunski športniki zaslužili. Naši košarkarji so se že nasitili purana. Razlika je le v tem, ali je dovolj ali pa premalo pečen, okus se ne menja. »Hrana je zelo pomembna, upam, da se izboljša,« je povedal eden od reprezentantov, Alen Omić in Klemen Prepelič pa sta uteho našla kar v okusnem sladoledu. Igralci so se pridušali tudi nad delovanjem interneta, kar ni ravno v ponos Fibi in lokalnim organizatorjem.

V slovenskem taboru si ta čas želijo le eno; da jo iz Las Palmasa v petek popihajo s Kanarskih otokov s popolnim izkupičkom. Torej tudi z zmago proti Litvi. »Kalkulacije nas ne zanimajo, ampak le in samo zmage. Kaj drugega se ti lahko hitro maščuje,« pravi Zdovc in doda, da se ekipa odkrito spogleduje s prvim mestom in polfinalom proti Litvi. Želi si le, da bi posamezniki iz sebe iztisnili še kaj več, v prvi vrsti Omić: »Z njim nisem zadovoljen. Ima ogromen potencial, a je preveč pasiven. Visoki igralci morajo imeti energijo, sicer so smešni. Ima preveč mrtvih minut. Naredi nekaj dobrega v napadu, potem pa ga ni v obrambi,« sklene zahtevni selektor, ki pa dokazano ve, kaj hoče.

 

Slovenija na vrhu skupine D

V skupini D košarkarskega svetovnega prvenstva doslej ni bilo presenečenj. V 2. krogu so Avstralci premagali Korejce z 89:55, Litva pa Angolo s 75:62, medtem ko je Slovenija povozila Mehiko z 89:68. Vrstni red: Slovenija 4 točke (razlika v koših 179:148), Litva 4 (163:136), Avstralija 3 (169:145), Angola 3 (142:144), Južna Koreja 2 (124:169), Mehika 2 (142:176).

 

Deli s prijatelji