SVETOVNO PRVENSTVO

Za Američane tokrat ni sprehoda skozi park

Objavljeno 09. september 2014 11.40 | Posodobljeno 08. september 2014 23.44 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji se bodo drevi v četrtfinalu SP soočili z ZDA.

Klemen Prepelič in soigralci se bodo morali ZDA lotiti s pravo mero agresije. Foto: Drago Perko

Slovenski košarkarji so na svetovnem prvenstvu v Španiji po dnevu počitka včeraj zjutraj zavihali rokave, dopoldne so po klubskem fitnesu premetavali uteži, sinoči pa jih je selektor Jure Zdovc odpeljal v dvorano. Nocoj ob 21. uri bo šlo zares – mala Slovenija v četrtfinalu proti Združenim državam Amerike, aktualnemu svetovnemu prvaku. David bo izzival Goljata, upajoč, da se velikan spotakne ali pa premaga samega sebe.

Jure Zdovc se zaveda, da ga z ekipo čaka vse prej kot lahko delo. Na voljo je imel oziroma še vedno ima precej strokovnega materiala o Američanih, del tega je pripravil tudi njihov rojak v slovenski vrsti Chris Thomas. »V teh videih smo videli, kako ne smemo igrati proti njim,« pravi Zdovc in opozarja, da v tekmah z Američani velike filozofije ni. Konjičan na klopi Slovenije je prepričan, da bosta bistveni psihološka priprava ter količina energije, s katero se bodo njegovi košarkarji podali v boj. Mnogi menijo, da bi se lahko Slovenija kaj naučila od Turkov, ki so Američanom v predtekmovanju parirali do 25. minute. Zdovc meni drugače. »Turki so povsem druga ekipa. Če se lotimo Amerike s cono, bomo izgubili skok. V nasprotju s Turki mi nimamo visokih igralcev,« opozarja Zdovc, ki spomni na turško četverico mož, vsi pa merijo več kot 210 centimetrov. Po tistem, kaj je Zdovc s sodelavci videl, bo od svojih igralcev zahteval, naj naredijo čim manj napak v napadu, da ne bi nasprotni napadi dali kril Ameriki. »Poravnati bo treba tudi skok. Sliši se preprosto,« v smehu pove Jure. Selektorju je kristalno jasno, da bo treba Američanom pokazati mišice in pesti od prve sekunde naprej. »Nihče se jih še ni lotil s fizično igro in se z njimi šel kontakt igre. Če bomo uglajeni, možnosti ne bomo imeli.«

Zoran Dragić spada v NBA

»Seveda verjamemo v zmago,« v en glas povedo Edo Murić, Jaka Blažič in Jure Balažić. »Treba se bo stepsti, predvsem pa ni potrebe, da kažemo pretirano spoštovanje. Vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0, na parketu pa je po pet igralcev. Imamo pravico, da razmišljamo o zmagi,« je še slišati v slovenski reprezentanci, ki bo tudi drevi računala na bučno podporo s tribun – okoli 2500 Slovencev naj bi se zbralo na tribunah športne lepotice Sant Jordi nad Barcelono. »Ali sanjsko začnemo in jih prestrašimo ali pa pridemo v poravnano končnico,« pa sta dva scenarija, na katera stavi izkušeni Domen Lorbek.

Američani, na tem prvenstvu ekipe premagujejo za 31,5 točke, so včeraj trenirali dvakrat, popoldanski trening so podaljšali do 14. ure, potem pa stopili pred sedmo silo. Nič kaj naduti niso bili, na vprašanja (tudi o Sloveniji) so odgovarjali potrpežljivo. Prvi zvezdnik zasedbe je Stephen Curry (tretji strelec in drugi podajalec ekipe) se je izkazal tudi s zemljepisnim znanjem, saj je hipoma znal povedati, kje v Evropi je mesto Sloveniji. »Ne bo nam lahko. Pred desetimi dnevi smo igrali prijateljsko tekmo, tokrat pa to ne bo sprehod skozi park. Slovenija nas lahko premaga,« je Curry nadaljeval s košarkarskimi temami. Ameriški selektor, 67-letni Mike Krzyzewski, je z Američani do zdaj segel po dvanajstih medaljah na mednarodnih tekmovanjih. To pot se spogleduje z zlatom, a prej bo treba prek Slovenije. »Goran Dragić je eden najboljših organizatorjev igre v ligi NBA! Zoran Dragić je igralec, ki spada v NBA! Zelo dober je tudi Domen Lorbek, vsi trije pa znajo zadeti z razdalje, na to bomo morali biti še posebno pozorni,« je ameriški šef stroke (njegova ekipa ima z 99,5 točke prvi napad in je z 42,5 skoka najboljša v tej prvini na prvenstvu) takoj opozoril, od kod za njegovo izbrano vrsto pretijo nevarnosti.

 

Po prijateljski še prava tekma

Dosedanje medsebojne tekme Slovenije in ZDA: 22. 8. 2006: Slovenija : ZDA 95:114 (Bečirović 18, Nachbar 16), 29. 8. 2010: Slovenija : ZDA 77:99 (Nachbar 13, Vidmar 10), 26. 8. 2014: Slovenija : ZDA 71:101 (Z. Dragić 16, E. Murić 14)

 

Deli s prijatelji