PRED OBRAČUNOM

Šov je rezerviran za Španijo in ZDA

Objavljeno 28. avgust 2014 10.04 | Posodobljeno 28. avgust 2014 10.04 | Piše: Drago Perko

Na svetovnem prvenstvu košarkarjev bo le v dveh reprezentancah mrgolelo zvezdnikov.

Slokar v svojem elementu - današnji obračun bo najverjetneje spremljal s klopi.

Košarkarsko svetovno prvenstvo se po zvezdniški zasedbi nikakor ne more primerjati z največjim nogometnim turnirjem. Pod obroči je še vedno najbolj cenjeno in iskano olimpijsko zlato, standarde postavljajo Združene države Amerike, ki le na olimpijske igre pošiljajo najboljše zasedbe. Za nameček svoje pristavijo še pravila napredovanja, saj je košarkarsko prvenstvo bolj revija svetovne košarke, ki pa reprezentancam ne prinaša nič v primerjavi s kontinentalnimi prvenstvi, ki odpirajo vrata na svetovno in olimpijsko sceno.

Američani so na bližnjem 17. svetovnem prvenstvu v Španiji zagotovo favoriti številka ena, kljub odpovedi prvega zvezdnika Kevina Duranta so številni strokovnjaki prepričani, da jim zlato ne uide. Med prve violine zasedbe gre šteti rekonvalescenta Derricka Rosa iz Chicaga, Stephena Curryja iz Oaklanda ter izjemnega strelca Jamesa Hardna iz Houstona. Svoje bi zagotovo pristavil tudi zvezdnik Indiane Paul George, ki pa bo prvenstvo spremljal iz postelje, tja ga je prikoval zlom noge na uvodu reprezentančnih priprav. Ob bok Ameriki v boju za zlato gre prišteti Špance, ki so dobili vseh osem pripravljalnih tekem. Tekmecem so strah v kosti nagnali z brutalno košarko in z zadnjo visoko zmago proti Argentini. V ekipi domačina prvenstva se vse vrti okoli bratov Marca in Pauja Gasola, izvrstno podporo pa imata v naturaliziranem Sergu Ibaki ter udarni zunanji liniji Jose Calderon-Sergio Rodriguez-Ricky Rubio-J. C. Navarro-Rudy Fernandez.

Med tistimi igralci, ki bodo poleg naštetih še zaznamovali tekmovanje, so zagotovo argentinski veteran Luis Scola, brazilski NBA-dvojec Tiago Splitter-Anderson Varejao, Hrvaška napada s topničarjem Bojanom Bogdanovićem, oslabljeni aktualni evropski prvaki Francozi (Tony Parker se je poročil in štedi moči za novo sezono v ligi NBA) vse upe polagajo v roke in noge veterana Borisa Diawa. V srbski reprezentanci pa le upajo, da se Milošu Teodosiću in Nenadu Krstiću ne ponovita poškodbi, ki sta ju ovirali med pripravami.

Nekdanja reprezentanca Jugoslavije je bila svetovna velesila, njene naslednice so na tem turnirju razpršene pod tri zastave. Najlažje delo se vsaj na papirju obeta Sloveniji, ki ima ob dobrih igrah odprto pot do polfinala. Hrvati, vodi jih izkušeni Jasmin Repeša, se bodo za mesto v osmini finala borili v družbi Grkov, Argentincev, Portorika, Senegala in Filipinov. »Ni nerealno, da se prebijemo do 1. mesta v predtekmovanju, kar nam olajša delo v nadaljevanju,« od vloge favorita ne beži 20-letni Dario Šarić. Precej slabše se piše Srbom, ki so v najtežji možni skupini. S Španci, Francozi in Brazilci se bodo borili za čim boljše izhodišče, medtem ko bi morala odpasti Egipt in Iran. Selektor Srbije Saša Đorđević je precej nervozen, višek pa je bil na tekmi proti Novi Zelandiji, ko je v slačilnico poslal Vladimirja Micova. Zaradi povišanih tonov in brisače, ki je dobila krila, bo Micov prvenstvo spremljal po televiziji. Đorđević je pred pripravami ostal brez Novice Veličkovića in Uroša Lučića, za nameček se je težje poškodoval še Nemanja Nedović, ki je že moral v ZDA v Golden State, kjer si služi košarkarski kruh.

Statistika proti Špancem

Gostiteljem SP Špancem statistika in zgodovina ne gresta v prid. Le tri države so na domačem svetovnem prvenstvu osvojile naslov – Argentina leta 1950, Brazilija 1963 in Jugoslavija 1970. Na štirih dosedanjih svetovnih prvenstvih na evropskih tleh so se dvakrat veselili Američani (leta 1986 prav v Španiji in 2010. v Turčiji), leta 1970 je zmagala Jugoslavija, ki je bila najboljša tudi leta 1998 v Grčiji.

Štirje sodniki iz regije

Košarkarsko območje nekdanje skupne države bo zastopal tudi sodniški kvartet – poleg Slovenca Mateja Boltauzerja in Hrvata Sretena Radovića bosta pravico delila še Srba Ilija Belošević in Milivoje Jovčić.

Deli s prijatelji