PRIPRAVE

Sedemtonski semafor čaka Zdovčev orkester

Objavljeno 29. avgust 2014 14.44 | Posodobljeno 29. avgust 2014 14.45 | Piše: Drago Perko

Psiholog Matej Tušak opozarja na pomembnost priprave na uvodno tekmo na turnirju za SP.

Edo Murić bo eden od slovenskih adutov na svetovnem prvenstvu v Španiji. Foto: Leon Vidic

Dober dan in pol je ostal na voljo selektorju Juretu Zdovcu, da kot izkušeni skladatelj uglasi slovenski košarkarski orkester, ki ob pretirani agresiji tekmecev (spomnimo se tekem proti Braziliji in ZDA) pokašljuje in hrope. Da bo šla ta glasba v uho slovenskim navijačem – prvi bodo že danes odpotovali na Kanarske otoke –, bodo Zdovc in soigralci še enkrat pljunili v roke in iz petnih žil potegnili dodatne atome moči. »Okoli 500 do 600 navijačev bo imela Slovenija v predtekmovanju,« ocenjuje Jure Uranjek s Kompasa, ki bo prav danes poslal glavnino svojih strank na otok, takisto pa tudi agencija Palma. Naval ni takšen, kot je bil na prejšnjih tekmovanjih, a jedro slovenskih navijačev obljublja, da ne mislijo varčevati z grli in dlanmi za svoje junake. Nekaj Slovencev si je ogledalo tudi obračun z reprezentanco ZDA, ki so za slovenske mladce druga dimenzija, soočenje z realnostjo bo Avstralija, prva tekmica na svetovnem prvenstvu.

Specifična obramba

»Vemo, kaj moramo storiti,« že nekaj dni v en glas opozarjajo Edo Murić in soigralci. Predvsem pa se tudi Murić, v teh dneh ga vnovič snubi beograjski Partizan, zaveda, da morajo popraviti obrambo. »Jure Zdovc je zahteven trener in prav je tako. V naši igri je preveč napak, tistih malenkostnih, ki pa so ključne za uspeh oz. neuspeh,« pove Edo, ki prizna, da imajo s soigralci nekaj težav pri izpolnjevanju Zdovčevih zahtev. »Igramo specifično obrambo, ki temelji na pomaganju. Take obrambe v klubih nismo vajeni, zato je mesec in pol časa premalo, da bi to povsem osvojili,« še izvemo od Murića, ki pa se je izkazal proti Združenim državam Amerike, boljši od njega je bil le Zoran Dragić, oba pa sta zagotovo s svojo igro vnovič pristala v beležkah ameriških skavtov.


Lorbek odpadel tudi v Barceloni

Erazem Lorbek zapušča košarkarski klub Barcelona, so potrdili na spletnih straneh katalonskega športnega velikana. Z Barcelono je imel podpisano pogodbo za še eno sezono, a so se v klubu odločili, da lahko po številnih poškodbah v zadnjih dveh letih zamenja klub. Tridesetletni košarkar, ki je v petih letih z Barcelono osvojil 10 lovorik, tudi evroligo, bo zaradi poškodbe kolena izpustil tudi košarkarsko svetovno prvenstvo v Španiji. Zdaj ga čaka rehabilitacija poškodbe, nato bo bržkone poiskal nov klub. 
 

Sedemtonski semafor

Reprezentanca bo danes trenirala dvakrat v Las Palmasu v dvorani Gran Canaria, kjer igralcem ne manjka praktično ničesar. Objekt je zadnji krik arhitekture, zgrajena pa je bila spomladi letos, ko so jo tudi premierno preizkusili. Sprejme 9865 gledalcev, za nekatere druge prireditve celo 13.000! Gradili so jo 30 mesecev, zapravili pa 70 milijonov evrov. Na Kanarskih otokih so ponosni, da se lahko pohvalijo s kar sedem ton težkim semaforjem. Podobnega ima le še londonska arena O2, v ligi NBA pa so takšni semaforji običajni.

Skupinsko da, posamično ne

Na tekmovanjih, kot je SP, je bistvena tudi psihološka priprava, na to med drugimi opozarja športni psiholog Matej Tušak. »Prva tekma turnirskega načina tekmovanja vedno izzove največji stres. Je trenutek soočanja z resnico, in kadar so cilji visoki, je od začetnega rezultata velikokrat odvisna samozavest ekipe,« opozarja in podaja rešitev: »Da bi to napetost lažje premagali, si pomagamo s psihično pripravo. Če je zasnovana sistemsko za celo ekipo, je veliko lažje in manj stresno soočanje s potencialnimi stresnimi trenutki na tekmi.« Ob tem pa obstaja past, če se igralci na tekmo pripravljajo individualno. »Kadar jo delajo igralci sami, obstaja možnost, da vsi ne bodo enako pripravljeni. Zato bi si želel kompleksne priprave na tak turnir na nivoju reprezentance. Upam, da je trenerska ekipa to imela v mislih. Povedati pa moram, da zna selektor Jure Zdovc zelo dobro posredovati v stresnih trenutkih, zato upam, da bodo znali iz te ekipe potegniti maksimum,« še dodaja Tušak.


Pet tekem v šestih dneh

Urnik nastopov slovenske košarkarske reprezentance na SP 2014 – 1. krog, sobota, 30. avgusta: Slovenija – Avstralija (ob 17.30); 2. krog, nedelja, 31. avgusta: Slovenija – Mehika (ob 17.30); 3. krog, torek, 2. septembra: Slovenija – Južna Koreja (ob 20.); 4. krog, sreda, 3. septembra: Angola – Slovenija (ob 17.30); 5. krog, četrtek, 4. septembra: Slovenija – Litva (ob 21.30).
 

 

Deli s prijatelji