SP V KOŠARKI

Proti Angoli kratki stik med Zdovcem in Dragićem

Objavljeno 04. september 2014 09.20 | Posodobljeno 03. september 2014 22.54 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji nadaljujejo zmagoviti niz na svetovnem prvenstvu v Španiji. Četrta žrtev je bila reprezentanca Angole, ki pa se je zelo dobro upirala.

Goran Dragić je proti Angoli igral samo 17 minut in dosegel 14 točk. Foto: Drago Perko

LAS PALMAS – »Pa saj smo vendar afriški prvaki,« so sami sebe pred sinočnjo tekmo svetovnega prvenstva proti Sloveniji hrabrili Angolci. Kljub izvrstnemu odporu tja do zadnje minute, na koncu je bilo 93 : 87, so ostali brez zmage. V uteho sta jim ostala umetniški vtis in iskren stisk rok naših košarkarjev, ki so se veselili že četrte zaporedne zmage na mundobasketu. Pot do njih pa je bila za izbrance selektorja Jureta Zdovca (pre)zahtevna, s 17 točkami se je izkazal Domen Lorbek, tri manj je dodal Goran Dragić, ki pa je večino drugega polčasa presedel. »Nič posebnega ni. Igrali so tisti, ki so do zdaj manj. Trener me je pustil na klopi, tako se je odločil. Ni pa bilo pretirane nervoze, vedeli smo, da bomo zmagali,« tudi taki zmagi Goran ni gledal v zobe. »Imam svoje razloge, zakaj Goran ni igral. O tem ne želim govoriti,« je svoje pristavil Zdovc.

Slovenski selektor se je obračuna z Angolo bal. Vedel je, da se bo ekipa hočeš nočeš sprostila, saj afriški prvak ne spada v rang evropskih ali svetovnih velesil. Vse besedičenje in prošnje Zdovca niso našli poti v misli in ušesa košarkarjev, uvod v tekmo je bil mlahav in premalo energičen. V prvi četrtini je Slovenijo v igri držal Jure Balažić (8 točk), v drugi se je povsem razigral Goran Dragić (vseh 14 točk je dosegel v uvodnih 20 minutah). Na odmor je Slovenija odšla le s točko prednosti (44 : 43), kljub temu da je vnovič stekel met – 10 trojk so zadeli iz 20 poizkusov. Predvsem pa je bilo na slovenski strani preveč nervoze in ukvarjanja s sodniki oziroma z enim od njih. Začelo se je v prvi četrtini, ko je francoski sodnik Eddie Viator sprva spregledal osebno napako nad Goranom Dragićem, ta mu je povedal par krepkih, Francoz pa mu je prisodil tehnično napako. Drugo in tretjo je Slovenija dobila v tretji četrtini; najprej Zdovc, ki ni bil zadovoljen s sojenjem, tretjo pa Balažić. »Ti sodniki so bili malce čudni in smešni,« se je Gogi obregnil še ob delo treh arbitrov. Po šoku in vodstvu Angole z 61 : 53 se je Slovenija v zadnjih štirih minutah zbrala ter s serijo 10 : 2 skorajda ujela tekmeca. Dve točki Jake Klobučarja in trojka Eda Murića za vodstvo 79 : 74 pa so v zadnjem delu tekme v Gran Canaria Areni Afričanom dokončno vzeli veselje in upe na morebitno presenečenje.

Po 1. mesto in več počitka

Po sinočnji tekmi z Angolo se bo Slovenija danes pomerila z Litvo za 1. mesto v skupini. To prinaša dan več počitka, osmino finala bi Slovenija igrala v nedeljo v Barceloni, za nameček pa bi se tja do polfinala izognili Američanom. »Kalkulacije me ne zanimajo, čeprav so igralci že pred tekmo s Korejo nekaj računali,« Zdovcu matematika in preigravanja niso pogodu, tudi proti Litvi ga zanima le in samo zmaga. Avstralci so z zmago proti Litvi v 3. krogu predtekmovalne skupine D poskrbeli za napetost do zadnjega obračuna. Če bo Slovenija premagala Litvo, bodo Zdovčevi prvaki skupine, Avstralija druga, Litva pa tretja. Če Litva premaga Slovenijo z razliko največ 4 točk, ostane 3. v skupini. Če Litva premaga Slovenijo za razliko med 5 ali 8 točk, je Litva 2. v skupini, Avstralija 3., Slovenija pa 1. V primeru poraza z 8 ali manj točkami Slovenije proti Litvi je Slovenija prvak skupine. Če Litva premaga Slovenijo za 9 do 12 točk, Slovenija pristane na 2. mestu. Če Slovenija izgubi za 13 točk, se v razliki v koših poravna z Avstralijo, odloča pa potem količnik. Ob zmagi Litve s 14 točkami razlike bi Slovenija padla na 3. mesto.

Litva in Slovenija sta tudi košarkarsko tesno povezani. V prvi vrsti velja omeniti dobro sodelovanje slovenske in litovske košarkarske zveze, ki sta prijateljstvo še poglobili zaradi evropskih prvenstev v letih 2011 in 2013. Svoje so dodali še igralci in trenerji. Litovski košarkarji so si služili kruh v Sloveniji, slovenski pa na Baltiku. Šarunas Jasikevičius se rad pohvali, kako pomembna je bila zanj sezona v dresu Uniona Olimpije pri Zmagu Sagadinu. V dresu Olimpije so mu sledili rojaki Šaulius Kuzminskas, Devidas Gailius in Mindaugas Šiškauskas. V Krki pa so si služili evre Mindaugas Budzinauskas, Matas Niparavičius in Rolandas Alijevas. V Litvi so zaigrali tudi naši košarkarji – Goran Jurak, Mirza Begić, Blaž Črešnar in Miha Čmer, danes tam deluje nekdanji selektor Andrej Urlep, pred njim pa so bili tudi Tomaž Brinec, Tomo Mahorič, Boštjan Jakše in Sagadin.

Deli s prijatelji