REPREZENTANCA

Preveč pritiska na Zdovčeve, pričakovanja so prevelika

Objavljeno 23. avgust 2014 12.53 | Posodobljeno 23. avgust 2014 12.54 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji so se v brušenju forme za SP v Španiji namučili z Iranom.

Edo Murić in soigralci se morajo za SP še mentalno dvigniti. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – »Poln k**** vas imam! Vse, kar naredimo dobrega, zaf***** v sekundi!« je pred kamerami nacionalke bentil Jure Zdovc, ki je povsem ponorel v drugem polčasu košarkarske tekme med Slovenijo in Iranom na turnirju v Ljubljani. Azijski prvak je naši reprezentanci omogočil več kot dostojen odpor. V tretji četrtini so Zdovčevi fantje z nekaj nonšalantnimi potezami dovolili, da jih Iranci s serijo 12 : 3 ujamejo. Slovenskega selektorja je to krepko razkurilo, igralci pa so dobili jezikovo juho. Na koncu so zmagali s 77 : 69, nekaj grenkega okusa je ostalo. Ob tem ne smemo pozabiti, da je Slovenija leta 2008 isti Iran ugnala za 25 točk, to pot pa je imela preveč dela. Bolj ali manj pa je jasno, da se pri Irancih zelo vidi rokopis slovenskega trenerja Memija Bečirovića.

»Nisem nezadovoljen, čeprav sem mogoče med tekmo tako deloval. Bila je specifična preizkušnja, saj smo nastopili pred domačo publiko, igralci so zagotovo čutili nekakšen pritisk, hkrati pa je bila to tekma, ki smo jo morali dobiti,« je opozoril Zdovc, ki je minute ponudil vsem, na voljo pa jih je imel le enajst. Goran Dragić je bil do četrtka v primežu Američanov, to je bila zadnja tekma, ko zaradi (samo)volje Phoenixa ni smel na parket. Od sinoči teh ovir ni več, Dragić je že igral proti Braziliji, na parketu pa bo smel biti ves čas svetovnega prvenstva, kot tudi na zadnji pripravljalni tekmi 26. v Las Palmasu proti Američanom.

Zdovc upa, da se do svetovnega prvenstva povsem pozdravi tudi Domen Lorbek, ki ga muči mečna mišica. Zdovca so iz tira metali nerezonski meti z razdalje ter nonšalanca v obrambi, med igro pa je bilo za ta čas še preveč praznega hoda ter manjka zbranosti. »Moti me to, da težko prigarano prednost prehitro zapravimo. Igralci so se prehitro sprostili, tisti, ki so prišli s klopi, niso bili dovolj zbrani, prehitro smo zaključevali napade in bilo je tudi precej poskusov za osebno statistiko.«

Sprejeli njegov sistem

S prikazanim pa je bil zadovoljen Memi Bečirović, čigar zasedba je imela kar nekaj navijačev, najbolj glasni so razgrnili tudi veliko iransko zastavo. »Dobro delamo, sprejeli so moj sistem,« hvali Bečirović svoje igralce. Nekateri z njim vadijo že od aprila, zato Memi pazi, da ne pretirava s treningi. Tudi zato jim je dal petkovo in današnje dopoldne prosto. »Če potegnem črto, lahko rečem, da smo igrali dobro,« doda nekdanji selektor Slovenije, ki je pozorno spremljal tudi našo vrsto. »Zdi se mi, da je nad to reprezentanco preveč pritiska, pričakovanja so (pre)velika. Igrajo, trudijo se, borijo, srce pustijo na parketu. Potrebujejo podporo, ne pa toliko pritiska,« meni Memi, ki mu je žal, da je Slovenija ostala brez Erazma Lorbka, za katerega Bečirović upa, da povsem okreva in najde sredino, kjer bo lahko mirno igral, predvsem pa dobil čas za okrevanje.

Memijevo delo je ob klopi pozorno spremljal tudi sin Sani. »Pomaga mi na treningu. Iranci ga spoštujejo, radi se učijo od njega,« je sinove bližine in prisotnosti vesel oče. Sani za zdaj kluba še nima. »Ne vem, kje bom igral,« prizna. Več sladkih skrbi pa ima Memi, ki ga iranski Mahram snubi za azijsko ligo prvakov in domač boj. »Počakajmo do konca, pred mano je svetovno prvenstvo, potem pa še azijske igre v Inčhonu (Incheon) v Južni Koreji, tam ciljam na zlato medaljo,« Bečirovič senior modro stopa na žogo.

Parkirni škandal v Stožicah

Za nov kiks pa so poskrbeli ljubljanski redarji, ki so s svojim delom dali košarkarskemu prazniku v Stožicah črno packo; 25 lastnikom vozil so ta odpeljali kar na drugi konec mesta. Sredi noči so morali ponje, poleg tega pa plačati še 100 evrov ter dodatnih 40 oziroma 80 za kazen. »Pa še neprijazni so bili,« je dejal bralec Igor iz Ljubljane, ki je pred dvorano Stožice prav tako ostal brez vozila. »Priznam, nisem parkiral prav, kazen pa bi bila dovolj. Ne pa odvoz. Nikogar nisem oviral!« ogorčeno sklene Ljubljančan. 

Deli s prijatelji