GLEDAJO NAPREJ

Po lekciji Američanov že mislijo na Eurobasket

Objavljeno 11. september 2014 10.47 | Posodobljeno 10. september 2014 20.49 | Piše: Drago Perko

Selektor Jure Zdovc vidi veliko rezerv, Goran Dragić je za EP 2015 še vprašljiv.

Po sedmih tekmah in drugem porazu v zadnjih treh dneh se je slovenska košarkarska reprezentanca poslovila od svetovnega prvenstva. Izbranci selektorja Jureta Zdovca so odšli domov z izvrstnim 5. oz. 6. mestom ter dvema neslavnima dosežkoma – le dvema točkama v zadnji četrtini tekme proti Litvi v predtekmovalni skupini ter s kar 119 prejetimi točkami proti zasedbi ZDA v četrtfinalu (119:76). Kvartet najboljših moštev se bo od danes meril v Barceloni in Madridu za medalje, slovenski košarkarji in trenerji pa se bodo raztepli po svojih klubih, kjer si služijo kruh.

Šibki na
 centrskih mestih

»Jezen in razočaran sem. Vem, da je malce nerealno. A kljub temu sem hotel sprovocirati fante. Če želiš premagati Američane, potrebuješ vsaj 10 dobro razpoloženih igralcev. Sam jih nisem imel,« je Zdovc v Barceloni obžaloval, da je imel premalo borcev v boju proti ZDA. »Na centrskih položajih nismo bili dorasli,« je ocenil ob pogledu na razmerje skokov – 38:54 je pisalo v korist ZDA. Rezultat ob polčasu je bil vzpodbudnejši (42:49). »Malce evforije je bilo, v drugem delu pa so Američani kaznovali vsako našo napako. Še danes trdim, da lahko igramo z njimi. Bi se pa morali za to stepsti! Kljub temu čestitam mojim fantom, vedno pa bi lahko bilo bolje,« meni Zdovc, ki bi za zmago naredil vse.

Priznava, da po projektu SP 2014 vidi precej rezerv v igri Slovenije, letošnja akcija pa bo po njegovem mnenju dobra osnova za prihodnje leto, ko bo evropsko prvenstvo. Želi si, da se poškodbe v velikem loku ognejo slovenskih košarkarjev. Potem bi lahko na Eurobasketu računal na strašno centrsko linijo Erazem Lorbek-Gašper Vidmar-Mirza Begić. Selektorju je tudi odleglo, ker so igralci sprejeli njega in njegov sistem. »Sprva sem se počutil čudno. Bil sem agresiven, ne morem se spremeniti,« je Zdovc hotel malodane opravičiti svoje obnašanje in početje v službi zmage. Zdaj si bo privoščil teden dopusta, medtem pa bo v polfinalu španskega turnirja navijal za Litvo, ki se bo pomerila z ZDA.

Gogi se je zmotil

Kapetan Goran Dragić se je trudil, a so proti koncu prvenstva tudi njemu pošle moči. Američani so ga močno preganjali po parketu. Na koncu pa je moral The Dragon z ekipo podpisati kapitulacijo. »Američani imajo boljšo ekipo, le razlika ob koncu je malce nerealna,« pravi Gogi, ki je pohvalil soigralce. »Motil sem se. Moral bi verjeti v svoje soigralce od začetka tekmovanja. V prihodnje bom previdnejši,« je priznal svojo zmoto. Potrdil je, da je letos igral za Slovenijo zaradi družine, sicer bi moral sam v ZDA na pripravljalni kamp. Kako bo drugo leto, še ni jasno. Pravi, da bo lahko pomagal. A le če bo kmalu (sredi julija) sklenil pogodbo. »Če bom v prvem tednu, ko se uradno odpre igralska tržnica, podpisal pogodbo, bom miren in bom lahko igral za Slovenijo,« pojasni Dragić, ki ima veljavno pogodbo do leta 2016. A jo bo prihodnje leto prekinil in sklenil precej bolj donosno, po kateri bo služil krepko več kot 7,5 milijona dolarjev na leto. Ni pa jasno, ali ostaja v Phoenixu.

Ni vse zlato...

Pretirano poveličevanje 5. do 6. mesta na trenutke presega meje dobrega okusa in po nepotrebnem daje v nič 8. mesto na SP leta 2010 in 9. mesto na SP leta 2006. Strokovno vodstvo, igralci in vsa zveza si zaslužijo čestitke, a je treba ostati realen in pošten. Slovenija namreč v Španiji ni premagala niti ene reprezentance iz elitne druščine. Ugnali so Avstralijo, Mehiko, Angolo in Dominikansko republiko. Vseeno je reprezentanca dobra in zdrava zgodba, podprta z vseh strani, slovenska klubska scena in mlajše reprezentančne selekcije pa ne dajejo upov, da se lahko zadrži današnja raven. Zato naj Zdovcu že danes ponudijo pogodbo do leta 2019, Miro Alilovič pa naj postane mentor in učitelj mlajšim trenerskim rodovom. Ob asistenci Rada Trifunoviča bi bilo to zagotovilo za lepo prihodnost mladih rodov slovenske košarke.
 

Odločili so šefi, ne Zdovc

Selektor Jure Zdovc je priznal, da je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije odločilo, da v predtekmovanju ne smejo izgubiti na tekmi proti Angoli. Če bi si proti afriški selekciji privoščili poraz, bi se izognili reprezentanci ZDA v četrtfinalu.

Deli s prijatelji