PORAZ

Naivni in nesrečni junaki, ki imajo vsaj čisto vest

Objavljeno 06. september 2014 12.10 | Posodobljeno 05. september 2014 19.10 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji poskušajo pozabiti bizarni poraz proti Litvi na svetovnem prvenstvu.

»Ta poraz ni prijeten … Fantje so dali vse od sebe, nikakršne zamere nimam do njih. Vem, da nihče ne zgreši meta nalašč,« je po bolečem porazu proti Litvi (64:67) začel selektor Jure Zdovc. Vedel je, da si je Slovenija (v Las Palmas so zapustili včeraj ob 8. uri, v Barceloni so trenirali sinoči med 20. in 22. uro) zapravila izvrstno izhodišče, ob uspehu v osmini finala (nocoj v Barceloni ob 20. uri) pa ga že v četrtfinalu čakajo ZDA, ki so v tem hipu, bodimo realni, previsoka ovira za Slovence. Če bi premagali Litvo, bi imeli odprto avtocesto tja do polfinala, ki ga je selektor napovedal ob svojem ustoličenju. »Spet imamo to smolo, da naletimo na najboljšo ekipo na prvenstvu. Leta 2011 je bila to Španija, lani Francija, letos pa ZDA. Nimamo sreče,« je bil po porazu z Litvo in soočenjem s kruto realnostjo jezen Edo Murić.

Slaba četrtina odnesla vse

Tja do 28. minute se je zdelo, da tekme ne moremo izgubiti. Igra je tekla kot dobro utečena švicarska ura, Litovci so bili nemočni, bledi, nebogljeni. A še vedno so to aktualni evropski prvaki, ki so ob koncu tretje četrtine zavohali slovensko kri, dve izgubljeni žogi sta bili dovolj, dali sta krila Litovcem. Iz napada v napad so s specifično in za slovensko vrsto neugodno obrambo lovili Gorana Dragića in soigralce,

ki niso več mogli spraviti žoge v koš. V zadnji četrtini so zmogli le dve točki?! »Če lahko komu kaj zamerim, lahko le sebi. Morda bi moral narediti kako menjavo več,« nadaljuje Zdovc, ki je šele v 5. minuti nadaljevanja pri rezultatu 62:60 za Slovenijo segel po minuti odmora. Ni pomagala. »Po navadi smo te odprte mete znali realizirati, proti Litvi ne,« je obžaloval slab strelski večer, Slovenija je zadela le šest trojk (iz 25 poizkusov), pred tem pa na vsako tekmo v povprečju vsaj 11, proti Angoli celo 14. Zatajili so tudi prosti meti – 6/10, kar tri pa je zgrešil naš kapetan Dragić. »Ena slaba četrtina na vsem prvenstvu je bila usodna za nas. Škoda, a prvenstva še ni konec, hvala pa vsem navijačem, ki so prišli tako daleč navijat za nas. Potrudili se bomo še naprej!« je še povedal selektor.

Avstralci nimajo jajc

Niti Zdovc ni mogel mimo nešportnega početja Avstralcev, ki so zavestno izgubili proti Angoli. »Sistem je pač tak, kot je. Mi smo se odločili, da bomo vsakič zmagali. Imamo čisto vest. Prepričan pa sem, da se nam bo to enkrat vrnilo. Še veliko tekem je pred nami,« je zavrnil namigovanja, da bi tudi sam pustil komu kako tekmo. Preveč rad ima zmage, porazi ga bolijo še pozno v noč. Čeprav – izkazalo se, da bi ob porazu proti Angoli naša vrsta že dan pred koncem zasedla prvo ali tretje mesto. »Tudi mi bi morali kalkulirati,« pa je k temu dodal Goran Dragić, ki je prek twitterja že pred tekmo pozval Fibo, da tako početje Avstralcev ne spada na košarkarski parket. »Nimajo jajc!« pa je Avstralcem sporočil prek slovenskih novinarjev. Medtem ko je Zdovc še govoril z novinarji, se je iz Bilbaa oglasil njegov pomočnik Chris Thomas, ki je spremljal igro današnjega tekmeca, Dominikanske republike. »V kratkem zapisu nas je opozoril na Francisca Garcio, okoli katerega se vse vrti. Bistveno pa je, da ostanejo naše glave na mestu in da spet spravim k sebi moje košarkarje. To je moja ključna naloga!«

Prihaja orkan

Dominikanska republika je drugič na svetovnem prvenstvu, na Fibini lestvici so na 26. mestu. V predtekmovanju so v skupini v Bilbau ugnali Novo Zelandijo (76:63) in Finsko (74:68), priznali pa premoč Ukrajini (72:62), ZDA (71:106) in Turčiji (77:64). Prvo ime reprezentance je 201 centimetrov visoki Francicso Garcia, ki na tekmo beleži po 20,2 točke, eno od srečanj pa je zaradi blage poškodbe (udarca) izpustil. Danes naj bi bil ta NBA-jevec (igra v Houstonu, prej v Sacramentu) nared. Selektor ekipe je 41-letni nekdanji košarkar Orlando Antigua z vzdevkom Hurricane, ki danes vodi zasedbo Južne Floride v ameriški študentski ligi. V zgodovino košarke se je zapisal leta 1995, ko je postal prvi košarkar španskega rodu in netemnopolti, ki je postal del ekshibicijske košarkarske ekipe Harlem Globetrotters. Ta v svoji 87-letni zgodovini še ni izgubila tekme! Antigua je bil reprezentant Dominikanske republike, čeprav bi lahko zaradi prednikov igral tudi za Portoriko.

Spored v Barceloni in Madridu

Pari osmine finala v Barceloni so: Slovenija – Dominikanska republika, ZDA – Mehika (obe danes), Litva – Nova Zelandija, Turčija – Avstralija (obe v nedeljo); v Madridu: Hrvaška – Francija, Španija – Senegal (obe danes), Brazilija – Argentina, Grčija – Srbija (obe v nedeljo). Če Slovenija drevi premaga Dominikansko republiko, se bo v torek v četrtfinalu pomerila z reprezentanco ZDA.

Deli s prijatelji