SUPER ZAČETEK

Na startu mundobasketa zmleli Avstralce in Mehičane

Objavljeno 01. september 2014 09.49 | Posodobljeno 01. september 2014 09.49 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca je odlično odprla svetovno prvenstvo v Španiji.

Zoran Dragić je proti Mehičanom trojke zadeval kot po tekočem traku. Foto: Drago Perko

Več kot 500 let je minilo, odkar je slavni pomorščak Krištof Kolumb ravno iz Las Palmasa odplul na prvo pot v Ameriko. Ta vikend so v Las Palmasu začeli svojo pot tudi slovenski košarkarji. Za uvod so dali vetra in deklasirali Avstralijo (90:80) in Mehiko (89:68). Slovenija se tako ni izneverila tradiciji. Še devetič zapored na velikih tekmovanjih so naši košarkarji začeli zmagovito.

Sinoči so pred slovensko vrsto pokleknili še Mehičani. Ko se še niti niso postavili na parket, je na semaforju že pisalo 20:4. Mehičani se niso predali, po 12 minutah igre so s precej grobo in umazano igro prišli na 26:26. Potem pa je selektor Jure Zdovc potegnil ključno potezo, asa Domna Lorbka iz rokava, in prelomil tekmo. Preudarni Domen, nekateri ga imenujejo kar Emanuel Ginobili slovenske reprezentance, je naredil vse po šolsko. Najprej je prevzel odgovornost in zadel za 28:26, ukradel žogo ter v nadaljevanju s podajama zaposlil Gorana Dragića za 31:26 in Jako Klobučarja za 38:33. Mehičani si niso opomogli. Slovenija je tekmo končala z desetimi zadetimi trojkami. Štiri je dosegel Zoran Dragić, ki je bil z 22 točkami prvo ime tekme. »Vesel sem te zmage. Nismo se ohladili, pridno smo polnili koš Mehike. Sam sem zadeval odprte mete. Hvala pa tudi vsem navijačem, ki so prišli navijat za nas,« je po sinočnji tekmi dejal mlajši od bratov Dragić. »Ni kaj dodati, brata Dragić sta dala svoje, Zoranu se je strgalo. Ostali smo pomagali,« je drugi uspeh Slovenije pospremil Domen Lorbek.

»Najprej čestitke mojim igralcem, ki so odigrali vrhunsko. Bali smo se Mehike, saj smo vedeli, da so dobri. Zato smo se tudi kvalitetno pripravili in tudi suvereno zmagali,« pa je sklenil šef Jure Zdovc. Smo pa selektorja spomnili, da takšnee Slovenije v času priprav ni bilo. »Imeli smo težave. Goran Dragić je igral le pet tekem, za nameček smo morali paziti na njegove minute,« je Zdovc sprva opozoril na Goranove težave, potem pa je priznal, da je Slovenija v času priprav igrala s precej boljšimi ekipami, kot so Avstralci in Mehičani.

Avstralci trši oreh

Avstralci so bili trši oreh kot Mehika, uklonili pa so se šele v tretji četrtini, čeprav so se po košu Joea Ingelsa približali na 51:50. Serija 6:0 jih je omrtvila. »Fantje so stopili skupaj, tudi ko nam je šlo za nohte. To je njihova zmaga, igrali so dobro, hrabro in srčno. Igralci zmagujejo, trenerji pa izgubljamo,« Zdovc ni skoparil s komplimenti na račun igralcev. Vsi igralci po vrsti pa so hvalili Alena Omića, ki je hrabro in kvalitetno opravil z avstralskimi in mehiškimi centri v obrambi in napadu. »Delam to, kar od mene zahteva Jure Zdovc,« je bil jasen in skromen Omić. S takimi igrami ni izključeno, da se po svetovnem prvenstvu celo proda! Union Olimpija, ki je v finančnih težavah, za vsako ceno išče kupca za Alena, ki pa o odhodu ne razmišlja. »Srečen sem v Olimpiji, imam menedžerja, klub pa direktorja in predsednika, oni odločajo,« v kali zanika, da bi se mu mudilo iz Ljubljane.

Na uvodnih tekmah se je izkazal tudi Goran Dragić, ki pa še ni v takšni formi, kot bi si sam želel. Hitro se upeha, fizična pripravljenost ni takšna, kot bi hotel. Je Goran zdaj na skupni valovni dolžini s selektorjem Zdovcem? Slišati je bilo, da mu ni ravno pogodu sistem, na katerega prisega selektor. »V sistem nisem nikoli dvomil!« je Goran kategorično zanikal, da je imel kaj povedati čez Zdovčeve metode. »Malce manj tečemo, kot smo lani. Je pa res, da igramo precej pick and rolla, kar pa mi zelo ustreza.«
 

Deli s prijatelji