SP V KOŠARKI

Francozi po drami, Turki proti ZDA zdržali 25 minut

Objavljeno 31. avgust 2014 22.34 | Posodobljeno 01. september 2014 09.40 | Piše: STA, Ma. F., S. U.

Evropski prvaki so za točko ugnali Srbe, Hrvati pokazali drugačen obraz.

Francosko zabijanje

MADRID –  Na košarkarskem svetovnem prvenstvu v Španiji je bil poleg slovenskega z Mehiko najodmevnejši dvoboj med Turčijo in ZDA, ki so po zaostanku za pet točk po prvem polčasu prepričljivo zmagale z 98 : 77. Evropski prvaki Francozi so dosegli prvo zmago, s 74 : 73 so premagali Srbijo, evropski podprvaki Litovci pa Angolo s 75 : 62.

Gladko za prireditelje SP

V skupini A so se po dramatični končnici tekme Francija – Srbija veselili Francozi, čeprav so bili tudi Srbi blizu uspehu. A po vodstvu Srbije s 73 : 71 so Francozi izenačili štiri sekunde pred koncem, v končnici pa so nato po osebni napaki Miroslava Raduljice v zadnji sekundi izkoristili prosti met ter odločili zmagovalca. Raduljica je bil sicer najboljši strelec Srbije z 21 točkami, Joffrey Lauvergne, ki je tudi zadel odločilni proti met, jih je za Francijo zbral 19. V drugi tekmi te skupine Brazilija – Iran z izjemo izenačene prve četrtine ni bilo dvoma o zmagovalcu, Brazilci so si na koncu priigrali 29 točk naskoka. Alex Garcia je bil z 12 točkami najbolj razpoložen pri Braziliji, točko več je za Iran dosegel Mohamed Jamshidi.  Domačini so v večerni tekmi dosegli še eno visoko zmago, tokrat je padel Egipt, na koncu je bilo +37 za prireditelje SP. Serge Ibaka je zbral 18 točk, Rudy Fernandez pa 14; pri poražencih pa je bil najboljši Ibrahim Elgammal s 16 točkami.

Senegalci so v skupini B premagali Portoriko z 82 : 75. Mohamed Faye je senegalsko ekipo popeljal do uspeha z 20 točkami, Gorgui Dieng je dodal 13 skokov, pri poražencih je imel najboljši točkovni izkupiček Renaldo Balkman z 21 točkami.  Hrvaška je v prvi tekmi skupine B opravila z Argentino z 90 : 85. Hrvaška je imela veliko razpoloženih igralcev, najbolj pa so izstopali Kruno Simon z 18 točkami, Bojan Bogdanović in Dario Šarić sta jih dosegla po 16. Grčija je hitro povedla proti Filipinom, prednost pa je znala zadržati do konca (82 : 70).

Finci so si opomogli

Finci so si opomogli po katastrofi proti ZDA na prvi tekmi in so v drugem krogu skupine C premagali Ukrajino z 81 : 76. Tekma je bila večji del izenačena, Finci so do odločilne prednosti prišli v tretji četrtini. Na koncu je bil najboljši strelec pri zmagovalcih Shawn Huff s 23 točkami, pri Ukrajincih pa je bil najboljši naturalizirani Američan Eugene Jeter s 24 točkami. Dominikanska republika je dosegla prvo zmago v Španiji, po sobotnem porazu z Ukrajino je danes v Bilbau ugnala Novo Zelandijo. 

V slovenski skupini D Avstralci niso imeli težav s Korejci, najučinkovitejši pa je bil Joe Ingles s 17 točkami, medtem ko sta Cameron Bairstow in Aron Baynes dosegla po 13 točk. V večerni tekmi je Litva potrebovala ves prvi polčas, da je strla odpor Angole, toda po zaostanku so evropski podprvaki v tretji četrtini stopili na plin in poskrbeli za zanesljivo zmago. Donatas Motiejunas je dosegel 12 točk, Jonas Valančiunas pa dvojni dvojček z 11 točkami in 13 skoki. Pri Angoli je Eduardo Mingas dosegel 14 točk.

 

Deli s prijatelji