NOVE DIMENZIJE

Francija na novo ureja svetovni red pod koši

Objavljeno 12. september 2014 11.02 | Posodobljeno 11. september 2014 20.39 | Piše: Drago Perko

Svetovno prvenstvo v košarki je po izpadu Španije v četrtfinalu dobilo nove dimenzije.

Prav nič ne bo od pričakovanega finala na letošnjem svetovnem prvenstvu v košarki, kjer bi se morala po vseh možnih napovedih udariti reprezentanci Španije in ZDA. Toda Španci so na domačih tleh pogoreli že v četrtfinalu, kjer jim je svojo lekcijo odčital evropski prvak Francija (65:52). Po glavi jih tako niso dobili le gostitelji mundobasketa, temveč tudi Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), ta okorna in staromodna organizacija. Francozi namreč po svoje urejajo vrh svetovne košarke. K popolnemu presenečenju dneva so svoje dodali še srbski košarkarji, ki so v četrtfinalu premagali Brazilijo (84:56). S tem pa je kratko potegnila tudi izbrana vrsta Slovenije, ki je ob takšnem razpletu padla na končno sedmo mesto.

Brez Parkerja

Španski košarkarji in njihovi navijači bodo še dolgo imeli nočne more zaradi zadnje četrtine četrtfinalnega obračuna s Francozi. Kot je znano, so ti na tem SP igrali brez prvega zvezdnika in glavnega plejmejkerja Tonyja Parkerja, a so zadnji del sosedskega obračuna dobili s 23:9. Ta poraz pomeni tudi slovo velikega španskega rodu. V reprezentančni pokoj odhaja 34-letni trio Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes ter leto dni mlajši Jose Calderon. »Hvala navijačem za podporo na prvenstvu. To so težki trenutki. Ni nam lahko, to preprosto ni bil naš večer,« je slabo in neprepoznavno igro opravičeval Pau, starejši izmed bratskega dvojca Gasol. »Razočarani smo … Na odločilni dan smo ostali brez vsega,« je na drugi strani objokoval usodo Špancev Sergio Llull. Mladi as Ricky Rubio pa ni našel besed, s katerimi bi opisal bolečino. V solzah je napovedal, da se bodo vrnili. Španci bodo vsaj do konca prvenstva v globoki depresiji, galski petelini pa se bodo v polfinalu pomerili s Srbi. »Nismo izgubili glave!« je dejal Nicola Batum za visokonakladni in priznani francoski športni dnevnik L'Equipe. »Franciji je uspelo nepredstavljivo!« nadaljujejo francoski kolegi, ki niso skoparili s pohvalami na račun svojih košarkarskih junakov. »Zdaj imamo dve možnosti, da se okitimo z medaljo,« so po zmagi v četrtfinalu sporočili iz francoskega tabora.

V prvem polfinalu sta se sinoči spopadli selekciji ZDA in Litve, danes je na sporedu dvoboj Francije in Srbije. »Španijo je izločila odlična Francija. Evropski prvak igra konstantno. Zato bo današnja tekma še toliko večji izziv. Francozi so sposobni za velike stvari tudi brez Tonyja Parkerja,« hvali tekmeca selektor Srbije Saša Đorđević, ki pa Francozom obljublja ogorčen boj za finale: »So favoriti, a smo imeli dovolj časa, da se pripravimo na tekmo. Želimo zmagati!«

Gostiteljem ne gre

Španiji dobra uvrstitev na domačem prvenstvu ni usojena. Tako je bilo že na svetovnem prvenstvu, ki so ga gostili leta 1986. Takrat je bil zanje usoden poraz s Sovjetsko zvezo. V polfinalni skupini so jih Sovjeti ugnali z 88:83. Špancem domač teren res ni pisan na kožo – to je jasno tudi iz zgodovine evropskih prvenstev. Od treh tekmovanj so le leta 1973 vzeli srebro, v letih 1997 in 2007 pa so se za medaljo obrisali pod nosom. Prav tako pa se tokratno prvenstvo ni izneverilo tradiciji – gostitelji po pravilu ne zmagujejo. Le trem je uspelo, pa še to zadnji Jugoslaviji daljnega leta 1970. Poprej sta se z zlatom na domačih tleh lahko pohvalili le Argentina (1950) in Brazilija (1963).

 

Deli s prijatelji