NA SVETOVNO PRVENSTVO

FOTO: Daneu navija za Zdovčeve, v letalu veselo

Objavljeno 30. avgust 2014 12.15 | Posodobljeno 30. avgust 2014 12.15 | Piše: Drago Perko

S čarterskim letom je ponoči v Las Palmas prispela še zadnja skupina slovenskih navijačev.

Vsi berejo in hvalijo prilogo.

»Počakajmo tekmo, upamo na najboljše,« je tam nekje 11.000 metrov nad morjem, leteli smo nad Španijo, dejal Ivo Daneu, legenda svetovne košarke in eden od teh, ki so danes ponoči s čarterjem z Brnika pripotovali v Las Palmas. Danes se bo navijalo, agenciji Kompas in Palma napovedujeta, da bo na tekmi okoli 600 navijačev, ki bodo navijali za Slovenijo na uvodu v 17. svetovno košarkarsko prvenstvo, ki se bo končalo s finalom 14. septembra v Madridu.

Na letalu je bilo vzdušje dobro, tisto ogrevalno, navijaško. Košarkarskih debat ni manjkalo, predvsem pa so vsi izkoristili skoraj peturno pot za spoznavanje in navezovanje stikov. Gregor Griljc, od letos naprej ne le šef Sonyja za Slovenijo, ampak tudi podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije, si je segel v roke z Daneuom, skupaj pa sta »prečesala« košarkarsko sceno.

Prekmurske barve sta branila Ditka Maučec in Maja Titan. Maučečeva prihaja iz podjetja Telemach, ki širokogrudno že skoraj desetletje podpira slovensko košarko, kratek čas pa je bila Ditka tudi predsednica hokejistov Telemach Olimpije, zdaj bo stiskala pesti za Slovenijo. Maja Titan pa je iz priznane družine Titan, ki je sešila lične obleke za naše košarkarje. V letalu je bil tudi Stojan Zorčič, ki je s poslovnimi partnerji iz Nemčije iz Spaldinga zadolžen, da so naši košarkarji dobili primerne drese in ostalo športno opremo.

Na pot v Španijo sta se odpravila tudi Slobodan Macura in Teo Djekič. Vrsto let sta bila del reprezentance, prvi glavni zdravnik, drugi pa osrednji fizioterapevt. Družbo sta delala Daneuu, z njimi pa je bil še košarkarski delavec iz Postojne Tomo Tiringer.

Let z Brnika je bil miren, pred prihodom nad Azurno obalo je bilo nekaj turbulenc, ki pa jih je ekipa Adrie vešče obvladala. V letalu so bili tudi številni navijači, zgoraj podpisanemu sta družbo delala Uroš Možina in njegova sestrična Saša Farčnik. Uroš je oskrbnik koče na Gori Oljki nad Polzelo, Saša pa zbirateljica evrskih kovancev. Pot je ob prigrizku, Adrijin piščanec in cmoki so bili na nivoju, hitro minila, svoje je prispevalo tudi kramljanje in spanje.

V zraku pa je ostalo vprašanje, zakaj na Adrijinih letalih v ponudbi časopisov ni Slovenskih novic. Dejali so, da nam to pojasnijo v ob kaki drugi priložnosti. Vsi potniki so sicer v roke dobili lično košarkarsko prilogo, ki sta jo pripravili športni uredništvi Dela in Slovenskih novic.

»Pa Bojana Budjo lepo pozdravite,« je sklenil Ivo Daneu, ko je v roke dobil ličen primerek priloge.

Za konec še to – Las Palmas se je zbudil v sončno jutro, ekipa Jureta Zdovca bo med 10.15 in 11.00 trenirala. Od tam pa se javimo s fotografijami in vtisi pred današnjo prvo tekmo – Slovenija ob 17.30 igra proti Avstraliji!

Deli s prijatelji