SP V KOŠARKI

Brazilija Egiptu nasula 128 točk

Objavljeno 04. september 2014 20.15 | Posodobljeno 04. september 2014 22.29 | Piše: STA, Mo. S.

Filipinci se poslavljajo od SP s prvo zmago.

MADRID – V prvih tekmah zadnjega, petega kroga predtekmovanja na svetovnem prvenstvu v košarki v Španiji je v slovenski skupini D Avstralija izgubila proti Angoli s 83 : 91. Brazilija je v skupini A odpihnila Egipt s 128 : 65, Senegal je v skupini B klonil proti Filipinom po podaljšku z 79 : 81, Finska pa proti Novi Zelandiji v skupini C s 65 : 67.

Avstralski košarkarji so si do polčasa priigrali že 13 točk prednosti, v nadaljevanju pa potegnili »ročno zavoro« in afriškim prvakom dovolili, da so naredili preobrat, tako da so na koncu izgubili za osem točk. V angolski reprezentanci je blestel Yanick Moreira z 38 točkami in s 15 skoki, v avstralski pa je bil najučinkovitejši Chris Goulding z 22 točkami.

Nova Zelandija premagala Finsko

Skupina D se bo v nadaljevanju križala s skupino C, kjer je brez možnosti ostala Finska po tesnem porazu. V napeti končnici je najprej Sasu Salin Fince približal le na točko zaostanka, toda zadnji napad so imeli Novozelandci in končalo se je z osebno napako in s prostima metoma Mike Vukone, ki je zadel enega, Fincem je ostalo nekaj sekund za napad, a niso zadeli. Pri zmagovalcih je Isaac Fotu dosegel 18 točk, pri Fincih pa je bil najboljši Gerald Lee s 17 točkami.

Brazilija dosegla 128 točk

Popolnoma enosmerni promet je bil na tekmi Brazilija – Egipt. Afričani so bili povsem nemočni in šele na koncu, ko so Brazilci vidno spustili ritem, so ublažili polom (ob polčasu je bilo že 67 : 23). Na koncu je bil najboljši brazilski strelec Alejandro Barbosa z 22 točkami, pri Egiptu je Ibrahim Elgammal končal pri 16.

Filipinom za konec zmaga

Filipinci se poslavljajo od SP s prvo zmago. Dosegli so jo proti Senegalu po podaljšku, zmago pa so si zagotovili z drugo četrtino, ki so jo dobili za 19 točk. Senegalci so nato sicer prevladovali v drugem polčasu, v podaljšku pa so do zmage le prišli Filipinci. Andray Blatche in Jim Alapag sta si razdelila status najboljšega strelca pri zmagovalcih s po 18 točkami, pri Senegalu jih je Mohamed Faye dal 20.

Američanom še ena zmaga

V popoldanskih tekmah so Američani dosegli še peto zmago, tokrat proti Ukrajini s 95 : 71. V slovenski skupini D je Mehika premagala Južno Korejo s 87 : 71 in si zagotovila nadaljevanje tekmovanja, Francija je Iran premagala z 81 : 76, Hrvaška pa Portoriko s 103 : 82.

Američani so ubrali podobno taktiko kot že na nekaterih prejšnjih tekmah. Bolj ležeren začetek je tekmecem omogočil, da so bili nekaj časa povsem enakovredni, Ukrajinci še do polčasa, ko so izgubljali le za dve točki, pozneje pa so favoriti pritisnili na plin in zanesljivo zmagali. Pri ZDA je bil prvi strelec James Harden s 17 točkami, Slava Kravcov jih je za Ukrajino zbral 15.

Mehika ugnala Južno Korejo

Mehika je izpolnila svojo nalogo in za uvrstitev na četrto mesto premagala Južno Korejo. Če bi slednja dosegla prvo zmago na SP, bi se vrata nadaljevanja odprla Angoli, toda Azijci niso bili dorasli Mehiki. Ta je celotno tekmo nadzorovala igro in vztrajno višala prednost, Hector Hernandez pa je zmago začinil z dvojnim dvojčkom (16 točk, 11 skokov). Pri Koreji pa je Taejoong Moon prav tako zbral 16 točk.

V nadaljevanje se je težje, kot je pričakovala, uvrstila tudi evropska prvakinja Francija. V današnji zadnji predtekmovalni tekmi so se Francozi mučili z Iranci slovenskega selektorja Memija Bečirovića. Ti so v zadnji četrtini krepko znižali zaostanek 17 točk po 30 minutah in na koncu je bilo le pet točk za Francijo (81 : 76). Francozi so imeli precej enakomerno razporejene igralce s točkami, največ so jih dosegli Thomas Heurtel (15), Evan Fournier (13) ter Joffrey Lauvergne in Boris Diaw po 12, pri Iranu pa sta izstopala Nikkhah Bahrami s 23 in Hamed Haddadi z 22 točkami.

Hrvaška prek Portorika

Hrvaška ni imela težav s Portorikom, slavila je s 103 : 82 in se uvrstila v nadaljevanje, o mestu v skupini pa odloča zadnja tekma Grčija – Argentina. Po začetnem vodstvu s 13 : 0 je Hrvaška le še zanesljivo pripeljala tekmo do konca, Bojan Bogdanović pa je dvoboj končal pri 23 točkah. Jose Juan Barea jih je za poražence dosegel 20.

Deli s prijatelji