SVETOVNO PRVENSTVO

Brata Dragić Slovenijo ponesla do sladke zmage

Objavljeno 31. avgust 2014 19.26 | Posodobljeno 31. avgust 2014 21.53 | Piše: STA, Ma. F.

Z drugo zmago si je Slovenija že zagotovila uvrstitev v nadaljnje tekmovanje oziroma osmino finala.

LAS PALMAS – Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu predtekmovanja na svetovnem prvenstvu v Španiji premagala Mehiko z 89 : 68 (24 : 18, 46 : 37, 65 : 50).

Slovenija je zabeležila drugo zmago na 17. svetovnem prvenstvu v Španiji. V drugem krogu predtekmovanja v skupini D je premagala Mehiko in si tako rekoč že zagotovila uvrstitev v osmino finala.

Varovance selektorja Jureta Zdovca v ponedeljek čaka dan odmora, ki ga bodo izkoristili za regeneracijo in večerni trening, nato pa v treh dneh sledijo še obračuni z Južno Korejo, Angolo ter Litvo.

Slovenija je podobno kot prvi dan proti Avstraliji odlično začela tekmo. Tokrat na krilih mlajšega od bratov Dragić je Mehičanom za tri minute in pol zaprla vse dohode do koša in povedla z 12 : 0. Še več. Zoran Dragić je navdih izkoristil še za eno trojko, tako da je bil po slabih šestih minutah ob stoodstotnem metu že pri 13 točkah, Slovenija pa v vodstvu z 20 : 4.

Zdovc opozarjal na nasprotnika

Čeprav je selektor Jure Zdovc opozarjal, da Mehika ni tako naivna ekipa – ne nazadnje ima dva igralca iz lige NBA in tudi Litvi je v prvem krogu povzročila kar nekaj preglavic, so se njegovi varovanci ob visokem vodstvu sprostili in hitro je prišla kazen. Do konca prve četrtine so se Mehičani, sicer zmagovalci prvenstva Amerik, na katerem ne sodelujejo ZDA, približali na 22 : 18, v drugih desetih minutah pa so izid celo izenačili na 26.

Zoran Dragić je v prvem polčasu zaradi dveh osebnih napak igral le dobrih šest minut, a je v nadaljevanju njegovo vlogo prevzel brat Goran. Zvezdnik Phoenixa je v prvem polčasu dosegel enajst točk ter z Jako Klobučarjem in Alenom Omićem poskrbel, da je Slovenija na veliki odmor odšla s prednostjo 46 : 37.

V drugem polčasu je Slovenija stvari hitro postavila na svoje mesto. Bratoma Dragić se je s koši v napadu pridružil Jure Balažić, razlika se je v 25. minuti povzpela na 55 : 43, v 29. po dveh zaporednih trojkah Balažića na 65 : 50, dokončno pa je bil zmagovalec odločen na začetku zadnje četrtine, ko je Slovenija prišla do vodstva 76 : 50.

Odličen Zoran Dragić

Slovenski navijači, nekaj več kot 500 se jih je zbralo na zahodni tribuni dvorane Gran Canaria Arena, so lahko v nasprotju s prvo tekmo, ko so morali v zadnjih dveh minutah trepetati, zmago slavili že veliko prej. 'Šampioni', 'Ne se šparat', 'Kdor ne skače, ni Slovenc' so še dolgo odmevali v dvorani ter njeni okolici. Košarkarji Slovenije so se navijačem oddolžili z obiskom slovenskega lokala v središču mesta.

Eno najboljših predstav v dresu Slovenije je prikazal Zoran Dragić. Dosegel je 22 točk ob stoodstotnem metu. Za tri točke 4 : 4, za dve točki 4 : 4, prosti meti 2 : 2, 3 skoke in 2 podaji. Starejši brat Goran je tako kljub 18 točkam (met iz igre 6 : 8) in šestim podajam ostal v njegovi senci.
 

Deli s prijatelji