USODA

Ah, ta črni mesec slovenske košarke

Objavljeno 07. september 2014 19.55 | Posodobljeno 07. september 2014 19.57 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca v septembru po pravilu izgublja ključne tekme na velikih tekmovanjih, za nameček se je drži še smola.

Poraz, tak ali drugačen, povzroči gnev, bes in bolečino, po navadi pa igralcem ne da spati. Slovenski selektor Jure Zdovc poraze sovraži, tudi po mrku proti Litvi na letošnjem svetovnem prvenstvu je bilo tako. Malo ali skoraj nič niso spali niti košarkarji, Goran Dragić pa jih je že ob sedmih zjutraj ob prihodu na letališče Las Palmas zbral v posebni sobi, proč od selektorja in vodstva reprezentance. Odkrit moški pogovor v takih situacijah pomaga.

Litva je vzela, kar je Slovenija ponudila. A žal ne prvič, taki porazi se nam dogajajo. Niso od včeraj. Ali si želimo ali ne (priznati), so del naše košarkarske preteklosti. Ob tem pa se nas včasih drži še smola in nas pahne v nezavidljiv položaj.

»Še bo tekem, nekje se nam bo vrnilo,« je v četrtek zvečer dejal, morda celo tolažil, selektor Jure Zdovc. Lahko mu pritrdimo, a tako se je govorilo zadnjih deset, petnajst let. Ravno dovolj časa je minilo, da smo zapravili zlato generacijo slovenske košarke. Zato v poduk naslednjim rodovom – na vsaki tekmi po zmago, igrajte pa tako, kot da je vaša zadnja. Ni vrag, da ne bi bili košarkarski bogovi enkrat na strani Slovenije.

Božja kazen Francozi 
in Španci

Lani na evropskem prvenstvu nas je do konca po glavi tepel neprijeten poraz proti Hrvaški v prvem delu tekmovanja, sosedje so nas 8. septembra ugnali po podaljšku s 74:76. Zaradi tega smo v četrtfinalu igrali proti poznejšemu prvaku Franciji, Hrvati pa so se prek Ukrajine sprehodili do polfinala. Če ne bi bilo poraza pred polno dvorano proti sosedom, bi bili v polfinalu Slovenci, ki jih je vodil Božidar Maljković.

Dve leti poprej, na prvenstvu stare celine, smo v izdihljajih tekme v predtekmovanju evropskega prvenstva v Litvi 5. septembra izgubili proti Rusiji, 64:65. Ti dve točki sta nam manjkali vse do konca bojev po skupinah. Božja kazen je prišla v četrtfinalu v obliki Španije, poznejšega prvaka. Pirenejci so bili premočni, Sloveniji je ostal boj za mesta od petega do osmega, na koncu je bila sedma.

Zevsovi sinovi 
so nas zavili v črno

Leta 2009 se je naša država zavihtela med štiri najboljše v Evropi, generacija Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek je pod Zdovcem dosegla svoj rezultatski zenit, v dveh zaključnih žogah pa smo zgolj za pet točk ostali brez kolajne. Po podaljšku nas je 19. septembra v polfinalu s 96:92 premagala Srbija, dan za tem pa v boju za tretje mesto še Grčija (57:56).

Leta 2007, takrat je bil trener še Aleš Pipan, je Slovenija 14. septembra v četrtfinalu proti Grkom vodila že za 16 točk (58:42), v zadnjih šestih minutah pa dovolila, da se Zevsovi sinovi s serijo 4:21 vrnejo v igro in na koncu slavijo s 63:62! Kljub izjemni igri na tem prvenstvu smo zasedli le sedmo mesto.

Roller nas je »zrolal«

Dve leti prej je na evropskem prvenstvu v Beogradu Pipanova Slovenija ob bučni podpori s tribun kar po vrsti premagala BiH, Grčijo in Francijo. Štirje dnevi počitka pa niso dobro deli Pipanovim. S 76:62 jih je ugnala Nemčija. Slovence je s 15 točkami pokopal pred tremi leti košarkarsko upokojeni Pasqual Roller, čigar igralski domet je bilo igranje v italijanski prvi ligi, kariero pa je končal na domačem nemškem parketu. Slovenija je zasedla šesto mesto.

Leta 2003 je prvenstvo gostila mrzla Švedska, vroče pa je bilo v slovenskem taboru še pred odločilno tekmo za četrtfinale. Po polivanju s pepsi kolo sta si v lase skočila Boris Gorenc in Marko Tušek, v odločilni tekmi so bili varovanci Slobodana Subotića za dve točki slabši od Izraela (76:78), pisal se je 8. september.

Pred 13 leti je Slovenija obstala že v predtekmovanju. Najprej so varovanci Borisa Zrinskega ugnali domačine Turke, v tekmi za napredovanje pa v igri brez obramb na drugi dan novega šolskega leta (2. septembra) niso bili kos Latviji (99:93). Lani na EP je Slovenija 8. septembra doživela neprijeten poraz proti Hrvaški v prvem delu tekmovanja.

Tudi mladim ne gre

Zmagovanje na odločilnih tekmah pa ne gre od rok niti mlajšim moškim selekcijam. V letošnjem poletju so na evropskih prvenstvih izgubili prav vsa odločilna srečanja. Reprezentanca do 20 let je v boju za četrtfinale za točko (63:62) klonila proti Litvi, mladinci v boju za polfinale divizije B po podaljšku z Nemci (67:70), enako usodo so doživeli tudi kadeti (poraz proti Angliji s 65:73).

Deli s prijatelji