PETER ČECH

S počeno lobanjo osvojil ligo prvakov

Objavljeno 27. maj 2012 23.00 | Posodobljeno 28. maj 2012 00.36 | Piše: D. P.

Vratar Chelseaja Petr Čech nosi na tekmah čelado, odkar ga je Irec Hunt leta 2006 s kolenom udaril v glavo.

Čech v dresu Češke. Foto: Reuters

Grdi raček Chelseaja je postal labod, zmaga v ligi prvakov je tudi ta londonski klub naredila nesmrten, mecenu ekipe Romanu Abramoviču pa je bilo ta majski večer v Münchnu lepo pri srcu, tudi zavoljo odličnega vratarja Petra Čecha, ki je pri šestih enajstmetrovkah posredoval v pravo smer, dva strela (Arjenu Robbnu in Ivici Oliću) pa je obranil. Dovolj za zmago in noro angleško noč na Bavarskem.

»Vsi so nas odpisali že proti Barceloni, vsi so poudarjali, da Bayern igra na domačem terenu, da smo brez igralcev in da nimamo možnosti … A smo vsem dokazali, da so se motili,« je nekaj dni po finalu svoje misli strnil češki vratar Čech, ki je vestno čuval vrata Chelseaja. Klub, za katerega je pred več kot petimi leti na kocko postavil celo svoje življenje.

Družinska tragedija

Koleno Irca Stephena Patricka Hunta mu je razbilo lobanjo. Zgodilo se je 14. oktobra 2006 v 16. sekunde tekme Chelsea : Reading. Udarec je bil krepak. Petr tekme ni mogel nadaljevati, operirali so ga v Oxfordu. Nogometne navdušence, ki so molili za zdravje Čecha, je poskušal pomiriti ugledni angleški nevrokirurg in specialist za športno medicino Peter Hamlyn. Zatrdil je, da počena lobanja ni poškodovala možganov, a bojazen in dvom sta ostala. Skupil jo je tudi Čechov namestnik Carlo Cudicini, ki so ga po trku z Ibrahimom Sonkom nezavestnega odnesli z zelenice. Verjetno ni treba posebno poudariti, kako so bili besni navijači Chelseaja. Oba nogometaša Readinga sta prejela celo grožnje s smrtjo. Petr je na okrevanju ostal 10 dni, potem pa je potreboval tri mesece, da se je vrnil na zelenico. Že 20. januarja 2007 je branil v gosteh pri Livperpoolu; na teren se ni vrnil sam, ampak s posebno ragbijsko čelado. Tako so mu svetovali zdravniki, da zaščiti prizadeto in razbito mesto. Postala je njegov zaščitni znak. Mimogrede: igralci ragbija jo uporabljajo, da jih tekmeci ne vlečejo za ušesa.


Na češkega reprezentanta se poškodbe po oktobru 2006 kar lepijo, zadnja hujša ga je doletela 5. novembra lani, ko si je zlomil nos. »Obraniti moram, pa naj stane kar koli. Slaba plat nogometa so poškodbe, a na to nimam vpliva,« razkrije svoje veliko srce in predanost poslu, ki ga opravlja. Ob strani mu stoji vsa družina, ki jo je zgodaj prizadela tragedija. Pri dveh letih je namreč umrl Petrov brat trojček Michal, in sicer zaradi infekcije možganov. Čech ima še dve sestri, Marketo in Šarko. Od leta 2003 je poročen z Martino Dolejšovo, v zakonu sta se jima rodila hči Adela in sin Damian.

Deli s prijatelji