HOKEJ SP 2012

Rusi nadigrali svetovne prvake

Objavljeno 19. maj 2012 17.46 | Posodobljeno 19. maj 2012 19.30 | Piše: S. U., STA

V današnjem prvem polfinalu je Rusija v Helsinkih premagala gostiteljico prvenstva in branilko naslova Finsko s 6 : 2.

HELSINKI – Hokejisti Rusije so prvi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine na Švedskem in Finskem. V današnjem prvem polfinalu je Rusija v Helsinkih premagala gostiteljico prvenstva in branilko naslova Finsko s 6 : 2 (2 : 1, 2 : 0, 2 : 1).

Uspešno rusko maščevanje

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi so ljubitelji hokeja v polfinalu med Rusijo in Finsko videli enega najlepših zadetkov na teh tekmovanjih, Mikael Granlund pa je tedaj s soigralci z zmago 3:0 postavil temelje za poznejši naslov svetovnih prvakov. A rusko maščevanje je bilo sladko, izbranci Zinetule Biljatedinova pa so danes na krilih zelo razpoloženega Jevgenija Malkina povozili gostitelje prvenstva.

Rusija: Finska 6 : 2 (2 : 1, 2 : 0, 2 : 1)

Dvorana Hartwall Arena, gledalcev 13.300, sodniki: Jerabek (Češka), Reiber (Švica, glavna), Dussureault (Kanada), Morrison (ZDA).
* Strelci: 0:1 Niskala (Kontiola, Joensuu, 8.), 1:1 Malkin (Nikitin, Popov, 16.), 2:1 Malkin (Žerdev, Širokov, 20.), 3:1 Ovečkin (Denisov, Popov, 30.), 4:1 Malkin (Nikulin, 38.), 5:1 Kokarev Kuljomin, 42.), 6:1 Širokov (Birjukov, Nikitin, 57.), 6:2 Granlund (Jarvinen, Koivu, 56.).
* Kazenske minute: Rusija 4, Finska 8.

Le začetek je bil po željah domačinov in številnih navijačev; v osmi minuti se je plošček po strelu Janneja Niskale odbil od Denisa Kokareva in končal za hrbtom Semjona Varlamova. Toda bolj ko se je tekma razpletala, boljši so bili Rusi, pritisk pa so že v prvi tretjini kronali z dvema zadetkoma. Junak tekme Malkin je najprej izenačil, v zadnji minuti pa ob številčni prednosti popeljal Rusijo v vodstvo, ki je ni več izpustila iz rok.

Ruskega zvezdnika ni ustavil niti neroden pristanek v ogradi, ko je za nekaj minut v drugi tretjini zapustil ledeno ploskev in se držal za komolec. A se je že nekaj minut pozneje vrnil, ruski stroj pa je mlel naprej. Malkinovo vlogo je nadaljeval drugi zvezdnik Aleksander Ovečkin, ki se je dobro vklopil v moštvo, čeprav se mu je pridružil šele pred nekaj dnevi, ter povišal na 3:1. Malkin pa je nato s tretjim zadetkom na tekmi praktično že odločil zmagovalca, navdušeni ruski navijači pa so mu na led zmetali lepo število pokrival ob njegovem hat-tricku.

Zadnji kanček upanja za Fince po preobratu so Rusi zatrli v 42. minuti, ko se je Kokarev oddolžil za smolo iz prve tretjine ter po zaslugi odbitka od Ossija Väänänena poskrbel za 5:1. Finci so bili tedaj že potolčeni, po golu Sergeja Širokova je bilo že 6:1, Granlund pa je nato ob koncu tekme vsaj nekoliko ublažil boleč poraz.

Prekletstvo traja že od leta 1986

Za gostitelje prvenstev se tako nadaljuje prekletstvo, ki se vleče že od leta 1986: tedaj so bili Rusi še kot Sovjetska zveza zadnji z zmago na domačem ledu, vse odtlej pa domačini nikoli več niso dvignili pokala za svetovnega prvaka. Rusi bodo imeli priložnost za četrti samostojni naslov po letih 1993, 2008 in 2009, Finci pa bodo v tekmi za tretje mesto proti Slovaški ali Češki iskali vsaj tolažilno bronasto nagrado.

 

Deli s prijatelji