RIO 2016

Zaupala vase in v trenerja

Objavljeno 18. avgust 2016 11.11 | Posodobljeno 18. avgust 2016 11.12 | Piše: M. U.

Slovenski atletiki je na olimpijskih igrah v Riu uspela prva uvrstitev v finale. Tina Šutej ni imela težav, da se prebije v sklep tekmovanja skoka s palico.

Za Tino Šutej letvica Ria ni bila previsoko. Foto: Reuters.

Slovenija se je na atletskem stadionu João Havelange na olimpijskih igrah v Riu prvič uvrstila v finale. Sedemindvajseletna Tina Šutej se je prebila med dvanajst najboljših tekmovalk v skoku s palico, ki se bodo za olimpijska odličja merila v noči na soboto. Šutejeva se je v finale uvrstila z rezultatom 455 centimetrov, kar je bilo pet centimetrov manj od norme za sklepni nastop. »Moj načrt je bil čim manj poprav na začetnih višinah, saj sem predvidevala, da za finale ne bo treba skočiti 460. Ko sem preskočila 455, so mi sodniki dejali, da mi ni treba več skakati, saj sem že bila uvrščena v finale,« je navrgla Šutejeva. Ljubljančanka, njen osebni in državni rekord je 461 cm, izid sezone pa 456, se je v kvalifikacije vključila že pri višini 415, z njo opravila v prvem poskusu, enako pa tudi vse naslednje višine do 455 centimetrov. »Zadovoljna sem s skoki, tudi pri 455 se mi zdi, da sem imela še nekaj centimetrov rezerve. Dobro sem izrabila palico, čeprav nisem uporabila tiste najtrše. Zaupala sem vase in v trenerja Slavka Črneta,« je dejala slovenska skakalka.

Šutejeva je v Londonu na OI 2012 osvojila 19. mesto, njena najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih pa je deseto mesto na svetovnem dvoranskem prvenstvu 2014 v Sopotu na Poljskem. V noči na soboto, finale se po programu začne ob 1.10, bo tako napadala svojo najboljšo uvrstitev, morda tudi najboljšo slovensko v atletskem delu tekmovanja na teh igrah.

»Zdaj je najbolj pomembno, da se dobro regeneriram. Nato me čaka še nekaj lažjih treningov ter vizualizacija. Kar se tiče telesnega dela, smo vse opravili že pred igrami, zdaj je bistven mentalni del. V finalu bom zadovoljna, če dosežem nov državni rekord,« je za konec še pristavila Tina Šutej. 

Deli s prijatelji