SPREJEM

Zaradi olimpijske kolajne peš na Brezje

Objavljeno 17. avgust 2016 16.49 | Posodobljeno 17. avgust 2016 16.51 | Piše: Mojca Marot

Navijači so se na Lopati pri Celju poklonili Tini Trstenjak in Anamari Velenšek.

V ponedeljek zvečer, ko je bil napovedan sprejem ob vrnitvi naših judoistk, z zlatom ovenčane Tine Trstenjak ter bronaste Anamari Velenšek, na domačo Lopato pri Celju, so se v okolici že razbesnele nevihte z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo. A vse do takrat, ko se je slavje začelo, je bilo Celju, ki so ga zaradi dveh osvojenih medalj judoistk mnogi preimenovali kar v olimpijsko knežje mesto, prizaneseno. In kazalo je, kot da se je še vreme na neki način poklonilo našima junakinjama. Vse dotlej, ko sta Tina in Ana stopili na oder, namreč še ni padla niti kaplja dežja, šele zatem se je začelo bliskati in grmeti, pa tudi ulilo se je, a to približno 500 oboževalcev, ki so se prišli poklonit našima borkama, sploh ni motilo. Tina, Tina, Tina ter Ana, Ana, Ana je glasno vzklikala množica, ki se je zbrala pod velikim šotorom na Lopati, ki je sicer telovadnica za treninge mladih judoistov. Prvi pa so na oder stopili Modrijani in s svojo uspešnico Ti, ti, ti moja rožica naznanili, da sta naši junakinji, ki sta v Riu de Janeiru osvojili zlato in bronasto olimpijsko odličje, že skriti nekje v zaodrju. Poleg njiju pa tudi tisti, ki je za osvojeni medalji najbolj zaslužen – trener Marjan Fabjan, človek, zaradi katerega je judo postal najuspešnejša športna disciplina na letošnjih poletnih olimpijskih igrah.

A ne le na letošnjih, tudi na minulih so njegovi varovanci osvajali kolajne, zato se Slovenija s petimi odličji na olimpijskih igrah v judu uvršča prav v vrh judo klubov na svetu. Judoist Matjaž Trbovc, ki je med prvimi stopil pred navijače, je dejal: »Ravno pod streho tega šotora smo trenirali ure in ure, cele dneve. Tina je bila stoodstotno dobro pripravljena in je zdržala vse pritiske. Naštudirala je taktiko in je bila nepremagljiva.« Pred zbrane so stopili tudi olimpijski prvak Roki Drakšič, Mihael Žgank in Adrian Gomboc s svojo trenerko Urško Žolnir, prav tako nekdanjo olimpijsko prvakinjo. »Že to, da so se vsi trije uvrstili na olimpijske igre, je bil za naš klub velik uspeh, osvojeno Adrianovo peto mesto pa je odlično,« je dejala Žolnirjeva. Potem je pred množico vendarle stopil tudi trener Marjan Fabjan in spomnil na trnovo pot do uspeha aktualne olimpijske prvakinje Tine Trstenjak. »Ravno lani v tem času je dobila obvestilo ministrstva, da službe, ki ji je bila obljubljena, ne bo dobila. In spomnim se trenutka, ko ji je bilo najtežje, pred vrati pa svetovno prvenstvo. Zdaj pa poglejte, postala je evropska, svetovna in še olimpijska prvakinja,« je spomnil Fabi, kot ga kličejo njegovi judoisti. Prav tako je spomnil na trud in preliti znoj številnih judoistov, ki se vsak dan vozijo na treninge in se odrekajo mnogo stvarem, da bi nekoč nekaj dosegli. Hudo mu je bilo tudi, ko se je malo pred odhodom v Rio poškodovala Anamari Velenšek. »Štiri leta se je pripravljala in spraševal sem se že, kaj sem naredil narobe, da je ravno zdaj prišlo do poškodbe kolena. Vso energijo in vso moč sem vložil v njene priprave in Ana je verjela v vse, kar sva počela, in na koncu se je vse poplačalo,« je skoraj solznih oči razlagal Fabi, ki bo izpolnil obljubo in se zaradi njenega uspeha peš odpravil na Brezje. Pri tem pa, tako upa, mu bo družbo delal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in morda še kdo.

In končno je napočil čas, ko je na oder stopila tudi Ana, ki je šele dan prej iz Lizbone prispela na letališče v Benetkah, zato se ni mogla naspati. A je bila kljub utrujenosti in težavam s kolenom do ušes nasmejana. »Res je moje desno koleno v precej slabem stanju. Že v četrtek imam pregled pri zdravniku, sledila bo operacija. Pač, koleno mi je malo vrglo ven in pol ure po končanem boju, ko je protibolečinska terapija popustila, me je res močno bolelo,« je priznala. Zbrani pod šotorom na Lopati pa so dobesedno ponoreli, ko je na oder stopila še zlata Tina Trstenjak, iz zvočnikov pa je zadonela pesem We Are The Champions skupine The Queen. Tudi Trstenjakova je dejala, da se še ni naspala, kaj šele odpočila, a za vse to bo časa še dovolj. Pomembno je, da je v Riu zdržala pritisk in dosegla življenjski uspeh.

»Dobila sem udarec v rebra in sem težko trenirala, a na koncu se je vseeno dobro izteklo,« je dejala aktualna olimpijska prvakinja in se vsem, ki so jo prišli pozdravit na Lopato, in tudi tistim, ki so doma navijali zanjo, iskreno zahvalila. Obe dekleti si bosta zdaj privoščili nekaj dni oddiha, medtem pa razmislili, kako naprej. Da še nekaj dni ne bo stopil v šotor, ki se je že danes spet spremenil v telovadnico, v kateri trenirajo bodoči najboljši judoisti, je razkril tudi trener Marjan Fabjan, ki je bil že dvakrat izbran za najboljšega judo trenerja na stari celini. A verjamemo, da uspehov njegovih varovancev še ni konec.
 

Deli s prijatelji