RIO 2016

Za komplet slovenskih odličij premagala bolečino in tekmice

Objavljeno 13. avgust 2016 11.10 | Posodobljeno 13. avgust 2016 11.12 | Piše: Rok Tamše

Judoistka Ana Velenšek je tretja slovenska junakinja z olimpijskih iger. V kategoriji do 78 kg je kljub poškodbi kolena osvojila bronasto medaljo.

Ana Velenšek je v judu osvojila bronasto kolajno. Foto: Matej Družnik.

Ne samo to, da je zdržalo koleno. Ana Velenšek je kljub hudi bolečini in težavam zaradi strganih prednjih kolenskih vezi in natrganih stranskih vezi nastopila na olimpijskih igrah in si priborila celo bronasto kolajno, tretjo za Slovenijo v Braziliji po zlati kolegici in cimri Tini Trstenjak in srebrnem kajakašu na divjih vodah Petru Kauzerju. V repašažu je v borbi za tretje mesto z davljenjem premagala Nemko Luise Mahlzahn. To je podvig, vreden vsega spoštovanja. Petindvajsetletna Štajerka je poškodbo staknila pred mesecem dni. Namesto da bi s trenerjem Marjanom Fabjanom vrgla puško v koruzo in odšla na operacijo, se je odločila na vsak način usposobiti za borbe v Riu de Janeiru. Preveč dela, truda in odrekanja je namreč vložila za tekmovanje kariere, potem ko je olimpijski krst doživela pred štirimi leti v Londonu, kjer je ekspresno končala nastop.

Judo prehitel veslanje

Zdaj je judo najuspešnejša panoga na poletnih olimpijskih igrah. Od leta 2004 do letos so Urška Žolnir (2), Lucija Polavder, Tina Trstenjak in Ana Velenšek osvojile pet medalj, od tega dve zlati. Veslači imajo v svoji zbirki prav tako pet odličij, a le eno zlato. Pod vsemi judoističnimi kolajnami je trenerski podpis Marjana Fabjana, pod vsemi veslaškimi pa Miloša Janše

Tokrat je unovčila svoje znanje in izkušnje, predvsem pa nadčloveško vzdržljivost ob resni poškodbi. »Danes je bilo zaradi psihičnega pritiska težko, saj nisem vedela, ali bo koleno zdržalo. Šla sem na vse ali nič, borbo za borbo, in na koncu se je obrestovalo. Kar trenutno doživljam, se niti ne da opisati. Verjetno vsega še niti nisem dojela,« je dejala še vroča in šepajoča Velenškova, ko je po borbi kariere začel popuščati učinek protibolečinske injekcije.

Pot do slave

Mukotrpna pot do brona v dvorani Carioce 2, kjer smo dva dni prej poslušali Zdravljico v čast Tini Trstenjak, je Velenškova začela proti Ukrajinki Viktoriji Turks v 2. krogu, potem ko je bila v prvem prosta. V četrtfinalu se je nato soočila s srebrno z olimpijskih iger v Pekingu 2008, Kubanko Yalennis Castillo. Ko je slovenska borka ujela roko Castillove, je z drugo roko dala znak za predajo. Sodnik je borbo prekinil, Kubanka o predaji, ki so jo jasno pokazale televizijske kamere, ni želela vedeti nič, sodnik pa odločitve kljub protestu ni spremenil.

Žolnirjeva: Blokade so samo v glavi

Zlata olimpijka iz Londona 2012 Urška Žolnir, ki je v Riu vodila moški del judo reprezentance, je takole komentirala uspeh Ane Velenšek: »Občutki so fenomenalni. Res sem vesela, da se je izteklo, kot se je. Ana je kljub poškodbi pokazala srčnost, borbenost in željo po zmagi. Tako se bori, tako se pride na olimpijske igre in tako se oddela to, kar si zadaš za cilj. To je res nekaj posebnega. Vso svojo moč je morala skoncentrirati v rokah. A vse to se da, blokade imamo samo v glavah,« je dejala 35-letna Žolnirjeva, ki je lani končala izjemno kariero, v kateri je prav tako imela težave s poškodbami: »Dvanajst let sem nastopala brez prednje križne vezi, ko pa se je to zgodilo še na drugem kolenu, sem morala pod nož. A da se nastopati tudi s poškodbo. Tveganje je veliko, a če si odločen, se da iti prek vsega.«

V polfinalu je sledila borba z branilko olimpijskega naslova iz Londona, Američanko Kaylo Harrison, ki je bila nepremostljiva ovira za Velenškovo, tako kot že prej v vseh osmih medsebojnih dvobojih. »Ujela me je na šibki točki, nisem mislila, da mi bo potegnila vzvod, a ji je uspelo,« je priznala Velenškova, ki pa je s tem dobila še eno priložnost, da se povzpne na stopničke za zmagovalke. Z Nemko Mahlzahnovo je letos izgubila na evropskem prvenstvu v Kazanu, zato je bila borba z njo toliko bolj mikavna. Po minuti in 45 sekundah je članica najuspešnejšega slovenskega kluba Sankaku Z'dežele najprej povedla po kazni nasprotnice, v naslednji minuti pa je izvedla odločilno davljenje, ki ga je Nemka še dolgo čutila.

Sledi zdravljenje

»Vesela sem, da sem se ji oddolžila za poraz na evropskem prvenstvu. Pred borbo pa kljub poškodbi ni bilo časa za strah in dvome, saj moraš verjeti vase, sicer se izgubiš, še preden stopiš na blazino,« je dejala nova slovenska športna junakinja s polnim imenom Anamari Klementina Velenšek, ki ni skrivala čustev po izjemni predstavi, ki se je z njeno poškodbo ne bi lotila marsikatera vrhunska judoistka vrhunski fizični pripravljenosti navkljub. Že v startu vsake borbe je bilo njeno koleno glavna tarča nasprotnic. »Najbolj očitno je bilo to v boju s Kubanko, ki me je nabrcala v koleno. A to smo pričakovali in trenirali v klubu, da sem pripravila koleno na take šoke. Toda koleno mi je obrnilo že v prvi borbi in nato še v polfinalu, bilo je težko,« je še dejala srčna borka, ki jo po kratkem premoru verjetno čaka operativni poseg. V borbi za zlato kolajno je Američanka Harrisonova opravila s Francozinjo Audrey Tcheumeo in ubranila naslov iz Londona. Drugi bron je osvojila Brazilka Mayra Aguiar, ki je bila v repašažu boljša od Kubanke Yalennis Castillo.

Deli s prijatelji