ROKOMET

Vujović v Rio pelje vsestranske igralce

Objavljeno 01. avgust 2016 10.55 | Posodobljeno 01. avgust 2016 10.57 | Piše: M. U.

Slovenski rokometaši so davi odpotovali na prizorišče olimpijskih iger. Selektor Veselin Vujović je imel težko delo pri izločitvi dveh mož.

Marko Bezjak ima rahle težave s poškodbo gležnja. Foto: Igor Mali

Slovenska rokometna reprezentanca, ki se bo v Riu de Janeiru tretjič udeležila olimpijskih iger, je danes zjutraj po odhodu s priprav v Kozini z letalom prek Benetk in Lizbone odpotovala na prizorišče 31. poletnih OI. Izbranci selektorja Veselina Vujovića se bodo v Riu v skupini B merili z Nemčijo, evropskim prvakom, Poljsko, Švedsko, gostiteljico Brazilijo in Egiptom, vsi računajo, da se bodo med prvimi štirimi moštvi iz skupine prebili v četrtfinale, tam pa bo odločala ena tekma. »Živimo za zmago v četrtfinalu,« pravi 39-letni vratar Gorazd Škof. Osnovni cilj slovenske reprezentance je torej četrtfinale oziroma uvrstitev med osem najboljših, tam bi se križali s štirimi najboljšimi iz skupine A, tiha želja pa je napad na odličje.

Zdaj bo torej sledila pozitivna trema pričakovanja za mnoge prvega olimpijskega nastopa. Tega imata namreč med zdajšnjimi izbranci le Uroš Zorman in Vid Kavtičnik. Zdravstveni karton Vujovićevih varovancev motita le lažji poškodbi krožnega napadalca Mateja Gabra (rame) in srednjega zunanjega igralca Marka Bezjaka, rahlo ga muči gleženj. Selektor je pred dnevi določil sedemnajsterico za Rio, odpadla sta Gašper Marguč in Sebastian Skube, Vujović pa bo moral na samem prizorišču zadnji seznam še skrčiti za tri imena in izklesati štirinajst rokometašev za nastop. Petnajst igralcev bo bivalo v olimpijski vasi, dva bosta morala spati zunaj nje. Slovence pred uvodno tekmo 7. avgusta – v noči na ponedeljek po slovenskem času z Egiptom – v četrtek v Riu čaka še prijateljski obračun z Dansko.

»Mesec dni sem se odločal, koga bom za olimpijske igre pustil doma. Odločitev je bila težja, kot si lahko mislite. Prednost pri izbiri so dobili večstranski igralci. Na desnem krilu sem se odločal med Gašperjem Margučem in Blažem Jancem. Ta je izjemno perspektiven, morda celo med tremi najboljšimi mladimi rokometaši v Evropi. Je prihodnost slovenskega rokometa. Ne trdim pa, da Marguč to morebiti ni. Pri neuvrstitvi Skubeta so odločali detajli. Marko Bezjak in Nik Henigman lahko v obrambi igrata na več položajih kot Skube. Dodatni levoroki igralec je David Miklavčič, razumljivo pa tudi je, da bomo s seboj imeli še tretjega vratarja. Raje bi videl, da doma ostanem sam, v Rio pa gresta Marguč in Skube. A selektor pač mora biti poleg. To ni zbogom, ampak nasvidenje reprezentanci do naslednjih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Upam, da bodo OI naslednji korak za Slovenijo, za katero želimo, da bi bila v krogu kandidatov za odličja na vsakem velikem tekmovanju,« je dejal selektor Veselin Vujović.

 

Deli s prijatelji