RIO 2016

Vujović poziva: Brez evforije, prosim!

Objavljeno 13. avgust 2016 14.22 | Posodobljeno 13. avgust 2016 14.24 | Piše: Rok Tamše

Slovenski rokometaši so na OI premagali še Švede za prvo mesto v skupini, zdaj na vrsti še Nemci in Poljaki.

Slovenski rokometaši so med osmimi najboljšimi ekipami na igrah, a se s tem ne mislijo zadovoljiti.

Kdo lahko sploh zaustavi Slovence? To je vse bolj aktualno vprašanje na olimpijskem turnirju, na katerem so izbranci selektorja Veselina Vujovića po vrsti premagali Egipt, Brazilijo in Švedsko (29:24). Z zadnjo zmago proti Skandinavcem so prekinili dolg črn niz v medsebojnih obračunih, ki je trajal od leta 2010, in si zagotovili uvrstitev v četrtfinale. Osnovni cilj je tako izpolnjen, toda Vujović se niti po zadnji prepričljivi zmagi ni sprostil. »Osnovni cilj je za vas, novinarje, mi pričakujemo še kaj več. Seveda sem zadovoljen s to zmago in s tem, da napredujemo iz tekme v tekmo. Vendar poudarjam, da imamo še nekaj rezerv tako v obrambi kot tudi v napadu. Nekateri igralci še niso v najboljši formi. Ni mi bilo všeč, da so se na koncu prepustili ekshibicijam na igrišču. Tega jim ne dovolim že zaradi spoštovanja nasprotnika, ki ga moramo pokazati. Ostati moramo strogi in disciplinirani. V tekmah izenačenih ekip vselej zmagajo tisti, ki so bolj disciplinirani,« o svojih izkušnjah pove Vujović.

Slovenijo v predtekmovalni skupini B čakata še jutranji tekmi (obe ob 9.30) z Nemčijo (jutri) in Poljsko (v ponedeljek). »Verjetno bomo v obračunu z Nemci odločali o prvem mestu v skupini, kar bi bilo fenomenalno. Toda zdaj imamo dan odmora, o tem bomo razmišljali, ko bo čas za to,« je dejal šef, ki si želi, da bi njegovi igralci ostali na trdnih tleh, da se v slačilnico ne bi prikradla evforija. »Mislim, da je Slovenija hit teh olimpijskih iger. Po treh krogih imamo samo mi in Francozi vse točke, kar je kazalnik tega, da dobro delamo. Imamo svoj cilj in načrt, tega se bomo držali, videli bomo, kako daleč bomo prišli. V ekipi so zdaj tudi mladi fantje, v preteklosti so morda v tej ekipi gojili strah pred veliko sceno, pred uglednimi reprezentancami, kot so Nemčija, Danska, Švedska. Tudi oni so iz krvi in mesa, Slovenija pa je med najustvarjalnejšimi reprezentancami in ima zdaj določen ugled. Povedal bi še, da je to najmočnejši olimpijski turnir v zgodovini, kjer lahko vsak premaga vsakogar,« je v pritličju dvorane Future še dejal Veselin Vujović.

Ritem tekem je neusmiljen, zato bodo tudi v slovenski vrsti potrebovali čim več razpoloženih igralcev. Tega se zaveda tudi kapetan Uroš Zorman. »Tekme si sledijo vsak drugi dan, v glavnem se regeneriramo in opravim kakšen trening. Pomembno je, da imamo kontinuiteto zmag, da imamo odlično vzdušje in smo enotni tudi takrat, ko nam ne gre. Verjetno bo prišel kakšen črn dan. Če se bo to zgodilo, naj se zgodi v skupini, saj to ne bo usodno. Takrat moramo biti potrpežljivi vsi, igralci, novinarji in navijači.« Zormanu ne ustreza, da bosta prihodnji tekmi zjutraj. »Žena mi je sicer dejala, da zdaj prihajajo tekme v normalnem času za navijače v Sloveniji, toda zame je to katastrofa (smeh). Hvala bogu, da smo si zagotovili uvrstitev v četrtfinale, tako da tudi kakšen spodrsljaj ne sme biti problem. Ura je malo čudna, zato nas ne glejte začudeno,« je še v šali pripomnil kapetan moštva, ki je odločno napovedalo velike stvari v Riu de Janeiru. V 3. krogu v skupini B je Poljska premagala Egipt s 33:25, Brazilija pa evropskega prvaka Nemčijo s 33:30. Vrstni red: Slovenija 6 točk, Nemčija in Brazilija po 4, Poljska in Egipt po 2, Švedska 0. V skupini B sta Tunizija in Katar igrala neodločeno 25:25, Hrvaška je premagala Dansko s 27:24, Francija pa Argentino z 31:24. Vrstni red: Francija 6 točk, Danska in Hrvaška po 4, Katar 3, Tunizija 1, Argentina 0.

 

Deli s prijatelji