RIO 2016

Vujović oster do igralcev: Izgubili smo že pred tekmo

Objavljeno 19. avgust 2016 09.39 | Posodobljeno 19. avgust 2016 09.39 | Piše: Rok Tamše, Poročevalec z OI v Riu de Janeiru

Slovenski rokometaši so bili zelo razočarani po visokem porazu z Danci.

Danci so našli zdravilo in domov poslali Slovenijo. Foto Matej Družnik

Še danes samo skomigamo z rameni in izražamo nejevero, ko pade beseda na igro slovenskih rokometašev proti Danski v četrtfinalu olimpijskega turnirja. Verjamemo, da tako ni zgolj v Riu de Janeiru, kjer so varovanci selektorja Veselina Vujovića doživeli visok poraz (30:37; strelci za Slovenijo Blaž Janc in Marko Bezjak po 6, Vid Kavtičnik 5, za Dansko Mikkel Hansen in Lasse Svan po 8 golov) in povsem razočarali s pristopom in igro. Podobno je bržčas tudi v domovini, kjer je narod enotno kot že dolgo ne dihal z navdihujočo selekcijo, ki je po odličnih igrah v predtekmovanju v prvem izločilnem boju prelahko položila orožje pred Skandinavci.

Selektor Vujović je bil po tekmi neposreden in povsem odkrit kot običajno: »Nič pametnega vam ne morem povedati. Nismo bili niti kopija moštva, ki je igralo v predtekmovanju. Danci so nas dobili že prav na začetku tekme, s pristopom, entuziazmom, željo in močjo. Pred tekmo sem dejal, da ne moremo računati na dober rezultat, če ne bomo imeli vsaj 15 vratarskih obramb. Prejeli pa smo 37 zadetkov, kar je Slovenija prej dobivala v dveh tekmah. Kar koli smo storili, ni bilo dobro. Zdi se mi, da je bil pri igralcih strah pred zmago, pred veliko sceno, pred borbo za medalje. To je nekakšen sindrom, na katerem je treba delati.« Vujović je zatrdil, da utrujenost ni bila težava in da so njegovi varovanci imeli blokirane misli, za razbitje tega pa bo delal v prihodnosti.

Petinpetdesetletni Črnogorec na vse vendarle ne gleda črno: »Na tem turnirju smo dobili nekaj mladih igralcev, Janca, Blagotinška, Zarabca in še nekaj drugih. Ta slab dan ne bo pokvaril mojega celotnega vtisa o olimpijskem turnirju. Napravili smo veliko dobrega, toda način, kako smo izgubili, ni bil najboljši. Zdi se mi, da smo se predali že pred začetkom tekme. To sem jim tudi povedal v slačilnici, saj je njihova govorica telesa ob prihodu na igrišče sporočala, da niso prisotni. Vsi poskusi, da bi spisali zlato poglavje slovenskega rokometa, da bi začeli dominacijo na velikih tekmovanjih, so padli v vodo. Danska je bila danes sijajna, čeprav v skupini sploh ni pokazala podobne igre. Danci so bili močni, enotni, razigrani. Vsaka žoga, ki so jo vrgli proti našim vratom, je končala v mreži. Prav frustrirajoče je bilo biti na klopi.«

Vujović bo v prihodnje izbrani vrsti priključil še druge mlajše igralce, januarja jih čaka svetovno prvenstvo v Franciji. »Pravi, resni igralci so za takšne tekme, ko gre zares, na izločanje. Ne potrebujem igralcev za prijateljske tekme,« je še sporočil reprezentančnim kandidatom, saj ga zanima izključno boj za kolajne.

Konec izgovorov o slabem dnevu

Prihodnost reprezentance sloni tudi na mlajših silah, kot sta 19-letni krilni igralec Blaž Janc in 24-letni organizator igre Miha Zarabec. »Že v prvem polčasu smo prejeli šestnajst zadetkov, kar je bistveno preveč. To ni naš način igre. Na prejšnjih tekmah smo prejemali po 22 golov, danes je to šlo čez 30, s takšnim učinkom pa je nemogoče premagati tekmeca, kot je Danska. Razočaranje je veliko, vsi smo si želeli napredovanja in boj za medalje. Spet se ni izšlo, nima smisla iskati izgovora v slabem dnevu. Enkrat mora biti tega konec. Še vedno bomo ostali ekipa, držimo skupaj in verjamem, da gremo novim zmagam naproti,« je dejal Janc, ki žanje veliko zanimanja bogatih klubov iz tujine, zato ga bodo v Celju Pivovarni Laško težko zadržali.

Podobno je z njegovim klubskim soigralcem Zarabcem, ki je obžaloval prvo zares veliko rezultatsko priložnost v karieri: »Prikazali smo najslabšo predstavo na tem turnirju. Težko je govoriti o razlogih za to. Najbolj me jezi, ker smo se nekaj dogovorili, popustili pa smo v vseh elementih igre. Nismo pokazali tega, kar znamo. Najbolj sem razočaran zato, ker vem, česa smo sposobni, da smo boljši od Dancev in od skoraj vsake reprezentance. Toda krivi smo sami, imeli smo lepo priložnost, a je nismo izkoristili. Vem pa, da se nismo ustrašili, hoteli smo najboljše za ekipo, vsak je želel prispevati svoje, toda danes se nam pač ni izšlo. Če hočeš premagati Dance, se ti mora iziti prav vse. Mi smo zatajili v obrambi, če bi bili odločnejši, bi lažje dosegli gole iz kakšne polkontre. Toda to je zdaj že vse za nami. Kar naporno se bo spraviti k sebi.«

Francija po tretjo krono

V četrtfinalu olimpijskega turnirja je Francija, ki lovi tretjo zaporedno olimpijsko krono, premagala Brazilijo s 34:27, Nemčija je bila boljša od Katarja s 34:22, Poljska pa je ugnala Hrvaško s 30:27. Polfinalna para sta Francija – Nemčija in Danska – Poljska; obe tekmi bosta jutri, v petek. Finale in tekma za tretje mesto bosta v nedeljo.

 

Slovenski vrh četrtfinale

To je bil tretji nastop za slovensko rokometno reprezentanco na olimpijskih igrah. V Sydneyju 2000 je zasedla 8. mesto, potem ko je v četrtfinalu izgubila z Rusijo s 33:22, v igri za razvrstitev od 5. do 8. mesta pa je izgubila še s Francijo z 29:27. V Atenah 2004 je z eno samo zmago v predtekmovalni skupini zasedla 11. mesto. Tokrat je v Braziliji ponovila dosežek iz Avstralije. 

Deli s prijatelji