LAHKOMISELNO

Volk samotar terorja grozi olimpijski čredi

Objavljeno 30. julij 2016 09.40 | Posodobljeno 30. julij 2016 09.42 | Piše: M. U.

Brazilski prireditelji se pred začetkom olimpijskih iger v Riu vedejo lahkomiselno.

Brazilska vojska že varuje ameriške športnike. Foto: AP

V stari Grčiji je med olimpijskimi igrami veljala ustavitev vojskovanja med grškimi mestnimi državicami. Še manj kot teden nas loči od slovesnosti ob odprtju 31. olimpijade moderne dobe v Riu de Janeiru, vojn med tem časom pa ne bodo ustavili. Francoski baron Pierre de Coubertin, ki je oživil moderne OI, je celo ukazal, naj se ljudje namesto v vojnah spopadajo v športu. Tako so bila leta 1896 v Atenah prve olimpijske igre moderne dobe. V Riu bo za varnost, vsaj obljubljajo tako, zelo skrbno poskrbljeno. Ne le seveda športnikov, v Riu de Janeiru je pričakovati pol milijona tujih turistov oziroma gledalcev olimpijskih dogodkov. Na slovesno odprtje pa naj bi prišlo dobrih ducat predsednikov držav. Brazilski organi reda in miru so pred OI že odkrili islamistični teroristični komplot, nevarnost neljubih dogodkov pa seveda še zdaleč ni bila odpravljena. Še posebno če upoštevamo, da sta brazilska vojska in policija imeli do zdaj opravka le z notranjepolitičnimi vrelišči in protesti ter z bojem proti kriminalu. Miselnost in delovanje terorističnih celic sta jim povsem tuja. Seveda če izpustimo gverilo Araguaia, ki je bila v letih od 1967 do 1974 levopolitično oboroženo gibanje proti vojaški diktaturi v Braziliji.

Richard Ford, upokojeni protiteroristični strokovnjak iz FBI, ki zdaj živi v Braziliji in je imel na skrbi varnost na številnih olimpijadah, pravi, da medtem ko ima brazilska država na splošno dober načrt za zagotovitev varnosti, ne jemlje dovolj resno nevarnosti napada volka samotarja, torej samoiniciativnega terorističnega posameznika. Pravosodni minister brazilske države Alexandre de Moraes je prejšnji teden celo presenetil z izjavo, da so možnosti za teroristični napad na igrah skoraj nične in da je večja skrb ulični kriminal. A pokol na igrah v Münchnu, leta 1972 je bilo ubitih enajst izraelskih športnikov in funkcionarjev, in bomba leta 1996 v Atlanti, umrla je ena oseba, 111 je bilo ranjenih, govorita drugače.

Tihotapljenje orožja

Brazilska zvezna vlada je proračunu iger, država je v globoki gospodarski krizi, namenila še milijardo dolarjev, večina je šla za varnostno nadgradnjo. Na ulicah in tekmovališčih bo 85.000 policistov in vojakov, to je dvojna številka v primerjavi s prejšnjimi OI v Londonu. A treba je upoštevati, da Brazilija meji na deset držav, dolge meje pa so zaradi terena slabo varovane in skozi nje teče tihotapljenje orožja in mamil. So pa med drugim prireditelji OI tudi šele v začetku julija zaposlili varnostnike, ki bodo s skenerji bdeli na olimpijskih prizoriščih, torej nadvse pozno.

V metropoli bosta vnovično olimpijsko rojstvo kot športa doživela ragbi, tokrat s sedmimi igralci, in golf, delajo pa se že načrti za novosti na igrah čez štiri leta v Tokiu. Tam bi se kot olimpijski športi za kolajne predstavili deskanje, tako na valovih kot na koleščkih, karate, športno plezanje in bejzbol oziroma za dekleta softbol. Njihovo vključitev je že predlagal Mednarodni olimpijski komite, odločitev pa bo padla v sredo. Bejzbol/softbol je sicer odpadel po igrah v Pekingu leta 2008, je pa na Japonskem izjemno priljubljen. 

Deli s prijatelji