RIO 2016

Veronika in Tina moralni zmagovalki brez medalje

Objavljeno 20. avgust 2016 09.42 | Posodobljeno 20. avgust 2016 09.42 | Piše: D. P.

Jadralni dvojec Tina Mrak & Veronika Macarol s pirovo zmago ni mogel v boj za medalje.

Na zadnji regati sta deklasirali konkurenco. Foto Matej Družnik

Če smo se že morali sprijazniti, da naši rokometaši očitno še niso godni oz. zreli za medaljo, nas bo še nekaj časa pri srcu kljuvalo, kaj bi bilo, če bi bilo v jadralskem razredu 470, kjer je Slovenija ne kriva ne dolžna ostala brez odličja. Naš dvojec Tina Mrak & Veronika Macarol je nastop v Riu de Janeiru končal s (pirovo) zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo šesto mesto. Zlato sta osvojili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark. Srebro sta si prijadrali branilki londonskega naslova z Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie, bron pa Američanki Annie Haeger in Briana Provancha.

Japonki uslišani

Regata za medalje bi morala biti v sredo, vendar so jo zaradi brezvetrja prestavili. Kar ni igralo bistvene vloge. Ključno se je žal za naš tabor zgodilo že v noči na sredo, ko je Slovenija spala, v taboru Macarol & Mrak pa se je bedelo. Ko sta v torek Slovenki prišli v cilj desete regate, sta držali tretje mesto (in imeli realne možnosti za kolajno!), vendar sta nekaj ur pozneje padli na sedmo. Razlog je bila pritožba japonske posadke. Dekleti iz dežele vzhajajočega sonca sta bili prepričljivi. Slovenk sodniki niso poslušali. »Bili sva pred bojo, blizu oznaki in tik pred tem, da obrneva. Takrat sva videli, da japonska barka vozi direktno na naju. Veronika je skočila s trapeza, da sva se izognili trku. A tega nisva znali predstaviti sodnikom, njihovi dokazi so bili boljši in zaradi tega sva bili diskvalificirani. Mislim, da sva bili oškodovani, a ni kaj. Tega se na da spremeniti,« je skrušeno povedala Tina Mrak. Zato sta Slovenki ostali pred zadnjo regato le s teoretičnimi možnosti za kolajno. Kot da jima je to dalo moči in volje, da iz kljubovanja pokažeta, da spadata na zmagovalni oder. Da sta del elite in da sta neupravičeno prikrajšani za odličje. V zadnjem dejanju na olimpijskem regatnem polju sta kar leteli proti cilju, ciljno črto pa prečkali kot prvi.

Nič več sušija

»Jasno je, da je grenak priokus še večji, a ne moreva nič, kolajne so podeljene. Vedela sva, da realnih možnosti ni, naredili sva vse, da izkoristiva tiste teoretične možnosti. Tvegali sva, držali sva se leve strani, kot sva se dogovorili, storili svoje, a preostali rezultati se nama nista izšli. Jasno je, da sva razočarani, prišli sva po kolajno, nisva je osvojili, toda to ne bo vplivalo na najino kariero, o kateri se bova pogovorili doma,« ni bila najboljše volje Mrakova, ki je sicer na torkove dogodke že pozabila, jasno pa je, da Japonki, ki sta zakrivili diskvalifikacijo, njuni prijateljici ne bosta: »Ne bova jih ravno utopili v morju, je pa za naju zadoščenje, da nista osvojili kolajne,« je še dodala Mrakova, dekleti pa sta se po incidentu odpovedali prehranjevanju v japonski restavraciji, kjer sta prej često segale po sušiju.

Žalosten je bil tudi njun trener Tomaž Čopi: »Zadovoljen sem z njunim jadranjem. Ne samo tokratnim, ampak v vseh dneh. Če ne bi bilo diskvalifikacije, bi bili drugi. Prvič sem pritisnil nanju, da morata zmagati, v prejšnjih regatah bi jima s tako besedo ustvaril pritisk. A sta reagirali odlično, žal je bilo malo prepozno, smo pa nekaj takega pričakovali, saj so bile možnosti res minimalne,« je dejal nekdanji olimpijec. Ali bo ekipa Čopi &Macarol & Mrak nadaljevala skupno pot, še ni znano. 

Deli s prijatelji