OLIMPIJSKE IGRE

Tanja Žakelj v Riu trinajsta

Objavljeno 20. avgust 2016 21.22 | Posodobljeno 20. avgust 2016 21.22 | Piše: STA, T. Pa.

Olimpijska prvakinja je postala Švedinja Jenny Rissveds.

Tanja Žakelj (arhivska fotografija).

RIO DE JANEIRO – Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je dirko v olimpijskem krosu na olimpijskih igrah končala na 13. mestu. Sedemindvajsetletna Ledinka tako ni izboljšala dosežka iz Londona 2012, ko je bila deseta – to je sicer še vedno najboljša slovenska olimpijska uvrstitev. Olimpijska prvakinja je postala Švedinja Jenny Rissveds.

Srebro je osvojila Poljakinja Maja Wloszczowska, bron pa Kanadčanka Catharine Pendrel.

Od omenjene zmagovalne trojice ima olimpijsko odličje od prej že Wloszczowska, ki je bila v Pekingu 2008 prav tako srebrna.

Dvaindvajsetletna Rissvedsova, svetovna prvakinja med mlajšimi članicami, je nekoliko presenetila tekmice, čeprav je sodila v širši krog favoritinj. V tretjem krogu se je z Wloszczowsko in Švicarko Jolando Neff odpeljala naprej, Neffova je popustila, Švedinja in Poljakinja pa sta se vse do zadnjega kroga vozili z ramo ob rami. Rissvedsova je napadla kmalu po vstopu v zadnji, šesti krog, Wloszczowska pa ni imela več moči.

Žakljeva je sicer začela spodbudno, dobro startala, a je prvi krog končala na 13. mestu, ki ga je nato držala vse do cilja. Na koncu jo je od zmagovalke ločilo 5:02 minute.

Deli s prijatelji