ROKOMET

Slovenski recept za zmago: naj se ponovi generalka

Objavljeno 17. avgust 2016 09.55 | Posodobljeno 17. avgust 2016 09.57 | Piše: Rok Tamše, Poročevalec z OI v Riu de Janeiru

Rokometaši danes ob 22. uri proti Danski za olimpijski polfinale.

Selektor Veselin Vujović je moral v predtekmovanju nekajkrat povzdigniti glas in prebuditi svoje varovance. Foto Reuters

Usoda je hotela, da se bodo slovenski rokometaši v četrtfinalu olimpijskega turnirja pomerili z reprezentanco Danske, ki je v predtekmovalni skupini A osvojila tretje mesto, medtem ko so bili Slovenci drugi v skupini B. Če bi morali izbirati med najmočnejšimi ekipami iz nasprotne skupine, bi se izbranci selektorja Veselina Vujovića med Francijo, Hrvaško in Dansko najverjetneje odločili prav za to skandinavsko vrsto, tako da lahko zapišemo, da je dvoboj kot naročen. Vse to se bo potrdilo ali ovrglo ob 3. uri v noči na četrtek po slovenskem času ali ob 22. uri v Braziliji.

Danci, ki jih zadnji dve leti vodi 55-letni islandski strokovnjak Gudmundur Gudmundsson, so v Riu de Janeiru nazadnje izgubili proti branilcem naslova, olimpijskim prvakom Francozom (30:33), od njih so bili boljši tudi Hrvati (24:27), premagali pa so Katar (26:25), Argentino (25:19) in Tunizijo (31:23). Danci sedmič nastopajo na olimpijskih igrah, najboljšo uvrstitev pod petimi krogi so dosegli leta 1984 v Los Angelesu, kjer so bili četrti. Na igrah v Pekingu 2008 so bili sedmi, pred štirimi leti v Londonu pa so izpadli v četrtfinalu proti Švedski, ki je pozneje osvojila srebrno kolajno, medtem ko so bili Danci šesti.

Na velikih tekmovanjih (evropska in svetovna prvenstva) ima Slovenija pozitiven izkupiček s trdoživimi severnjaki; trikrat je zmagala, dvakrat izgubila in iztržila še en remi. Nazadnje na lanskem SP v Dohi so bili Danci boljši s 36:33. Reprezentanci sta odigrali še kopico pripravljalnih tekem, zadnjo kot olimpijsko generalko prav v Riu 4. avgusta, ko so bili Vujovićevi fantje v tekmi, zaprti za javnost, boljši za zadetek (22:21). Danski reprezentanti si na klubski sceni služijo kruh pretežno v nemških prvoligaših, dva igralca sta člana najbogatejšega rokometnega kluba na svetu PSG. To sta prvi zvezdnik in najboljši strelec lige prvakov Mikkel Hansen in Henrik Mollgaard, ki se jima bo v Parizu čez nekaj tednov pridružil slovenski vratar Gorazd Škof. Le trije Danci z olimpijskega seznama igrajo v domači ligi.

Omenjena poraza v dvorani Future sta Dancem načela samozavest, medtem ko gre Slovenija v četrtfinalni obračun z lepo zmago proti Poljski in fantastično igro v drugem polčasu, ko je odlično delovala obramba z razpoloženim Škofom v vratih. A to ne bi smelo prevarati kapetana Uroša Zormana in tovarišev, saj so Danci znani po visokem ritmu igre, ki ga narekujejo vseh 60 minut, po superhitrih nasprotnih napadih, poglavje zase pa je eden najboljših rokometašev na svetu, 28-letni dolgolasi levi zunanji Hansen. Lani in leta 2011 je bil razglašen za najboljšega rokometaša na planetu po izboru Mednarodne rokometne zveze (IHF). Na zadnji tekmi s Francozi je dosegel osem zadetkov, na tem turnirju pa je sicer najučinkovitejši bombarder vikingov desno krilo Lasse Svan s 36 goli, strelsko razpoložen je tudi Casper Mortensen na levem krilu. Slovenci torej dobro vejo, od kod jim preti največja nevarnost.

Francozi z gostitelji

Četrtfinalni pari olimpijskega turnirja za rokometaše so: Slovenija – Danska (ob 22. uri po slov. času), Nemčija – Katar (ob 18.30), Hrvaška – Poljska (ob 1.30 v četrtek) in Francija – Brazilija (ob 15. uri). Če se Slovenija uvrsti v polfinale, se bo pomerila z zmagovalcem dvoboja med Francijo in Brazilijo. Po predtekmovanju so se poslovili Švedska in Egipt iz skupine B ter Argentina in Tunizija skupine A.

 

Deli s prijatelji