KOMENTAR

Slovenska ljubezen v Riu

Objavljeno 20. avgust 2016 13.46 | Posodobljeno 20. avgust 2016 13.48 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Rio komentar

Morda se vam bo zdelo skrajno pocukrano, toda ob največjem športnem dogodku res občutite nekakšno globalno ljubezen.

Rok Tamše.

Pred vhodom v osrednje tiskovno središče olimpijskih iger v Riu de Janeiru vsak dan srečujem vsaj pet strastnih zbirateljev značk z olimpijsko tematiko. Izključno olimpijsko tematiko. To vem zato, ker sem poskušal z njimi izmenjati značko z napisom I feel SLOVEnia, pa so me vsi po vrsti odslovili z razlago, da pač na znački ni petih olimpijskih krogov oziroma poimenovanja olimpijskega gibanja. Pri tem so zelo pikolovski, to jim je treba priznati.

To pa vsekakor ne more izničiti izjemnih simpatij in pohval, ki jih je deležno slovensko geslo I feel SLOVEnia na vsakem koraku po olimpijskih prizoriščih. To sem izkusil osebno, ko sem imel oblečene majice s tem napisom, podjetna in domiselna ekipa z urada za informiranje oziroma njegovega oddelka za promocijo pa me je povrhu opremila še z izdelki te blagovne znamke, ki sem jih rade volje razdelil med novinarske kolege z vsega sveta, tukajšnje prostovoljce, natakarje, voznike avtobusov ter uslužbence raznih servisov.

Spoznal sem, da vse izjemno privlači čutenje ljubezni, ki je, to morate priznati, univerzalno čustvo brez potrebe po prevodu. Da, lahko je tudi v angleščini, ki je, hočeš nočeš, svetovni pogovorni jezik. Celo s portugalščino jezikovno vase zagledani Brazilci mi priznavajo, da so se največ angleščine naučili zaradi svetovnih glasbenih hitov, pretežno ljubezenske vsebine. Če je v tem jeziku tudi delno ljubezensko poimenovanje države, je to v tem kontekstu tako rekoč božji blagoslov, čeprav ne bi rad razpredal o božji ljubezni in dvoličnih cerkvenih razlagah tega najbolj iskrenega in najmočnejšega človeškega čustva.

Pustimo boga, ostanimo pri ljubezni in olimpijskih igrah. Morda se vam bo zdelo skrajno pocukrano, toda ob največjem športnem dogodku res občutite nekakšno globalno ljubezen, pa najsi gre za sam šport ali za sobivanje v tekmovalnem svetu, kjer je že dobro biti zmagovalec, lahko pa si velika faca tudi kot oseba s povprečnim rezultatom, a javnost prevzameš s svojo zgodbo. Ta pa je posebna, neponovljiva in izjemna pri vsakem človeku. Zato I feel SLOVEnia žanje navdušenje na vsakem koraku, saj nas prepoznajo kot posebne ne glede na rezultate.

Preverjeno razgledana brazilska mladenka, ki skrbi za promocijo enega izmed največjih pokroviteljev olimpijskega gibanja, mi je zastavila enostavno vprašanje, potem ko sem ji podaril značko, kemični svinčnik in čepico z napisom I feel SLOVEnia: »Po čem je Slovenija najbolj znana?« Za sekundo sem pomislil na človeško ribico, Bled, Leona Štuklja, prekmursko gibanico in druge simbole Slovenije, odgovoril pa sem naslednje: »Po ljubezni, ki jo boš občutila v zvezi z vsem, kar je slovensko.« Njen odziv je bil zame popolno zadoščenje: »Zakaj si tega nismo izmislili za Rio de Janeiro?« In izvedela je vse o Sloveniji. 

Deli s prijatelji