PRED RIOM

Škof: Smo hitri, agresivni in enotni

Objavljeno 22. julij 2016 12.02 | Posodobljeno 22. julij 2016 16.02 | Piše: Marko Uršič

Gorazd Škof je med slovenskimi rokometaši veteran, zdaj pa ga čaka prvi nastop na OI.

Gorazd Škof bo v Riu de Janeiru doživel svoj olimpijski krst. Foto Igor Mali

Ko gre za olimpijske igre, gotovo pri srcu stisne tudi najstarejše in najbolj izkušene športnike. Rokometni vratar Gorazd Škof je 11. julija dopolnil 39 let, bo pa nastop na olimpijadi v Riu de Janeiru, seveda s slovensko rokometno reprezentanco, njegov prvi na tem velikem tekmovanju. Brežičana smo zmotili na pripravah v Zrečah, najprej pa so nas zanimali temelji, ki jih imajo v tem trenutku varovanci selektorja Veselina Vujovića. »Menim, da sta pripravljalni tekmi s Tunizijo pokazali vse. Smo hitri, agresivni ter enotni, za kar so Tunizijci menili, da nismo. Vse te odlike so se pokazale tudi, ker smo igrali doma. Zdaj bo treba vse to prenesti v Brazilijo, kar je najbolj pomembno, treba se bo osredotočiti na olimpijsko igrišče. Vse tiste dejavnike, ki bodo v napoto, je treba čim bolj izločiti iz glav. Trenutno nam gre to dobro, nihče tudi psihično ni več na morju, kar je najbolj pomembno. Gremo še v ta zadnji pripravljalni del na dve dobri tekmi s Hrvati. Nimamo kaj, tu je načrt, vsi so zdravi, ni več filozofije,« je izkušeni francoski legionar v slogu tamkajšnjih filozofov ponazoril rokometna dejstva.

Vujovićevi danes v Kopru gostijo Hrvate, ki so jih s petnajstimi zadetki razlike razbili v prijateljski tekmi pred EP na Poljskem, nato pa tam nizko padli, kroatski rokometaši pa so v Krakovu vzeli bron. »V tekmah s Hrvati, še v torek v Opatiji, ne bo evforije. S Hrvaško gre pač za posebne tekme, prisoten je sosedski naboj. Hrvaška je v vrhu, ki na velikih tekmovanjih pobira medalje, mi pa moramo do tam še priti. Na olimpijskih igrah bo nova priložnost, a bo zelo težko, ker se v četrtfinalu križamo s hrvaško skupino. Menim pa, da smo na trdnih tleh, posebno glede evforije. Proti Hrvatom si zdaj vsekakor želimo zmage,« je Škof ocenil stanje pred prijateljskima obračunoma dveh odličnih evropskih in svetovnih izbranih vrst.

Dan D

Olimpijska skupina B bo v Riu de Janeiru združila Nemčijo, Poljsko, Švedsko, Brazilijo, Egipt in Slovenijo. Na papirju je lažja od skupine A, a nikoli ne veš, na kateri tekmi se bo posvetilo ali potemnilo enemu od tekmecev fantov Veselina Vujovića. »Najbolje bi bilo na vseh zmagati in biti prvi v skupini. To bi tudi pomenilo, da bi se v četrtfinalu izognili Franciji, Hrvaški in Danski iz nasprotne skupine. Čeprav tudi tam ni zagotovila, kako se bodo moštva razporedila na lestvici. Za nas bo najbolj pomembno, da v tekmah ne bomo preveč nihali, da bomo v dvobojih, če jih že bomo morali izgubiti, poraženi za zadetek, dva, tri. S tem bi nekako ohranili formo, ki bi bila pomembna in bi se izrazila v četrtfinalni tekmi, na katero seveda vsi upamo. Takrat bo dan D. Je pa res, da bo v skupini vsak po svoje nevaren. Zame bo najbolj pomembno odigrati dobro tekmo z Brazilci in premagati Švede. Če bomo tu naredili korak naprej, se lahko kosamo tudi z Nemci.«

Gorazdu Škofu smo za konec zastavili tudi malce hudomušno vprašanje. Brežičan bo namreč v novi sezoni branil za bogataški Paris Saint-Germain in bo z 39 leti s 40-letnim Thierryjem Omeyerjem sestavljal najstarejši vratarski par na svetu. »Samo da bo ta dvojec zdrav. Če bo tako, se ničesar ne bojim, treba se bo prebiti skozi vso sezono. Verjamem, da bom dobil priložnost, ne zato, da jo izrabim, ampak da se vse skupaj zloži. Klubski cilji so visoki, a menim, da imamo širino, da lahko zdržimo,« je sklenila slovenska vratarska številka ena.
 

Deli s prijatelji