DALJINSKO PLAVANJE

Sharon van Rouwendaal zmagala, Peršetova 16.

Objavljeno 15. avgust 2016 18.59 | Posodobljeno 15. avgust 2016 18.59 | Piše: STA, A. L.

Nizozemka, svetovna podprvakinja iz Kazana 2015, je ciljno črto v onesnaženi vodi pred najbolj znano plažo na svetu dosegla s časom 1:56:32,1 ure.

Špela Perše.

RIO DE JANEIRO – Nizozemka Sharon van Rouwendaal je na olimpijskih igrah v Riu zmagala v daljinskem plavanju na 10 kilometrov. Srebrno medaljo je osvojila Italijanka Rachele Bruni, bronasto pa Brazilka Poliana Okimoto. Slovenka Špela Perše je med 26 udeleženkami dosegla 16. čas.

Nizozemka, svetovna podprvakinja iz Kazana 2015, je ciljno črto v onesnaženi vodi pred najbolj znano plažo na svetu dosegla s časom 1:56:32,1 ure.

Druga je v cilj priplavala aktualna svetovna prvakinja Francozinja Aurelie Muller, a je bila diskvalificirana. Srebrna medalja je šla tako v roke Brunijevi, ki je za zmagovalko zaostala 17,4 sekunde, Okimotojevi pa je 19,3 sekunde zaostanka zadoščalo za bron. Brazilka je tako svoji državi priplavala prvo medaljo v plavanju na tokratnih olimpijskih igrah in sploh prvo v ženskem plavanju.

Edina slovenska predstavnica je deset kilometrov preplavala s časom 1:58:59,6 in za zmagovalko zaostala za 2:27,5 minute.

Dvajsetletna Slovenka: Dobro mi je uspelo razporediti moči

Mlada Blejka je vse do polovice plavala v vodilni skupini, v drugem delu pa tempu vodilnih, ki so dvignile ritem, ni mogla povsem slediti. »Zelo sem zadovoljna s končnim izidom. Tekma je bila zelo težka, nekaj je bilo tudi medsebojnih dvobojev in zato je bilo na koncu še težje, ko smo pospeševali. Tudi meni je dosti dobro uspelo razporediti moči, da sem v zadnjem krogu imela dovolj energije,« je povedala 20-letna plavalka radovljiškega kluba.

Ne glede na to, da gre za drobno in nižjo tekmovalko, tudi sama ni varčevala z boji v morju pred najslavnejšo brazilsko plažo in prejela opomin. »Mislim, da bi si jih tekmovalke ob meni zaslužile še več,« je dejala Gorenjka ter potrdila pričakovano taktiko, da ostane z vodilnimi, dokler se da.

Za Peršetovo je poletna sezona končana, kot pravi, ostaja v daljinskem plavanju, še vedno pa si želi tudi kakšen bazenski nastop, kjer je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Berlinu bila 11. na 800 m prosto.

Deli s prijatelji