ZGODBA O USPEHU

Rak mu je vzel pljučno krilo, v Riu do zlate kolajne

Objavljeno 18. avgust 2016 14.41 | Posodobljeno 18. avgust 2016 14.41 | Piše: STA, A. L.

Santiago Lange sicer šteje že 54 let.

Cecilia Carranza in Santiago Lange.

RIO DE JANEIRO – Argentinskemu jadralcu Santiagu Langeju (54), ki si je 36 let prizadeval za zlato olimpijsko medaljo, so se sanje uresničile (Santiago je s Carlosom Espinolo osvojil v razredu tornado dve bronasti olimpijski medalji leta 2004 in 2008). Zlato medaljo je v razredu nacra 17 v mešanih parih zdaj dobil skupaj s Cecilio Carranza Saroli (29). »O tej medalji sem sanjal od olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi,« je povedal najstarejši jadralec letošnjih iger, ki je lani zaradi raka ostal le z enim pljučnim krilom, toda že novembra je spet začel trenirati. »Nekdo tam zgoraj je rekel: 'To si zaslužiš',« meni Lange.

»Jadrati s Santijem je kakor igrati nogomet z Messijem,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Sarolijeva. Argentinca sta si sicer prijadrala zmago pred Avstralijo in Avstrijo za eno samo točko.

Langeja so sicer njegove pete olimpijske igre kar utrudile. Čeprav jadranje na videz ne terja tolikšne moči in vzdržljivosti kot bazični športi (atletika, plavanje, gimnastika), pa upravljanje katamarana poleg odlične telesne pripravljenosti zahteva spretnost, bistrost, hitre odzive in premišljenost. »V bolečinah sem. Zdelalo me je,« je po koncu tekmovanja povedal Lange. Prav zaradi hude borbe z rakom so bile tokratne olimpijske igre zanj fizično, psihično in emocionalno izjemno zahtevne. »Nikoli nisem tako jokal na odprtju olimpijskih iger,« je priznal.

Deli s prijatelji