ODLOČITEV

Pretresljiva izpoved: po Riu na evtanazijo

Objavljeno 18. avgust 2016 15.10 | Posodobljeno 18. avgust 2016 15.13 | Piše: A. K.

Po 23 letih trpljenja se je odločila za smrt.

Tekmovanja so zanjo vse napornejša, njen izraz na obrazu pa je v zadnjih letih vedno bolj trpeč.

Marsikateri športnik v Riu si želi stati na stopničkah. Belgijska paraolimpijska sprinterka Marieke Vervoort, ki je letos dopolnila 37 pomladi, je to izkusila dvakrat – pred štirimi leti je v Londonu osvojila zlato kolajno na 100 in srebrno na 200 metrov. Letos si želi še ene zlate medalje, nato pa bo zaključila športno kariero. Bolezen ji je namreč vzela voljo do življenja, Marieke pa je na glas priznala, da načrtuje evtanazijo, ki je v Belgiji dovoljena od leta 2002. »Že nekaj časa premišljujem o tem. Vsak dan prenašam neznosne bolečine, ponoči pa zaradi njih ne morem spati. Vsi me vidijo nasmejano, z medaljo okrog vratu, nihče pa ne vidi temne strani mojega življenja,« je z bolečino v očeh priznala odločna Belgijka, ki je pred odhodom na olimpijske igre podpisala dokumente in celo pripravila načrt za svoj pogreb. Ne želi si petja v cerkvi, temveč da bi njeni prijatelji in sorodniki v spomin nanjo spili kozarec šampanjca. Nekateri menijo, da je blazna, drugi, da je pogumna, Marieke pa trenutno premišljuje le o tem, da bi osvojila še eno olimpijsko medaljo in nato za vedno končala trpljenje, ki jo spremlja dolgih 23 let.

Seznam želja

Vse se je začelo, ko je štela komaj 14 let. Njeno hrbtenico je prizadela skrivnostna bolezen, ki jo je ohromila od pasu navzdol. Zdravniki so njeno stanje sprva pripisovali premajhni športni aktivnosti, v nekaj letih pa je noge niso več ubogale in pristala je na invalidskem vozičku. To ji ni vzelo poguma in začela se je ukvarjati z različnimi športi, kljubovala je številnim športnim poškodbam, na koncu pa sklenila, da z neozdravljivo degenerativno boleznijo, ki je njeno življenje spremenila v pekel, ne more več živeti. Vedno nasmejana Belgijka je namreč priznala, da je vse skupaj le še nečloveško trpljenje in da bo po igrah poskušala uživati v zadnjih trenutkih življenja. Sestavila je seznam želja, ena izmed njih je, da bi z akrobatskim letalom poletela med oblake.

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

Deli s prijatelji