RIO DE JANEIRO

Poškodbe ji ne morejo uničiti olimpijske premiere

Objavljeno 27. julij 2016 09.25 | Posodobljeno 27. julij 2016 09.27 | Piše: Rok Tamše

Slovenska telovadka Teja Belak bo v Riu de Janeiru tekmovala na preskoku.

Teja Belak odločno v Brazilijo. Foto: Igor Zaplatil

Najboljša slovenska telovadka Teja Belak je dosanjala svoje olimpijske sanje, saj bo na igrah v Riu de Janeiru prvič nastopila na največjem športnem festivalu. Dvaindvajsetletna Ljubljančanka umirjeno pričakuje tekmo kariere, morda tudi zato, ker se zaveda, da je po stalnih težavah s poškodbami v tej sezoni že prišla do neke prelomnice, v Braziliji pa lahko v srečnejših okoliščinah (beri brez težav z zdravjem) lovi svoj olimpijski cilj – uvrstitev od 16. do 20. mesta na preskoku, edini disciplini, v kateri bo nastopila na OI. »V zadnjih tednih pred odhodom v Rio sem trenirala od 8. do 12. ure. Ne treniram na polno, saj moram paziti, ne morem trenirati toliko kot prej, denimo pred evropskim prvenstvom,« je pojasnila Belakova, ki je na EP v Bernu osvojila šesto mesto. »Poškodb je bilo kar dosti, vrstile so se druga za drugo. Zdaj so vse nekako napol sanirane, ni pa vse tako, kot bi rada, da bi bilo. Tako rekoč noben trening ni bil normalen, ves čas so bile bolečine, zato sem tudi manj vadila, precej manj kot prejšnja leta. Glede na to sem še kar super pripravljena,« vedrina ne zapušča edine slovenske telovadke na letošnjih OI, čeprav jo mučijo poškodbe vezi v stopalu in stopalnega loka, imela pa je tudi težave z vodo v kolenu.

Belakova se zaveda, da bi zaradi izjemno široke in ostre konkurence v njeni disciplini tudi stoodstotno pripravljena težko prišla med denimo deset najboljših na preskoku. Na zadnjih svetovnih prvenstvih je bila 11. v Antwerpnu leta 2013 in 15. lani v Glasgowu, kjer si je tudi pritelovadila olimpijske kvalifikacije v Riu. Na prizorišču iger je spomladi v mnogoboju potrdila premierno uvrstitev na OI. »Na kvalifikacijski tekmi ni bilo tako, kot bo v času iger. Bivali smo v hotelu, drugih športnikov ni bilo, olimpijskega utripa ni bilo čutiti. Tudi zdaj se počutim, kot da grem pač na še eno tekmo. Toda zagotovo se bo vse spremenilo, ko bomo vstopili v olimpijsko vas,« meni Belakova, ki jo je v zadnjih dneh na trenutke zmotilo nekaj več promocijskih in medijskih obveznosti, je pa zato zadovoljna s podobo olimpijske opreme za prosti čas in vadbo, toda z zadržkom: »V bistvu je vse vredu, a se moram vedno pritožiti, ker nosim konfekcijsko številko XS, tako da mi je vse preveliko,« je v smehu razložila drobcena, a izjemno energična Belakova, ki bo v Riu nosila tudi nov tekmovalni dres: »Ugodili smo določenim standardom, kako mora biti videti predvsem okrog barv.«

V boj 7. avgusta

Izvrstna telovadka je potrdila, da se s kolegi in kolegicami iz olimpijske reprezentance pogovarjajo tudi o nešportnih grožnjah, ki pretijo v brazilskem velemestu, od virusa zike do razširjenega kriminala. »Če bi se s tem preveč obremenjevali, najbrž nihče ne bi šel na igre. Ne sekiram se preveč zaradi tega niti ne razmišljam preveč o tem. Verjamem, da bo dobro poskrbljeno za nas in da ne bo posebnih nevarnosti,« je mirna Belakova, ki je z uvrstitvijo na olimpijske igre izpolnila svoj življenjski cilj: »To sem si želela vse življenje, zdaj sem prišla do te točke. Dober rezultat na igrah bi mi veliko pomenil. Zame se sliši povsem drugače, če rečeš, da si bil osmi na evropskem prvenstvu ali pa med 20 na olimpijskih igrah. To drugo se sliši precej bolje, ima večjo težo.« Teja Belak bo jutri odpotovala v Brazilijo, torej bo na prizorišču deset dni pred svojo tekmo, ki bo 7. avgusta. To bi po njenih besedah moralo zadostovati, da se povsem prilagodi na razmere, ki jo čakajo v olimpijskem mestu.

Tretji zapored

Debitantski olimpijski nastop Teje Belak bo hkrati tretji zaporedni za slovensko gimnastiko. Pred njo sta pod petimi krogi tekmovali leta 2012 v Londonu Saša Golob (60. v mnogoboju) in leta 2008 v Pekingu Adela Šajn (po padcu 56. mesto na gredi in 63. mesto na parterju).

 

Deli s prijatelji