RIO

Neymar poln napuha, zato je prava Marta

Objavljeno 12. avgust 2016 09.20 | Posodobljeno 12. avgust 2016 09.21 | Piše: M. U.
Ključne besede: Neymar Marta

Brazilska nogometna reprezentanca se je na olimpijskih igrah le prebila v četrtfinale.

Neymar je bil nemočen celo proti Iračanom. Foto: AP

Portugalska : Nemčija, Nigerija : Danska, Južna Koreja : Honduras in Brazilija : Kolumbija so četrtfinalni pari olimpijskega nogometnega turnirja za moške. Brazilci so se v zadnjem krogu predtekmovanja rešili izpada in se po zmagi nad Dansko s 4:0 uvrstili v četrtfinale. Zveznik Neymar spet ni zadel, izkazal pa se je Gabriel Barbosa, ki je proti Vikingom zadel dvakrat, v 26. in 80. minuti, uspešna sta bila še Gabriel Jesus (40.) in Luan (50.). Karioke so osvojile prvo mesto v skupini A, potem ko so v prvih dveh krogih brez zadetkov remizirale z Republiko Južno Afriko in Irakom. Zdaj brazilska javnost, ki je že trepetala za usodo kariok v nebo, namesto slabega Neymarja povzdiguje Gabriela Barboso Gabigola. Ta se je izkazal že v klubskem dresu Santosa, se pa za njegov nakup zdaj zelo, pred vsemi, zanima angleški prvak Leicester City. »Pokazali smo veliko potrpežljivosti, to je bilo zelo pomembno, nato je prišla domišljija v igri. To je bila lepa zmaga. Prvi dve tekmi nismo igrali slabo, a zadetkov ni bilo, navijače pa zanima le končni izid,« je povedal Gabriel Barbosa. Branilec Paris Saint-Germaina Marquinhos verjame, da so zdaj na pravi poti proti zlatemu odličju: »Kritike so nam dobro dele, položaj smo obrnili. Proti Danski nam je uspelo, ker smo igrali kolektivno, tega nam je primanjkovalo. Če bomo še naprej igrali tako, lahko v igri še napredujemo.« Zanimivo, da je proti Danski zadel tudi novi nogometaš Manchester Cityja Gabriel Jesus, ki je iz Palmeirasa prišel za 32,2 milijona evrov.

Trgajo enico

Olimpijski uspeh brazilskega nogometa je ključnega pomena, mnogo Brazilcev ne more pozabiti polfinala zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu, kjer so karioke doma s kar 1:7 izgubile proti Nemčiji. Navijači so nad Neymarjem na OI že tako razočarani, da so z dresov, na katerih je njegova številka 10, odtrgali enico in pustili zgolj ničlo. Drugi so z dresa odtrgali vse in na majico napisali Marta, ta je kapetanka ženske reprezentance Brazilije, ki pa ji gre na OI zelo dobro. Prodajalec v trgovini z dresi Thiago Nascimento da Silva celo pravi, da Neymar daje od sebe vse, ko igra za Barcelono, Braziliji pa ni predan. »Denar mu je stopil v glavo. Ni s srcem pri stvari v nasprotju z našimi nogometašicami, ki spoštujejo Brazilijo,« je kritičen.

V četrtfinale se ni uspelo prebiti branilcem naslova olimpijskega prvaka Mehičanom niti Argentincem. Azteki so se po porazu z Južno Korejo z 0:1 in zmagi Nemčije proti Fidžiju z 10:0 kot tretjeuvrščeni v skupini C poslovili od OI. Mehika je imela več kot 20 strelov proti tekmečevim vratom, a Korejci so bili natančnejši, enega od petih strelov so zadeli za zmago, tudi v skupini. Strelec je bil Kwon Chang-Hoon v 77. minuti. V skupini D se je od tekmovanja poslovila Argentina. Gavči so igrali 1:1 s Hondurasom, ti so napredovali med najboljših osem. Obe moštvi sta zgrešili po eno enajstmetrovko, Honduras je drugo prek Anthonyja Lozana izkoristil, Argentini pa je pirov neodločen izid priigral Mauricio Martinez v sodniškem dodatku. 

Deli s prijatelji