DOSEŽEK

Ne bo le legenda, temveč nesmrten

Objavljeno 16. avgust 2016 13.10 | Posodobljeno 16. avgust 2016 13.12 | Piše: M. U.

Usain Bolt je svojo olimpijsko misijo v Riu začel z zmago v sprintu na 100 m.

Usain Bolt je tudi tokrat samozavestno proslavil novo olimpijsko zlato. Foto Reuters

Največji zvezdnik olimpijskih iger v Riu de Janeiru, poleg plavalca Michaela Phelpsa, je upravičil blišč. Usain Bolt je v finalu teka na 100 m s časom 9,81 spet prvi pritekel v cilj in kot prvi postal trikratni, celo zaporedni, olimpijski prvak v tej disciplini. S tem je 29-letni Jamajčan z vsemi argumenti najavil, po Pekingu leta 2008 in Londonu pred štirimi leti, naskok na nov zmagoviti trojček, 100, 200 in 4 krat 100 m, na olimpijskih igrah. Poraza na velikih tekmovanjih ni okusil vse od svetovnega prvenstva leta 2007, ko je bil na 200 m drugi za Američanom Tysonom Gayjem; v finalu sprinta na 100 m je bil na SP leta 2011 v južnokorejskem Daeguju diskvalificiran zaradi prehitrega starta. To je edina zlata medalja, ki mu manjka, da bi med letoma 2009 in 2015 na štirih zaporednih SP (Berlin, Daegu, Moskva, Peking) osvojil po tri prva mesta v obeh posamičnih sprintih in štafetnem. Njegove zmage v Riu nista ogrozila Američan Justin Gatlin (9,89), ki je bil na začetku teka sicer v vodstvu, in bronasti Kanadčan Andre De Grasse (9,91). Streloviti, pa zaradi slabega starta ne ravno v Riovem finalu, Usain Bolt je po zadnjem triumfu navrgel, da mu bosta še dve zmagi na 200 in 4 krat 100 m v Riu zagotovili nesmrtnost. »Nekdo je dejal, da lahko postanem nesmrten. Še dve zlati odličji in pod ta status se bom tudi podpisal. Ne bom le legenda, temveč nesmrten. Tokratni dan je bil briljanten. Nisem šel prav zelo hitro, toda z nastopom sem vseeno zadovoljen in sem vesel zmage. Saj sem vam rekel, da bom to naredil,« je razložil Bolt, ki si je v svoji prvi olimpijski disciplini v Braziliji pritekel sedmo olimpijsko zlato odličje.

Želi svetovni rekord

Usaina Bolta so tudi v Riu po zmagovitem teku obkrožili kolegi atleti ter drugi in z njim pozirali za selfije, navijači so peli pesmi jamajške legende reggaeja Boba Marleyja, Bolt pa je moral novinarjem odgovarjati na nešteto vprašanj. »Sem se prišel po tri zlata odličja, da bi dokazal, da sem eden največjih. Želim se odluščiti od vseh drugih, to pa so olimpijske igre in kraj, kjer se to lahko naredi. Ponosen sem nase, pomembno je bilo dobiti uvodno disciplino, trikrat zapored biti olimpijski prvak, to je veličastno. Sem že navdušen, kaj se lahko dogodi še v preostanku olimpijade, zelo si želim svetovnega rekorda na 200 m,« je pristavil Jamajčan, čigar rekordna znamka sveta na tej razdalji je 19,19. »Če se bom po polfinalu na 200 m dobro odpočil, je mogoč tudi rekorden tek,« je na svojih zadnjih olimpijskih igrah še dodal Usain Bolt, ki bo v nedeljo, na dan zaprtja olimpijskih iger v Riu, dopolnil 30 let. Zdaj že nekdanji svetovni rekorder na 400 m Michael Johnson pa je tudi navrgel: »Usain Bolt se bo kmalu upokojil. Novi svetovni rekorder na 400 m Wayde van Niekerk pa bi bil lahko naslednji atletski zvezdnik.«

A Bolt še ni končal svoje misije. V finalu na 100 m je slabo startal, a po teku menil: »Že od starta sem menil, da bom zmagal. Ko sem zares prešel v pravo hitrost, je bilo do cilja še 50 metrov. Vedel sem, da bom prehitel Gatlina.« Ciljno črto je prečkal z udarjanjem po prsih in naperjenim kazalcem roke. A denimo letos na 100 m zaradi poškodbe leve stegenske mišice ni sprintal vse od 30. junija in jamajškega državnega prvenstva. 

Deli s prijatelji