ODLIČJE

Kapsl po poškodbi zrel za olimpijsko kolajno

Objavljeno 28. julij 2016 09.25 | Posodobljeno 28. julij 2016 09.27 | Piše: Rok Tamše

Kajakaš Peter Kauzer bo tretjič nastopil na olimpijskih igrah.

Peter Kauzer v tretje po odličje. Foto: Tomi Lombar

Peter Kauzer že od leta 2008 lovi olimpijsko kolajno, na obeh dosedanjih nastopih na igrah je bil favorit, a se mu je vsakič izmuznila, predvsem zaradi lastnih napak. Danes 32-letni Hrastničan potuje v Rio de Janeiro z bogatimi izkušnjami, vrhunsko formo in brez bremena glede pozdravljene poškodbe rame, po kateri se je spet vrnil med elito kajakašev v slalomu na divjih vodah. »Iz porazov se marsikaj naučiš, upam, da je tako tudi z menoj. Ne glede na to, da gremo v temperamentno državo, sem pred igrami zelo umirjen. Nimam občutka, da se približujejo. Mislim, da sta k moji umirjenosti veliko prispevali hčerka in poškodba, ki sem jo doživel pred dvema letoma. Vrnitev v svetovni vrh je bila zelo težka, veliko je bilo odrekanja, česa takšnega prej še nikoli nisem doživel. Zato sem hvaležen za vsako stvar, za vsak trenutek v čolnu in za vsako tekmo,« je dejal Hrastničan. Kauzerju je res uspel povratek med elito, letos je za las zgrešil kolajno na evropskem prvenstvu. V pripravah na veliko tekmovanje ni kaj dosti spreminjal. »Kar se tiče treninga, mi je ustaljeni način vedno prinašal rezultate. Edino, kar sem spremenil, je to, da sem se nekoliko odklopil od vsega. Treniral sem doma v Hrastniku, kjer sem preživljal lepe trenutke z družino. Vse je potekalo zelo umirjeno, povsem sem se lahko osredotočil na svoje delo,« je razložil Kauzer, ki odhaja na svoje tretje olimpijske igre. V Pekingu 2008 je bil trinajsti, štiri leta kasneje v Londonu pa šesti. Progo v Riu je že spoznal, pa jo je že tudi ponotranjil? »Vedno pravim, da jo moraš naštudirati v enem tednu, sicer je ne boš niti v dveh, treh ali petih letih. Na tej progi smo trenirali manj kot v Londonu, ki nam je bližje. Do Brazilije je kar dolga pot, finančni zalogaj je precejšen. Proga v Riu ni tako divja kot v Pekingu ali Londonu, ampak mislim, da bodo postavljalci poskrbeli za cukrček ali dva. Menim, da lahko pričakujemo kar zahtevno progo. Toda imam dobro opremo, čoln mi odgovarja, uživam v njem, kar je najpomembnejše,« je pojasnil Kapsl.

Dobro pripravljen

Po dveh razočaranjih, ko je kljub nesporni kakovosti že dvakrat ostal brez olimpijske kolajne, je tokrat za Kauzerja pomembna predvsem psihološka priprava. Fizično je na visoki ravni. »Zdaj pravzaprav sploh ne čutim več posledic poškodbe. To je za mano, pozabljeno je, s tem se ne obremenjujem več, čeprav je za mano dolga pot fizične priprave. Dobro sem pripravljen, komaj čakam vsak zavesljaj na olimpijski progi, kjer bo ozračje nedvomno vrhunsko,« meni svetovni prvak iz let 2009 in 2011, na lanskem SP v Londonu pa je bil četrti. Trenutno se ubada tudi s potekom zadnjih treningov na prizorišču OI. »Posebnih skrbi pred odhodom nimam, šele v Riu bomo videli, kaj nas čaka glede bivanja v olimpijski vasi, transporta in vsega drugega. Termine treningov imamo, pripravljen je grob načrt za zaključno pripravo na tekmo, tako da ni treba odkrivati tople vode,« je razložil Kauzer, ki tudi tokrat odkrito cilja na najvišja mesta. »V Londonu sem bil aktualni svetovni prvak, mediji ste zato toliko bolj potencirali mojo vlogo favorita, v skladu s tem so bile tudi moje napovedi. Na koncu se ni izšlo po mojih željah. Zdaj sem po poškodbi spet med tistimi, ki lahko zmagajo na tekmah. Vesel sem, da mi je to uspelo, marsikomu namreč ni. Na koncu pa bo vse odvisno od dnevne forme na olimpijski tekmi, česa si pač v tistem trenutku sposoben. Takrat se mora preprosto vse skupaj ujemati,« pravi Kauzer, ki ima izkušnje z Brazilijo s svetovnega prvenstva leta 2007, po katerem je v deželi sambe ostal na dopustu. Tudi zdaj pričakuje, da bodo olimpijske igre varne in nepozabne ne glede na mnogo črnogledih napovedi.

S šesterico

Kajakaška zveza Slovenije bo na OI nastopila s šestimi tekmovalci. V Braziliji bo peterica tekmovala v disciplini slalom na divjih vodah, poleg Petra Kauzerja še kajakašica Urša Kragelj ter kanuisti Benjamin Savšek, Sašo Taljat in Luka Božič, Špela Ponomarenko Janić pa bo tekmovala v sprintu na mirnih vodah. Kauzerja in Savška prvi olimpijski nastop čaka 7. avgusta, Taljata, Božiča in Kragljevo pa dan pozneje. Ponomarenko Janićevo uvodni nastop na 200 m čaka 15., na 500 m pa 17. avgusta.

 

Deli s prijatelji