RIO 2016

Izziv Rogličeve unikatne kariere

Objavljeno 10. avgust 2016 12.40 | Posodobljeno 10. avgust 2016 15.07 | Piše: Rok Tamše

Slovenski kolesar Primož Roglič lahko danes seže po olimpijskih zvezdah v vožnji na čas.

Na cestni dirki se je Primož Roglič izkazal in potrdil, da je v dobri formi. Foto: Matej Družnik.

Po sobotni brutalni cestni dirki na olimpijskih igrah s ciljem in startom na sloviti plaži Copacabana, kjer so favoriti ostali brez kolajn, z izjemo Primoža Rogliča pa so se pod pričakovanji odrezali preostali trije slovenski kolesarji s Simonom Špilakom na čelu, je danes na obali Atlantika in bližnjih hribih na vrsti še vožnja na čas.

Šestindvajsetletni Roglič je bil na cestni dirki najvišje uvrščeni Slovenec na 26. mestu. V vročini in visoki vlagi, na kockah, strmih vzponih in v zahrbtnih zavojih je spoznal tudi traso današnjega kronometra v dolžini 54,5 kilometra z začetkom ob 15. uri po slovenskem času. Start bo na trgu Tim Maia v predelu Pontal na zahodu Ria.

Kolesarji bodo morali po začetnem in zaključnem dirkanju ob morju premagati še vzpona na Groto Fundo in Grumari. »Če si dober, ti vse ustreza, če pa nisi, je vse težko. Upam, da mi bo na koncu ustrezalo,« pravi Roglič, ki je svetovno kolesarsko javnost presenetil z zmago v kronometru na dirki po Italiji, a tudi pozneje potrdil, da se dobro počuti v vožnji na čas. »Res je, da mi vožnja na čas zelo ustreza. Tega se najprej nisem zavedal. Upam, da bom lahko tudi tu pokazal, kaj zmorem,« napoveduje nekdanji smučarski skakalec, ki je 2012. presedlal v resno kolesarstvo, zdaj pa kot svojevrsten fenomen že kroji vrstni red v svetovni eliti.

Nekateri poznavalci celo menijo, da bi si lahko danes olimpijska odličja razdelili zmagovalec letošnjega Toura, Britanec Chris Froome, Nizozemec Tim Dumoulin in Roglič. »Ne bi se pritoževal nad takšnim vrstnim redom. Toda vsi se bomo morali še kako potruditi, da se bo to zgodilo,« ostaja skromen fant iz okolice Kisovca, ki na vprašanje o lastnih pričakovanjih odgovarja: »Težko rečem, s kakšnim rezultatom bi bil zadovoljen. Če dam vse od sebe, bom zadovoljen, na moj rezultat bodo vplivali tudi tekmeci.«

Pred drugim nastopom Rogliča v Riu velik optimizem goji selektor Gorazd Štangelj: »Glede na to, kaj je Primož pokazal na cestni dirki, se lahko nadejamo dobrega rezultata. Takoj po cilju cestne dirke so se začele priprave na kronometer, v mislih je le en cilj. Na startni listi bodo spet kakovostna kolesarska imena, tega ne smemo zanemariti. Primoževa motivacija je ogromna. Da iz rekreativnega udejstvovanja v tem športu v petih letih prideš do olimpijskih iger, kjer odlično nastopaš, so lahko sanje vsakega športnika. Fant je na mestu, dobro razmišlja, prepričan sem, da nas bo razveselil z dobrim rezultatom.«

Šef slovenske ekipe je opisal še traso: »Po začetnem štirikilometrskem odseku sledi valoviti del s strmima vzponoma in tudi takšnim spustom. Sledi tehnično manj zahteven vzpon in lažji po naklonu, nato spust do cilja.« Štangelj je še opozoril, da so številni kolesarji odstopili na cestni dirki zaradi priprave na kronometer. Ne glede na vzpone iz kroga favoritov ne izključuje niti Švicarja Fabiana Cancellare, olimpijskega prvaka v kronometru iz Pekinga 2008. V Londonu pred štirimi leti je zlato osvojil Britanec Bradley Wiggins, ki na teh igrah tekmuje na ovalu.

 

Deli s prijatelji