OLIMPIJSKE IGRE

Izključiti še koga, ne le Rusije

Objavljeno 23. julij 2016 11.10 | Posodobljeno 23. julij 2016 11.12 | Piše: M. U.

Mednarodni pritisk za popolno rusko izobčenje z OI v Riu raste iz dneva v dan

Skakalka v višino Marija Kučina se je ob odločitvi, da ruski atleti ne smejo v Rio, le prijela za glavo. Foto: AP

Nikar se ne slepimo. Če bi bilo treba z olimpijskih iger v Riu de Janeiru zaradi množične uporabe dopinga, ki ga je Rusija sistematično spodbujala, vreči celotno rusko reprezentanco v vseh športih, potem bi bilo treba izključiti še katero državo. Posebno z območja nekdanje Sovjetske zveze, turška uspešna zgodba v atletiki je tako ali tako polna škandalov z jemanjem prepovedanih poživil, pa tudi kenijska zgodba kraljice športov ni nedolžna. Kar posebno bode v oči, pa je dejstvo, da štiri kazahstanske olimpijske prvake v dviganju uteži s prejšnje olimpijade v Londonu, Iljo Iljina, Zulfijo Činšanlojevo, Majo Manezo in Svetlano Podobedovo, čaka diskvalifikacija in odvzem zlatih odličij. Z novim preverjanjem njihovih dopinških vzorcev so namreč ugotovili, da so jemali prepovedana poživila.

Mednarodni olimpijski komite za zdaj poziv za popolno izključitev ruskega športa z OI v Riu jemlje preračunljivo zadržano, a stvar bo treba, to naj bi se zgodilo po njegovem zasedanju v nedeljo, presekati. Če ne izključijo Rusije, je ob osvajanju odličij njihovih športnikov v Braziliji pričakovati pritožbe ali celo bojkot tekmovalcev in tekmovalk iz drugih držav. MOK je v pomoč, da je, po sklepu Mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča, dokončno obveljala odločitev o prepovedi nastopa 67-članske atletske delegacije Rusije na olimpijskih igrah v Riu. »Upam, da bo MOK zdaj resnično povrnil zaupanje v prave olimpijske vrednote, uveljavil avtoriteto in suspendiral Ruski olimpijski komite. V Riu pa bi lahko nastopili le tisti ruski športniki, ki bi dokazali, da so resnično čisti,« bije svojo osebno vojno Travis Tygart, predsednik Ameriške protidopinške agencije. »Ruska izključitev bi prestrašila mnogo ljudi in poslala močno sporočilo, da so športne institucije sila resne glede očiščenja svojih vrst,« je pridodal jamajški atletski zvezdnik in šestkratni olimpijski zmagovalec Usain Bolt.

Hladna vojna

Vse mednarodne športne zveze pa ne podpirajo popolne ruske izključitve z olimpijskih iger. Judoistična zveza meni, da bi dopinško čisti športniki morali imeti pravico nastopa v Riu de Janeiru. »S tem bi poslali pozitivno sporočilo mladim ljudem, ki si zaslužijo vzorni model prijateljskega sodelovanja, ne pa primera hladne vojne,« pravi predsednik Mednarodne judoistične zveze Marius Vizer. Predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe je pozdravil odločitev Mednarodnega športnega razsodišča oziroma potrditev odločitve IAAF, da se ruskim podanikom in podanicam kraljice športov ne dovoli nastop na olimpijskih igrah, a hkrati dodal: »To ni čas za triumfalne izjave. V ta šport namreč nisem prišel, da bi atletom in atletinjam prepovedoval tekmovati.« Predstavnik uradnega Kremlja Dimitrij Peskov pa poudarja, da se ruska država želi izogniti popolni prepovedi nastopa svojih športnikov v Riu, in na tekmovališčih pričakuje vsaj tiste, ki niso v dopinškem postopku oziroma niso osumljeni jemanja prepovedanih poživil. A pritisk raste, štirinajst protidopinških agencij je predsedniku MOK Thomasu Bachu poslalo poziv za popolno rusko izobčenje z OI. 

Deli s prijatelji