NAPORNA POT

Iščejo pot do paraolimpijskih iger

Objavljeno 01. avgust 2016 22.55 | Posodobljeno 01. avgust 2016 22.57 | Piše: Drago Perko

Osebe z downovim sindromom so med 15. in 22. julijem nastopile na 1. Trisome igrah v Italiji. Slovenske barve je uspešno zastopal plavalni dvojec.

Alen in Urban s trenerko Katarino. Foto: P. A.

V Riu de Janeiru je vse pripravljeno za začetek olimpijskih iger, v minulih dneh pa so Firence gostile prve športne igre za športnike z downovim sindromom. Tekmovanje so poimenovali Trisome Games, organizacijske niti pa so bile v rokah Italijanske federacije za šport invalidov, ki je igre soorganizirala z Italijanskim paraolimpijskim komitejem. Sodelovalo je 36 držav, udeleženci so se merili v devetih panogah (plavanje, sinhrono plavanje, atletika, futsal, tenis, namizni tenis, judo, gimnastika, ritmična gimnastika). Pri medaljah in uspehih so bili v ospredju Italijani in Avstralci. Med izbranci sta bila tudi plavalca, 17-letni Alen Šošter iz Kozjaka pri Mislinji in 20-letni Urban Goltnik iz Nazarij. Nad njima sta bdeli trenerka Katarina Praznik in Alenova mama Ivana Šošter. Dvojec ni bil prvič na mednarodni sceni, lani sta nastopila na evropskem prvenstvu v italijanskem Loanu.

Po britanski metodi

Katarina Praznik se že 12 let ukvarja z vadbo oseb s posebnimi potrebami. Sprva je imela v svoji skupini Delfinčki v Plavalnem klubu Velenje štiri otroke oziroma mladostnike, danes jih je že 22. Alen pri njej plava 10 let, Urban pa devet. Trening in vadba potekata po Halliwickovem koncept učenja plavanja. Ta želi učiti vse ljudi, še posebno ljudi s posebnimi potrebami, da sodelujejo v vodnih aktivnostih, da se v vodi samostojno gibajo in plavajo. Začetki koncepta segajo v leto 1949, utemeljitelj pa je James McMillan s sodelavci. »Ti treningi so nova izkušnja tudi zame. Luštno je. Kolikor daš njim, toliko in še več dobiš nazaj. Delo je dolgotrajno, ker potrebujemo več časa za učenje. Tudi zato smo čakali 10 let, da smo šli na prvo tekmovanje,« nadaljuje trenerka. Alen je na igrah v Italiji plaval kravl (50, 100, 200, 400 m), delfin (50 m), mešano (200 m) in hrbtno (50 m). Urban se je preizkusil v prsnem slogu (50, 100, 200 m) in kravlu (50 m). Po pravilih specialne olimpijade določanja rezultatov in mest je Alen prejel dve zlati medalji in eno bronasto, Urban pa srebrno. V generalni razvrstitvi pa bi bil Alen med mladinci 7. na 100 m kravl. »V prihodnje bomo imeli na naših Trisome igrah generalne razvrstitve, ne več deljenih tekmovalcev po skupinah,« pove trenerka Praznikova in upa, da osebe z downovim sindromom dobijo pravico nastopa na paraolimpijskih igrah. Za zdaj je nimajo. »V paraolimpijski konkurenci lahko nastopijo le osebe z motnjami v duševnem razvoju, a brez downovega sindroma. Ker nismo imeli takšnih tekmovanj, smo tudi naredili svoje. Verjamem pa, da se bo za nas našel prostor v paraolimpijski družini,« je še dodala Praznikova.
 

Deli s prijatelji