NAVDIHUJOČA ZGODBA

FOTO: Po tragičnem življenju z eno samo ledvico osvojil olimpijsko zlato

Objavljeno 20. avgust 2016 18.32 | Posodobljeno 20. avgust 2016 18.34 | Piše: STA, T. Pa.

V Riu je kanuist kot prvi Brazilec v zgodovini osvojil tri medalje na istih olimpijskih igrah: zlato v kanuju dvosedu na 1000 metrov, srebrno v enojcu na 1000 metrov ter bronasto na 200 metrov.

RIO DE JANEIRO – Kako pogosto rečemo, da je bila medalja na olimpijskih igrah težko priborjena? Ali to, da je bila pot do nje težka? V primeru brazilskega kanuista Isaquiasa Queiroza dos Santosa ne bi s tem niti malo pretiravali.

V Riu je kanuist kot prvi Brazilec v zgodovini osvojil tri medalje na istih olimpijskih igrah: zlato v kanuju dvosedu na 1000 metrov, srebrno v enojcu na 1000 metrov ter bronasto na 200 metrov.

Še bolj občudovanja vredni so njegovi dosežki, če poznamo njegovo zgodovino. Kot je bil star tri leta, je danes 22-letni Brazilec dobil hude opekline zaradi vroče vode. Dve leti pozneje mu je umrl oče in mati ga je vzgajala sama skupaj s še devetimi otroki. Nekaj pozneje so takrat petletnega ugrabili in ponudili v posvojitev, a so ga nepoškodovanega vrnili materi.

To pa še ni vse: kot desetletni deček je pri plezanju na drevo, da bi si od blizu ogledal kačo, padel in zadel ob kamen. Odpeljati so ga morali v bolnišnico, kjer so mu odvzeli eno ledvico. Tedaj se ga je prijel vzdevek Sem Rim (Brez ledvice). Brazgotino od operacije je mogoče videti še danes, kadar sleče svojo majico.

»Zelo sem zadovoljen, da sem po vseh preprekah, ki sem jih moral premagati, osvojil to medaljo,« je dejal v torek, ko je v Riu osvojil prvo medaljo. To je povedal z olajšanjem, saj so bila pričakovanja brazilske javnosti zelo velika, potem ko se je s svetovnih prvenstev v letih 2013, 2014 in 2015 vrnil s po dvema medaljama.

O svoji usodi pove zelo malo in redko. O svojem otroštvu v intervjujih za brazilske medije vztrajno govori kot o srečnem.

Težke so bile zanj predvsem brezštevilne ure trdega treninga, da bi postal kanuist svetovnega razreda. »Menim, da na poti športnika čakajo številne težave,« je dejal za tiskovno agencijo AP. Nato pa dodal: »To ne teče gladko, to ni enostavno.«

Le kdo bi lahko to bolje vedel kot on?

Deli s prijatelji